Ustawienia wypalarki gazowej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Ustawienia wypalarki gazowej
Witam. Ostatni wrzucono mnie na wypalarkę, zostałem tylko przyuczony mniej więcej jak ją obsługiwać, jest to bardzo stara wapalarka, a wykonywane zlecenia są tylko do wewnątrz firmy, jest to praca budowy, przebudowy, remontów statków, czy też budowy katamaranów z aluminium jak i stali i na to wycinam potrzebny materiał, o tyle do plazmy mam założenia teoretyczne i po tysiącach metrów cięcia aluminium i stali już ogarnąłem jak to działa, o tyle bardzo nie wiele ciąłem palnikiem gazowym, oczywiście mam kogo zapytać, ale ja pracuje najczęściej na nockach, a nie będę za każdym razem ludziom zawracał głowy. Wiem że teoria nie pokrywa się przeważanie z praktyką, ale teoria może być mnie więcej punktem odniesienia. We wtorek np. ma przyjechać całkiem duża blach, a dokładne o grubości 40mm o wadze około 10ton. Ciąłem już 50mm i dość dobrze wyszło. mniej więcej mam odniesienie ile co ustawić do 50mm. Oczyścicie firma wysyła mnie na kursy już mam zrobioną suwnice i palnik gazowy, ale jak jest trochę mniej roboty, po prostu stopniowo mnie wysyłają na wszystko na co potrzeba mi pełnych uprawnień, o tyle tez fanie, że mogę sobie ćwiczyć na złomie, bo przy ilości wypaleń jakie wytonuje to mam tego każdego dnia ogromną ilość, co dzień wypalam 12 metrowe blach stalowe lub 6 metrowe blachy aluminium i to po kilka, kilkanaście sztuk, wiec mam na czym ćwiczyć w wolnej chwili.
Dlatego też mnie zastanawia, czy jest jakaś teoria jakie ustawienia do danej blachy są teoretyczne zalecane.
Dlatego też mnie zastanawia, czy jest jakaś teoria jakie ustawienia do danej blachy są teoretyczne zalecane.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Jakich palników używacie i jakim gazem tniecie (propan czy acetylen)?
Każdy palnik ma swoją dokumentacje w której na pewno znajdziesz wszelkie parametry cięcia tj. ciśnienia gazów oraz prędkości cięć. Znając te parametry możesz później metodą prób i błędów korygować te wartości w zależności od np. stanu blachy itp. Chodzi głównie o prędkość cięcia. Czasem można pospieszyć, czasem wręcz przeciwnie.
Każdy palnik ma swoją dokumentacje w której na pewno znajdziesz wszelkie parametry cięcia tj. ciśnienia gazów oraz prędkości cięć. Znając te parametry możesz później metodą prób i błędów korygować te wartości w zależności od np. stanu blachy itp. Chodzi głównie o prędkość cięcia. Czasem można pospieszyć, czasem wręcz przeciwnie.
-
Acetylen. Jeśli chodzi o palnik, tu mam własnie ten problem, bo pytałem się o dokumentacje tego palnika, osoba co wcześniej na tej wypalarce paliła w zasadzie mnie uczyła około 3 dni i to głównie palić plazma, palnika używałem wtedy może 3x, akurat większość blach o wiele lepiej było ciąć plazmą, na dodatek wtedy było głownie aluminium. Z plazmą jest ten plus, ze mam całą dokumentacje i teoretycznie ustawienia do aluminium, stali i stali nierdzewnej. Poszperałem jeszcze trochę w sieci i prawdopodobnie znalazłem dokumentacje tego palnika, prędkości tez pokrywają się z tym co mniej więcej stosuje. Ale dobrze wiedzieć że chodzi głownie o prędkość cięcia.
Ale jeśli chodzi o palnik, to podejrzewam, że to jest ten drugi od góry.
https://www.perun.pl/Palniki_maszynowe.html
Sa to tez te same dysze co używam.
