palnik maszynowy T100M powermax
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
palnik maszynowy T100M powermax
Witam
Jestem od niedawna w posiadaniu palniki maszynowego T100M powermax oraz zrodla 1650,
Proszę o opinie na temat czestosci zurzycia dysz i elektrod przy tym palniku. Np. ile dysz i elektrod na spalenie arkusz 1,5 na 3 mm blachy o grubosci 15mm badz 12 badz 20.
Dodam ze na polowe takiego arkusza blachy 15mm leca mi dwa zestawy, Czy to norma dla tego palnika czy u mnie jest cos nie tak. Powietrze jest ok, nie ma wody nowe filtry na kompresorze i zrodle.
Dzieki za info
Jestem od niedawna w posiadaniu palniki maszynowego T100M powermax oraz zrodla 1650,
Proszę o opinie na temat czestosci zurzycia dysz i elektrod przy tym palniku. Np. ile dysz i elektrod na spalenie arkusz 1,5 na 3 mm blachy o grubosci 15mm badz 12 badz 20.
Dodam ze na polowe takiego arkusza blachy 15mm leca mi dwa zestawy, Czy to norma dla tego palnika czy u mnie jest cos nie tak. Powietrze jest ok, nie ma wody nowe filtry na kompresorze i zrodle.
Dzieki za info
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
witaj. wszystko zależy od ilości i sposobu wpalenia...
jednak dołączam się do pytania... obecnie używam 1650 z palnikiem ręcznym zamontowanym na stole....palę blachę 6mm z prędkością 2000mm/min dysza 60A prąd 60A. trwałość 450-500 wpaleń ( stół z ręczną osią Z - wpalenia i cięcia na tej samen, stałej wysokości. )
jednak dołączam się do pytania... obecnie używam 1650 z palnikiem ręcznym zamontowanym na stole....palę blachę 6mm z prędkością 2000mm/min dysza 60A prąd 60A. trwałość 450-500 wpaleń ( stół z ręczną osią Z - wpalenia i cięcia na tej samen, stałej wysokości. )
-
Blacha 15mm predkosć ciecia 600mm/min. Wpalen zrobilem okolo 30 i po elektrodzie. Co do sposobu wpalania to mam dwustopniowy system przbijania, czyli palnik po zajerzeniu ucieka do gory aby wylewka przy przebijaniu go nie zniszczyla. Nie wiem czy cos z tym palnikiem czy ze zrodlem. Bo wydaje mi sie ze to troche malo?
[ Dodano: 2012-11-10, 12:02 ]
zapomnialem jeszcze dodac ze pale ta 15 na pradzie 80A
[ Dodano: 2012-11-10, 12:02 ]
zapomnialem jeszcze dodac ze pale ta 15 na pradzie 80A
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to powiedział handlowiec251mz pisze:Rozmawiałem z gościem od powermaxa kiedyś co sprzedaje..kbks.sportowy pisze:Bo wydaje mi sie ze to troche malo?
Mówił ,że na jednym zestawie się jeżdzi około 5h non stop...
Czyli teoretycznie powinien komplet na zmianę 8h styknąć...
ok
ale ilości punktów w palenia , prąd jakim tniesz , czystość gazu , jakość stali , jakość elementów eksploatacyjnych technologia cięcia …
to są czynniki podstawowe które decydują o żywotności elementów.
1650 to fajne urządzona ale ma strasznie „twardą” charakterystykę łuku plazmowego.
Mnie leciały po 500…700 przebiciach elementy. Zmieniłem HP1650 na MAGNUM CUT 100 z drobna modyfikacją i lecą po 800szt

Nie można oceniać na godziny pracy. Raz się przebijesz i tniesz np. element o długości 50m i znów się przebijasz i znów tniesz kolejne 50m i tak w koło.
Czas leci , przebić mało a długości cięcia rosną.
I wówczas nie wymieniasz kompletu a tylko elektrodę. Dysza obrywa najczęściej przy przebijaniu i jak kończy się cięcie , gdy wjedzie na krater po przebiciu … zahaczając o niego lub zbliżając się zbyt mocno do niego.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Do kolegi cnccad
Pale elemety 30cmx30cm blacha 15mm prad 80A i robie tylko 30 wpalen. Czy to norma ??
To 500 przebic robiles przy cienciu blachy jakiej grubosci?? i jakim pradem??
Bardzo mnie to nurtuje bo przy takim zurzyciu elemtow palnika to straszna kicha jest.
Dzieki za pomoc
[ Dodano: 2012-11-10, 18:07 ]
cnccad, cnccad, Witam
Widze ze miales w posiadaniu taki zestaw. Powiedz mi to 500 wpalen to przy jakie grubosci blachy i jakim pradzie i predkosci. Co moze byc u mnie ze blacha 15mm prad 80 A predkosci 600mm/min elementy 30cmx30cm i tylko 30 wpalen.
Dzieki za pomoc
Pale elemety 30cmx30cm blacha 15mm prad 80A i robie tylko 30 wpalen. Czy to norma ??
To 500 przebic robiles przy cienciu blachy jakiej grubosci?? i jakim pradem??
Bardzo mnie to nurtuje bo przy takim zurzyciu elemtow palnika to straszna kicha jest.
Dzieki za pomoc
[ Dodano: 2012-11-10, 18:07 ]
cnccad, cnccad, Witam
Widze ze miales w posiadaniu taki zestaw. Powiedz mi to 500 wpalen to przy jakie grubosci blachy i jakim pradzie i predkosci. Co moze byc u mnie ze blacha 15mm prad 80 A predkosci 600mm/min elementy 30cmx30cm i tylko 30 wpalen.
Dzieki za pomoc
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam wszystkich nie chciałem zaczynać nowego tematu i postanowiłem podłączyć się pod wasz.
Poszukuję zużytych części do palnika T100M dysz, elektrod, osłony dyszy, pierścień zawirowujący. Części chcę zwymiarować i sprawdzić jak wygląda przepływ gazu plazmowego. Same części powinny być zużyte w stopniu pozwalającym na odczytanie oryginalnych wymiarów. Osobiście mam palnik CEBORA P150 jest praktycznie identyczny jak A-141 Trafimetu. Kolego CNCCAD napisał w jakimś poście że palnik T100M uzyskuje lepszą jakość cięcia od A-141 dlatego chciałem porównać różnice w budowie. Jeżeli ktoś chciałby podarować części do celów "naukowych
" to proszę o kontakt na pr. Pozdrawiam wszystkich Giulio.
Poszukuję zużytych części do palnika T100M dysz, elektrod, osłony dyszy, pierścień zawirowujący. Części chcę zwymiarować i sprawdzić jak wygląda przepływ gazu plazmowego. Same części powinny być zużyte w stopniu pozwalającym na odczytanie oryginalnych wymiarów. Osobiście mam palnik CEBORA P150 jest praktycznie identyczny jak A-141 Trafimetu. Kolego CNCCAD napisał w jakimś poście że palnik T100M uzyskuje lepszą jakość cięcia od A-141 dlatego chciałem porównać różnice w budowie. Jeżeli ktoś chciałby podarować części do celów "naukowych