Witam Wszystkich
Od dawna przeglądam forum. Zrobiłem nawet jedną maszynkę CNC z sklejki. Teraz mam zrobić wypalarkę która docelowo będzie przerobiona na plazmową, ale wstępnie ma pracować jako gazowa. Projekt ma być możliwy do wykonania prostymi narzędziami. Założenia:
wielkość 3m x 1,6m
napęd silniki krokowe
program MACH3
konstrukcja z profili stalowych, blachy stalowej
prowadnice liniowe firmy HIWIN 15mm
przeniesienie napędu oś X i Y szyna zębata
przeniesienie napędu osi Z śruba kulowa 12mm
Mam dostęp do spawarki i spawaczy, wycinarki gazowej ręcznej, wiertarek, tokarki itp.
Mam kilka wątpliwości:
Czy lepiej zastosować 2 silniki krokowe do napędu bramy, czy jeden i przekładnię na paskach zębatych?
Czy lepiej prowadnice umieścić poziomo, czy z boku maszyny?
Czy lepiej zrobić wysoką bramę, a prowadnice na poziomie materiału lub poniżej, czy "korytko" i brama w postaci belki na wysokich ściankach?
Czy mogę koło zębate jeżdżące po szynie zębatej zamocować bezpośrednio na osi silnika krokowego? Czy lepiej z przekładnią?
Czy program MACH3 nadaje się do sterowania wycinarką gazową? Chodzi o ustawienie wstępnego rozgrzewania materiału.
Wybaczcie nie do końca profesjonalną terminologię, ale tylko częściowo siedzę w temacie.
Pozdrawiam
S
Wypalarka gazowa/plazmowa
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zacznij od czytania tego co napisane.yogesh pisze:Mam kilka wątpliwości:
Czy lepiej zastosować 2 silniki krokowe do napędu bramy, czy jeden i przekładnię na paskach zębatych?
Czy lepiej prowadnice umieścić poziomo, czy z boku maszyny?
Czy lepiej zrobić wysoką bramę, a prowadnice na poziomie materiału lub poniżej, czy "korytko" i brama w postaci belki na wysokich ściankach?
Czy mogę koło zębate jeżdżące po szynie zębatej zamocować bezpośrednio na osi silnika krokowego? Czy lepiej z przekładnią?
Czy program MACH3 nadaje się do sterowania wycinarką gazową? Chodzi o ustawienie wstępnego rozgrzewania materiału.
Wątpliwości które masz zostały już dawno rozwiane ...
Trzeba tylko poczytać
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Mi się jak dotej pory najbardziej spodobał projekt z tej strony: http://adam-horton.blogspot.in/p/cnc-pl ... ld_16.html Prawie taki sam chce zrobić, tylko wyższą bramę.
Jakiej zakres ruchów dać dla osi Z?
Pozdrawiam
S.
Jakiej zakres ruchów dać dla osi Z?
Pozdrawiam
S.