problem z thc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
problem z thc
Posiadam wypalarkę własnej konstrukcji wszystko działa jak należy. Jedyny problem to sterowanie wysokoscią palnika nad materiałem posiadam sterownik thc który wszyscy tak chwalą jednak u mnie coś nie chce działać. Po podłączeniu thc test działa po ustawieniu zakresów i rozpoczęciu palenia działa jednak prze chwile po kilku wpaleniach zaczyna brakować zakresu. Zakładam że to problem z zużyciem dyszy . Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
zakładam że masz THC od kolegi prokopcia.
Więc to jak by nie było , to jego THC jest urządzeniem pomiarowym. Sprawdza się naprawdę dobrze w powszechnych zastosowaniach.
A wysokość jest mierzona po miedzy elektrodą a materiałem. Dysza nie ma tu nic wspólnego i tu pytanie powinno się skierować do osoby która robiła tę maszynę.
Więc to jak by nie było , to jego THC jest urządzeniem pomiarowym. Sprawdza się naprawdę dobrze w powszechnych zastosowaniach.
A wysokość jest mierzona po miedzy elektrodą a materiałem. Dysza nie ma tu nic wspólnego i tu pytanie powinno się skierować do osoby która robiła tę maszynę.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Posty w temacie: 2
Mogą być to zakłócenia (zmora konstrukcji typu plazma) już było w jednym temacie że szło OK po czym palnik jechał w blachę ... niestety nie potrafię znaleźć tego tematu.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Zakłócenia są wyeliminowane. Brakuje zakresu tzn że na wyświetlaczu thc pokazują się wartości wysze niż w tzw widełkach. Nie wiem jak zachowuje się palnik w takiej sytuacji ponieważ nie paliłem jeszcze z czujnikiem bo nie wiadomo co się stanie Z thc robiłem tylko test w instrukcji nie ma zbyt wiele więc pytam
[ Dodano: 2015-02-09, 15:55 ]
Obecnie thc jest całkowicie odłoczony i męcze się ręcznie jest to jednak duże utrunienie . Potrzebuję pomocy od osoby która jest wstanie powiedzieć mi krok po kroku jak to podłączyć i ustawić by thc służyło a nie leżało na półce
[ Dodano: 2015-02-09, 15:55 ]
Obecnie thc jest całkowicie odłoczony i męcze się ręcznie jest to jednak duże utrunienie . Potrzebuję pomocy od osoby która jest wstanie powiedzieć mi krok po kroku jak to podłączyć i ustawić by thc służyło a nie leżało na półce
-
- Posty w temacie: 2
Chodzi o te wartości w czasie cięcie ? http://vimeo.com/31545995 no a ile faktycznie ma napięcie łuku? z Twojego opisu wynika że ta wartość cały czas rośnie w miarę procesu palenia dobrze rozumiem?
[ Dodano: 2015-02-09, 17:01 ]
Jako że THC nie pilnuje odległości od blachy sprawdzasz tą odległość w inny sposób? bo to od niej zależy napięcie łuku.
Szkoda że nie dałeś filmiku przedstawiającego jak to palisz i co się dzieje.
[ Dodano: 2015-02-09, 17:01 ]
Jako że THC nie pilnuje odległości od blachy sprawdzasz tą odległość w inny sposób? bo to od niej zależy napięcie łuku.
Szkoda że nie dałeś filmiku przedstawiającego jak to palisz i co się dzieje.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
rozumiem że masz podpięte zasilanie do thc ale nie masz podpiętego sterowania Up & Down
jeśli palnik jedzie nad blachą a odległość między nimi się zwiększa zwiększa się też
liczba Voltów na wyświetlaczu , jeśli na thc ustawiłeś np 115V i amplitudę 4V
to przy 117V thc da sygnał do obniżenia palnika z prędkością ustaloną w Machu
i odwrotnie jeśli palnik za bardzo zbliży się do blachy i napięcie spadnie poniżej 113V to thc da sygnał na styk Up do podniesienia palnika
jeśli nie masz podłączonego sterowania Up & Down do płyty i Lpt do kompa
to thc działa Ci tylko informacyjnie , pokazując napięcie łuku, jak masz dołek to napięcie rośnie a jak górkę to odwrotnie
to masz filmik po amerykańsku
jeśli palnik jedzie nad blachą a odległość między nimi się zwiększa zwiększa się też
liczba Voltów na wyświetlaczu , jeśli na thc ustawiłeś np 115V i amplitudę 4V
to przy 117V thc da sygnał do obniżenia palnika z prędkością ustaloną w Machu
i odwrotnie jeśli palnik za bardzo zbliży się do blachy i napięcie spadnie poniżej 113V to thc da sygnał na styk Up do podniesienia palnika
jeśli nie masz podłączonego sterowania Up & Down do płyty i Lpt do kompa
to thc działa Ci tylko informacyjnie , pokazując napięcie łuku, jak masz dołek to napięcie rośnie a jak górkę to odwrotnie
to masz filmik po amerykańsku
-