Budowa już w sumie jest dosyć zaawansowana, a mianowicie jest wyspawana rama plotera, zamontowane prowadnice liniowe podparte na całej długości dla osi Y i X. Dla osi Y są to prowadnice fi16, natomiast dla osi X fi12. Dla wyrównania powierzchni pod prowadnice użyłem żywicy epoksydowej (efekt naprawdę dobry, po sprawdzeniu czujnikiem zegarowym dokładności montażu wychodzi że jest ona całkiem niezła, zarówno brama jak i oś Z bardzo ładnie się przesuwa).
Do przesuwu całej bramy (ważyć będzie z całym osprzętem jakieś 45kg) chce użyć silnika krokowego 4,8 Nm (taki już zamówiłem),natomiast do przesuwu osi Z na bramie (ważyć będzie jakieś 12 kg z osprzętem) silnik 3,5Nm. Napęd miałby być obustronny, chce połączyć obie strony wałem (właśnie się zastanawiam nad jego średnicą, czy fi20 wystarczy (łożyska miałby być tylko na jednym i drugim końcu bramy, a wał miałby długość 130cm)?
I teraz jeszcze jedno pytanie, a mianowicie odnośnie napędu, zarówno dla osi X i Y chcę go zrealizować na paskach zębatych HTD. Chcę zastosować przekładnie dla osi Y i=5,14; dla osi X i= 4,29 (chodzi o to że większa przekładnia dla osi x może nie zmieścić się w konstrukcji), ponieważ dla takich współczynniki bezpieczeństwa na CONTITECH POWER DESIGNER dla pasów bezkońcowych HTD 5M wyszły mi powyżej 1. Później by było przejście na pas z metrażu HTD 8M i tutaj w MULCO podobnie współczynniki wyszły powyżej jedynki przy założeniu że prędkości przejazdów będą maksymalnie do 10m/min. Po wyliczeniach wyszło mi że dla osi Y przesuniecie bramy na jeden obrót silnika będzie wynosić 31mm, natomiast dla osi X przesuniecie osi Z na bramie będzie wynosić 37mm.
I teraz jest pytanie czy przy takich przesunięciach, przełożeniach i założonych prędkościach przejazdów moje silniki sobie poradzą czy raczej kombinować inne rozwiązanie jeśli chodzi o napęd? Czy bądź też potrzebne są większe silniki do tego plotera?
Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i udzielenie mi informacji.

[ Dodano: 2017-04-24, 16:50 ]
wrzucam kilka zdjęć
[ Dodano: 2017-04-24, 17:08 ]

[ Dodano: 2017-04-24, 19:29 ]