Witam,
jestem posiadaczem przecinarki Thermal Dynamics Cutmaster 81 z uchwytem maszynowym SL100, udało mi się podpiąć dzielnik napięcia i podłączyć THC, nie wiem natomiast jak lub skąd uzyskać sygnał potwierdzenia zajarzenia łuku. Dodam, że nie mam interfejsu CNC w urządzeniu, z którego wystarczyło by wyprowadzić przewód do płyty sterującej. Możę ktoś z Was miał do czynienia z takim sprzętem, lub wie jak mogę uzyskać taki sygnał?
Przy okazji zapytam, czy ktoś się orientuje jaki jest prawidłowy kierunek cięcia otworów dla tego palnika?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Adam
Jak uzyskać potwierdzenie zajarzenia łuku?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
to jest trochę dziwny wynalazek.
prościej ...
na przewodzie masowym można spróbować wzdłuż przymocować kontaktron ( odpowiednio mały ) lub z drutu nawinąć na średnicy ok 20...15mm drutem spiralę z 5 zwojami a w środku dać kontaktron. Oczywiście odpowiedniej średnicy do max.prądu cięcia.
Jak zacznie ciąć ( wzrost prądu na przewodzie masowym ) spowoduje wytworzenie pola które zadziała na kontaktron.
Bezpieczne , proste , skuteczne.
prościej ...
na przewodzie masowym można spróbować wzdłuż przymocować kontaktron ( odpowiednio mały ) lub z drutu nawinąć na średnicy ok 20...15mm drutem spiralę z 5 zwojami a w środku dać kontaktron. Oczywiście odpowiedniej średnicy do max.prądu cięcia.
Jak zacznie ciąć ( wzrost prądu na przewodzie masowym ) spowoduje wytworzenie pola które zadziała na kontaktron.
Bezpieczne , proste , skuteczne.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam,
znalazłem instrukcję serwisową do tej przecinarki może byłby inny sposób niż z tym kontaktronem, przez przekaźnik, tylko gdzie się wpiąć?
Odnośnie kierunku cięcia otworów, czy ktoś się orientuje czy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara będzie ok? Gdzieś czytałem, że to chodzi o zawirowania powietrza przy dyszy.?
Link do instrukcji:
http://victortechnologies.com/IM_Upload ... 28S%29.pdf
Pozdrawiam,
Adam
znalazłem instrukcję serwisową do tej przecinarki może byłby inny sposób niż z tym kontaktronem, przez przekaźnik, tylko gdzie się wpiąć?
Odnośnie kierunku cięcia otworów, czy ktoś się orientuje czy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara będzie ok? Gdzieś czytałem, że to chodzi o zawirowania powietrza przy dyszy.?
Link do instrukcji:
http://victortechnologies.com/IM_Upload ... 28S%29.pdf
Pozdrawiam,
Adam