Problem z Thermal Dynamics CutMaster 151 - nie przebija
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Problem z Thermal Dynamics CutMaster 151 - nie przebija
Witam,
źródło Thermal Dynamics CutMaster 151, ma probelm z przebiciem i cięciem blachy 5mm, cieńsze i grubsze też coś nie chcą iść... Przy próbie przebicia 80A blachy 5mm następuje żłobienie, a nawet jak się uda przebić, to i tak nie tnie, tylko żłobi rowek. Tak jakby masa była niepodłączona, z tym, że jest podłączona lub jakby moc plazmy spadła. Wcześniej takich problemów nie było, palnik ręczny, maszynowego jeszcze nie posiadam. Wymieniłem dyszę i elektrodę na nową i nadal to samo. Może ma ktoś jakieś pomysły lub namiary na kogoś obeznanego w serwisie tych urządzeń?
Pozdrawiam,
Bartek
źródło Thermal Dynamics CutMaster 151, ma probelm z przebiciem i cięciem blachy 5mm, cieńsze i grubsze też coś nie chcą iść... Przy próbie przebicia 80A blachy 5mm następuje żłobienie, a nawet jak się uda przebić, to i tak nie tnie, tylko żłobi rowek. Tak jakby masa była niepodłączona, z tym, że jest podłączona lub jakby moc plazmy spadła. Wcześniej takich problemów nie było, palnik ręczny, maszynowego jeszcze nie posiadam. Wymieniłem dyszę i elektrodę na nową i nadal to samo. Może ma ktoś jakieś pomysły lub namiary na kogoś obeznanego w serwisie tych urządzeń?
Pozdrawiam,
Bartek
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
To urządzenie ma funkcję cięcia np. siatki, więc nie gasi łuku gdy wyjedzie poza materiał cięty. Kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć podpiąć masę i też przez chwilę przecinałem, spokojnie przebijało i cięło blachę 3mm bez masy. Powietrze jest suche, ciśnienie to 6 Bar, jaki amperaż ma być do blachy 5mm to szczerze nie wiem (nie mam instrukcji), ale spokojnie szła na 60A. Wcześniej nie było z nią takich problemów, działała bez zarzutu aż do dzisiaj (od 2008 roku). Załączam link do filmiku, próba przebicia rury o ściance 4,5mm - zamiast ciąć to żłobi:
https://vimeo.com/45721082
https://vimeo.com/45721082
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
wygląda jakby właśnie dysza i elektroda była uwalona
ale jeśli masz je nowe i dobrze poskręcane to może osłona dyszy ma pozaklejane otwory i idzie za duże ciśnienie po dyszy , wielokrotnie było tak u nas
a dla blachy 5 mm 60 A to i tak duuuuuuuuuuzo my tniemy na rozsądnych posuwach tak 800 - 1000mm/min na niecałych 50 A
powietrze musi być suche bo inaczej będzie zrywało płomień i zalepiało palnik
sprawdź tak jak ci piszą przewody i łącza masowe
ale jeśli masz je nowe i dobrze poskręcane to może osłona dyszy ma pozaklejane otwory i idzie za duże ciśnienie po dyszy , wielokrotnie było tak u nas
a dla blachy 5 mm 60 A to i tak duuuuuuuuuuzo my tniemy na rozsądnych posuwach tak 800 - 1000mm/min na niecałych 50 A
powietrze musi być suche bo inaczej będzie zrywało płomień i zalepiało palnik
sprawdź tak jak ci piszą przewody i łącza masowe
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Hm, patrząc na ten filmik (przy założeniu, że ciśnienie i materiały są ok) to faktycznie coś nie tak z amperażem - chyba ta końcówka mocy nie daje rady...
Czy maszyna ma jakieś kontrolki do sygnalizacji np.: braku napięcia, uszkodzenia materiałów eksploatacyjnych i itp?
I jeszcze jedna sprawa - czy przypadkiem ktoś nie przejechał czymś ciężkim po przewodzie który idzie od maszyny do palnika ?
Aspem
Czy maszyna ma jakieś kontrolki do sygnalizacji np.: braku napięcia, uszkodzenia materiałów eksploatacyjnych i itp?
I jeszcze jedna sprawa - czy przypadkiem ktoś nie przejechał czymś ciężkim po przewodzie który idzie od maszyny do palnika ?
Aspem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
kleszcze na przewód i pomiar czy źródło osiąga zadany prąd , czy się przynajmniej do niego zbliża.
Jak widać na filmie , to nastąpiło przebicie a potem markował.
Więc również może być problem z przepływem gazu. Tworzy się "bufor" , palnik przebija i potem już o opróżnieniu bufora z powietrza jest zbyt niskie ciśnienie i markuje lub żłobi.
Ponowne wyłączenie i właczenie jak da ten sam efekt to ja bym jednak szedł w kierunku ilości gazu ( powietrza ).
Oczywiście nie wykluczam końcówki mocy.
Ale ...
Palnik przebił ( więc końcówka dała radę ) a później już żłobiło tylko.
Jeżeli oczywiście szybkość jest zachowana dla danego pradu i dyszy.
Jak widać na filmie , to nastąpiło przebicie a potem markował.
Więc również może być problem z przepływem gazu. Tworzy się "bufor" , palnik przebija i potem już o opróżnieniu bufora z powietrza jest zbyt niskie ciśnienie i markuje lub żłobi.
Ponowne wyłączenie i właczenie jak da ten sam efekt to ja bym jednak szedł w kierunku ilości gazu ( powietrza ).
Oczywiście nie wykluczam końcówki mocy.
Ale ...
Palnik przebił ( więc końcówka dała radę ) a później już żłobiło tylko.
Jeżeli oczywiście szybkość jest zachowana dla danego pradu i dyszy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)