Wstałem dzisiaj rano i stwierdziłem że zbuduję sobie plazmę cnc. Frezareczka już się buja więc kolej na następny projekt. Pole robocze 2000x1000. Mam akurat takie moduły liniowe i chciałbym je do tego celu wykorzystać. Stół wodny. Sterowanie Linuxcnc. THC od Prokopcia. Jako źródło plazmy chciałbym wykorzystać przecinarkę Spartusa. Są to chińskie bebechy składane w Polsce. Czytałem o chińczykach z późniejszymi problemami, wolałbym tego uniknąć. A na zakup hypertherma mnie najzwyczajniej nie stać ;p A mam spawarkę spartusa i wiem, że jest w tej firmie pan Waldemar, który wie o tym sprzęcie wszystko i chętnie dzieli się wiedzą, czyli rokowania myślę są dobre

Nigdy nie bawiłem się krokowcami i mam problem z doborem silników. Z jednej strony chciałby mieć przejazdy z 10 m/min, a z drugiej dokładność elektroniczną na poziomie jednej dychy. Prowadnica X będzie tylko z jednej strony i na niej będzie jeździła oś Y (niepodparta z drugiej strony). Stół oddzielnie. Napęd będzie realizowany poprzez koła zębatego na wale silnika i rozciągniętego pasa zębatego. Koło około 30 mm średnicy, pasek HTD moduł 5mm i z 15 mm szerokości. I teraz pytanie pierwsze: Jaki moment musiałby mieć silnik oraz czy stosować (i jakie) przełożenie? Zdaje sobie sprawę że idealna byłaby przekładani planetarna 1:10, ale wolę oszczędzić sobie takich kosztów i jeżeli jest taka możliwość to chciałbym gonić koło zębate bezpośrednio z silnika. Targana masa to jakieś 25-30 kg. Jak uda mi się rozgryźć zasilacz to będę miał jakieś 48VDC. Sterowniki od Markcompa ndc856 5,6A. Silnik 8,5 Nm z kołem 30mm średnicy bezpośrednio na pasie da radę? Wolę dać mocniejszy silnik niż bawić się w przekładnie.
Jako plazmę chciałem zastosować cut65cnc . Piszą, że przetnie 40mm, mi wystarczy te 20-25 maks przy sensownych parametrach cięcia. Ciekawi mnie jak oni to uzyskali przy prądzie do 65 A. Przecinarka nie posiada HF, da radę to podpiąć pod THC? Palnik musi dojechać do materiału podnieść się i się załącza. Da się jakoś to ogarnąć w linuxie? ;p
Mam też głupie pytanie o sam stół. Jakie zrobić wymiary wanny? ruszt wysokości 50mm z jakiś płaskowników / pociętej w pasy blachy. Ile zostawić miejsca poniżej? Chciałem dać 20mm, żebym zmniejszyć objętość - mniej wody ;p ale oglądając inne konstrukcje zaczynam wątpić czy wystarczy miejsca na ten cały syf. I burty wanienki 80 mm ponad wysokość rusztu tak, żeby lustro wody było z 20mm nad materiałem. czyli jest jakieś 40mm na ewentualne rozchlapywanie.
Sterowanie myślę oprzeć o płytę główną od sponsora. Tanie rozwiązanie i powinno dać radę. LPT to mało eleganckie rozwiązanie, ale nie mam zamiaru pakować kasy, żeby być bardziej trendy ;p
Tak na wstępie to będzie wszystko co mnie martwi.
Bartek