Ale jeśli chodzi o palnik, to podejrzewam, że to jest ten drugi od góry.
https://www.perun.pl/Palniki_maszynowe.html
Sa to tez te same dysze co używam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
średnio , zazwyczaj utrzymuje się ok 5mm jąderko płomienia nad materiałem przy każdej grubości , o ile masz dobrze dobrany zakres cięcia dyszy do grubości blachy.
Szybkość taką ustawiasz, ze palnik a właściwie ciecie daje taki afekt "pierdzenia" ( to tak nazwał jeden z kolegów z forum bardzo trefnie ).
Ciśnienie tlenu tnącego za zwyczaj jak nie przekraczasz 60mm grubości , daj 6 bar.
Acetylen , nie więcej jak 0,5 bar. Ale powinno się też dobrze ciąć przy 0,3 bar.
Szybkość taką ustawiasz, ze palnik a właściwie ciecie daje taki afekt "pierdzenia" ( to tak nazwał jeden z kolegów z forum bardzo trefnie ).
Ciśnienie tlenu tnącego za zwyczaj jak nie przekraczasz 60mm grubości , daj 6 bar.
Acetylen , nie więcej jak 0,5 bar. Ale powinno się też dobrze ciąć przy 0,3 bar.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Czasem udaje sie mi już to pierdzenie, ale przy ciękich blachach nie bardzo. I tu mam ogromny problem, nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Znajomy np. ustawia tlen na 2.5 bara i spokojnie tnie i 80mm, a ja nawet przy 2barach nie mogę dobrze ciąć. Chodzi o to, ze mi doslownie topi całe cięcie, tak topi, ze az sie zlewa. Musze regulować ręcznie ciśnienia. Nie wiem dlaczego jest taki problem.
A teraz mam mieć pierwszy raz 70mm i 100mm juz robie w porty, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Ledwo daje rade z 50mm a co dopiero przy 100mm xd
A teraz mam mieć pierwszy raz 70mm i 100mm juz robie w porty, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Ledwo daje rade z 50mm a co dopiero przy 100mm xd
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
A masz zdjęcia? Przy takich grubych blachach albo wpalaj się z krawędzi albo zrób sobie otwory w miejscach wpaleń. I przy 80mm tlen tylko na 2,5 bara? Coś mało mi się wydaję? Dawno nie obsługiwałem wypalarki ale z tego co pamiętam przy grubych blacha to coś miedzy 7 a 9 bar miałem.. ale jutro dla potwierdzenia sprawdzę jak nie zapomnę.
-
A jakie zdjęcia? Jak trzeba to zrobię możliwie najszybciej. I to mnie nie pokoi. 6bar to by mi raczej połowę blachy spaliło, jak mi sie już nawet przy mniej niz 2 bary topi bardzie niż przepala. Mogę nawet nagrać filmik jak to bardziej by pomogło.
Chyba ze mówimy o przedmuchu, a nie tlenie podgrzewającym.
Chyba ze mówimy o przedmuchu, a nie tlenie podgrzewającym.
-
Tyle mam barów, jeśli chodzi o tlen podgrzewający.
https://zapodaj.net/2e81c79a0241f.jpg.html
Grubość blachy to 12mm, prędkość 490, przedmuch 5 barów
I wtedy gdy dam na maksa tlen podgrzewający, to takie coś mi się dzieje.
https://zapodaj.net/b201f84c01664.jpg.html
https://zapodaj.net/2e81c79a0241f.jpg.html
Grubość blachy to 12mm, prędkość 490, przedmuch 5 barów
I wtedy gdy dam na maksa tlen podgrzewający, to takie coś mi się dzieje.
https://zapodaj.net/b201f84c01664.jpg.html
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
A jaką masz dyszę? Bo to wygląda jakby nie przepalało do końca i za duża temp płomienia Przykręć trochę acetylen. Z cienkimi blachami raczej nigdy nie miałem problemu. A co to za gatunek materiału? Dziwny kolor ma. A i jeszcze jedna ważna rzecz jakość tlenu:) Ost zmagam się z problemem cięcia na laserze i okazało się że mamy gówniany tlen. Zapytam jutro w pracy bardziej doświadczonego kolego może miał już też taki przypadek.