niepożądany ukos przy cięciu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
niepożądany ukos przy cięciu
witam wszystkich serdecznie
mam problem tego typu:
-przy cięciu plasmą powstaje mi drobny ukos (wiem fizyki nie oszukam),problem pojawia się przy wypalaniu otworów,mianowice ukos jest dużo większy niż przy cięciu linii,czy jest to wina parametrów czy też może feler maszyny?
materiał to S355 #25 otwór fi 22
z góry dziekuję za wszelkie porady i pomoc
mam problem tego typu:
-przy cięciu plasmą powstaje mi drobny ukos (wiem fizyki nie oszukam),problem pojawia się przy wypalaniu otworów,mianowice ukos jest dużo większy niż przy cięciu linii,czy jest to wina parametrów czy też może feler maszyny?
materiał to S355 #25 otwór fi 22
z góry dziekuję za wszelkie porady i pomoc
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
.. plazma ma to do siebie że powstają skosy a wynika to z budowy oraz zależny jest od wielu parametrów takich jak prędkość palenia i prądu a czasem nawet od wysokości palnika nad blachą , na co dzień obserwuję to i faktycznie największe skosy wychodzą w wypalanych otworach oraz na łukach , w droższych agregatach plazmowych skos ten jest bardzo mały ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
To jest oczywiste a wynika to z budowy palnika i kształtu płomienia, który jest w kształcie trapezu i zbyt wysoka odległość palnika od palonej blachy potęguję właśnie ten skosRomanB pisze:Witam,
ukosowania zależą od wysokości palnika plazmowego nad ciętą blachą oraz od prędkości cięcia...

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
pop9,
Napewno się rozjaśni dopiero zaczynam pracę z wypalarką CNC (Plazma/Palnik Gazowy).
Napewno jeszcze dużo pracy mnie czeka i nauki, bo przecież nikt nie urodził się odrazu fachowcem:)
A co do maszyny jaką obsługuję, jest to wypalarka Portalowa CNC firmy 2m x 6m Zakmet z agregatem plazmowym Hypertherm.
Od niedawna pracuję na tej maszynie, ponieważ jest ona nowa w firmie, jak i ja również jestem nowy w firmie:)
Jak narazie wycinam kwadraty, kółka etc. proste kształty i coś niezbyt trudnego pisanego w multi liniach...
Mysle, że będe dość często zaglądał na forum i Wasze rady bardzo mi pomogą
Pozdrawiam
Napewno się rozjaśni dopiero zaczynam pracę z wypalarką CNC (Plazma/Palnik Gazowy).
Napewno jeszcze dużo pracy mnie czeka i nauki, bo przecież nikt nie urodził się odrazu fachowcem:)
A co do maszyny jaką obsługuję, jest to wypalarka Portalowa CNC firmy 2m x 6m Zakmet z agregatem plazmowym Hypertherm.
Od niedawna pracuję na tej maszynie, ponieważ jest ona nowa w firmie, jak i ja również jestem nowy w firmie:)
Jak narazie wycinam kwadraty, kółka etc. proste kształty i coś niezbyt trudnego pisanego w multi liniach...
Mysle, że będe dość często zaglądał na forum i Wasze rady bardzo mi pomogą
Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
ja mam kielberga fine focus 450 i tez mam skos okolo 0.5mm na strone niezależnie od grubości blachy, np przy 5-10 jest mocno widoczny ale na 15-20 powierzchnia po paleniu wyglada bardzo ladnie. kiedyś skonczyły mni się dysze do grupszych blach (lee) i dalem taką od cienszych (lde) no i 8 i 10 paliło mi znacznie ładniej.