Plazmówka - budowa

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
codec
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Plazmówka - budowa

Post napisał: codec » 29 gru 2011, 12:30

W związku z faktem, że coś tam już zmotałem chciałbym podzielić się moimi wypocinami :) Tak jak inne wyroby projektuję wpierw w cad, tak ta maszyna powstaje bez jakiegokolwiek projektu "na monitorze". Staram się wykorzystać to co leży w warsztacie aby nie generować większych kosztów. Pole pracy jakie mi wyszło to 80x60cm. Konstrukcja stalowa z małą domieszką aluminium. Gdzieniegdzie spawana, a w miejscach, które by wymagały ewentualnej korekty wymiarowej skręcana. Do osi X chcę użyć 2 silników ok 1.2Nm, które będą kręciły śrubami trapezowymi 10mm. Oś Y również na śrubie trapezowej, z silnikiem 2Nm - w tym wypadku poszedłem na łatwiznę i złożyłem na prowadnicach ;) Tego, czego jeszcze bardzo brakuje, a co dorobię na dniach, to prowadzenie od spodu bramy wzdłuż osi X. Myślę aby dospawać po bokach profil 25x25 po którym od spodu brama była by kontrowana na łożyskach. W osi Z zrobiłem skok 22 cm - zawsze to łatwiejsza regulacja gdyby przyszło powycinać coś w profilu prostokątnym ;)

Nie spodziewam się jakiejś super dokładności, ale i tak jestem mile zaskoczony, że przy pomocy prostych narzędzi udało się uzyskać dobre prowadzenie w osi X. Maszyna ma mi pomóc w codziennej pracy, gdzie wykorzystuję różne elementy ze stali o różnych kształtach, a wyrabianie ich ręcznie to jakiś obłęd. Plazma jaką posiadam, to JLT Plasma 40. Blachy, z których robię detale to przeważnie 4 i 6 mm.
Do tej pory korzystałem z usług firm zewnętrznych, ale niestety czas oczekiwania (firmy głównie z centralnej i południowej Polski) blokuje mi niekiedy nowe realizacje (zajmuję się między innymi projektowaniem i budową wyczynowych zawieszeń do samochodów terenowych)

Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny. Oto kilka fotek tego, co na dziś zrobione

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 29 gru 2011, 20:10

Nie za bardzo "czuję" jak Kolega zamierza napędzać bramę i co zrobi, żeby nie przewracała się pod ciężarem pozostałych osi? Czym będą chronione szyny kół bramy?

Awatar użytkownika

Autor tematu
codec
Kontakt:

Post napisał: codec » 29 gru 2011, 22:58

no właśnie ciężko przelać mi na klawiaturę co w głowie mi siedzi. co do ochrony kół/szyny, to myślę, że wystarczą boczne "ścianki" od wewnętrznej strony konstrukcji osi X. może taki szybki szkic pokaże jak chcę rozwiązać prowadzenie. W środek tej konstrukcji wejdzie śruba napędowa a silniki będą umieszczone w tylnej części maszyny

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 29 gru 2011, 23:10

Tu właśnie jest problem.
Jeśli Kolega dobrze przyjrzy się rysunkowi, zauważy że obszar roboczy ruchu bramy jest bardzo mały w stosunku do pozostałych elementów. Przykładając linijkę do mojego monitora (19") wychodzi 35mm ruchu, podczas gdy szyna ma 170mm. :cry:

Awatar użytkownika

Autor tematu
codec
Kontakt:

Post napisał: codec » 30 gru 2011, 07:40

Dolne prowadzenie myślę wysunąć trochę poza główną ramę maszyny, tak, aby wózek z łożyskami nie ograniczał właśnie skoku na osi X. Tego szkicu nie ma co miarkować, bo robiłem "ot tak" bez wymiarów, aby dać obraz konstrukcji, a białe kreski "ramy głównej" należy traktować jako wycinek z całości konstrukcji ;) Jak złożę, to będzie lepiej to widać. Ale mam nadzieję, że taka łożyskowana podpora zrobi dobrą robotę jeśli chodzi o sztywność :roll:

edycja 30.12.11
-------------------
złożona górna oś (na foto obrócona o 180st.), dorobione dolne wózki z łożyskami i prowadnice. w profile dolne wspawałem tulejki, aby nie stracić na sztywności połączenia. w tulejkach umieszczone będą śruby do regulacji ewentualnie powstałego luzu między górnymi rolkami a dolnymi łożyskami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”