Zmontowaliśmy w firmie wypalankę plazmową wykorzystując starszą konstrukcję wypalarki optycznej. Generalnie wszystko jest poprawnie poza klawiaturą i myszką pod USB (przewodowe), a mianowicie dochodzi do zawieszenia komunikacji po USB pomiędzy klawiaturą i PC podczas palenia. Nie dochodzi do tego zawsze ale dość często i strasznie to utrudnia, ponieważ trzeba otworzyć szafę i na chwilę odłączyć klawiaturę z portu. Całość instalacji została uziemiona (plazma, szafa sterownicza), plazmę odsunięto maksymalnie od szafy, a sama szafa znajduje się dość blisko stołu (około 0,5m)gdzie odbywa się palenie. Jako sterownik wykorzystałem CSMIO-IP/M i oczywiście MACH3. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem oraz mógłby mi jakoś poradzić? Zastanawiam się nad wymianą kabla USB na ekranowany, ale nie wiem czy to wystarczająco pomoże.
Mamy też problem ze znacznie zużywającymi się dyszami, w trakcie prób na jednej dyszy pierwsze otwory (fi14) trzymały się w zakresie tolerancji, ale już następne w kolejności około trzydziestego traciły prostopadłość ścianki i ukosowały. W wyniku wypalenia dolnej części otworu dyszy. Jest to według mnie bardzo mało ekonomiczne ze względu na cenę dyszki.
Korzystamy z palnika UNITORCH ELM120 :http://amsb.com.au/pdf/STARPARTS_plasma%20range.pdf
Ciśnienie trzymamy w granicach 5 bar, kompresor został staranie osuszony, zamontowane sę dodatkowe filtry, cięcie odbywało się na blasze 6 przy 60A i 700mm/min.
Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.