Jaka plazma do amatorskiej maszynki.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Panowie,
W tej chwili czekam już na części do małej (900x900) plazmy cnc. Maszyna ma ciąć głównie blachy stalowej 2-4mm grubości, sporadycznie (<5%) 6mm. Ciąć ma elementy, które następnie będą spawane. Potrzebuję opinie najlepiej użytkowników, o tanich plazmach, myślę, że do takich blach jak potrzebuję ciąć starczy 40A i tak się zastanawiałem nad czymś takim :
http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 53387.html
Nie jest to najtańsze 40A, aczkolwiek chińczyk z nazwą, znajomy ma TIG'a tej firmy i daje radę.
Jeśli ktoś ma i używa, ma jakieś porównanie, może coś doradzić odnośnie tej ligi cenowej to byłbym bardzo wdzięczny jak już wspomniałem zastosowania: cięcie 2-4mm stali. Wykorzystanie hobbystyczno-amatorskie, absolutnie nie przemysł.
Dziękuje i pozdrawiam.
W tej chwili czekam już na części do małej (900x900) plazmy cnc. Maszyna ma ciąć głównie blachy stalowej 2-4mm grubości, sporadycznie (<5%) 6mm. Ciąć ma elementy, które następnie będą spawane. Potrzebuję opinie najlepiej użytkowników, o tanich plazmach, myślę, że do takich blach jak potrzebuję ciąć starczy 40A i tak się zastanawiałem nad czymś takim :
http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 53387.html
Nie jest to najtańsze 40A, aczkolwiek chińczyk z nazwą, znajomy ma TIG'a tej firmy i daje radę.
Jeśli ktoś ma i używa, ma jakieś porównanie, może coś doradzić odnośnie tej ligi cenowej to byłbym bardzo wdzięczny jak już wspomniałem zastosowania: cięcie 2-4mm stali. Wykorzystanie hobbystyczno-amatorskie, absolutnie nie przemysł.
Dziękuje i pozdrawiam.
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja używam plazmówki JLT Plasma 40 Welder Fantasy. Blachy jakie ciąłem na niej max to 7mm i cięcie nie wymaga dodatkowej obróbki (grubszych nie miałem okazji testować). Ciąłem głównie ręcznie, więc jak podepnie się ją pod sztywną konstrukcję z automatycznym posuwem może być tylko lepiej
Wcześniej miałem tanią Dedrę z tanim uchwytem i co chwila siadały dysze i elektrody
Dedra również dobrze cięła blachy 4mm

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam w Nowym Roku, u siebie w warsztacie przez dwa lata używałem CUT40 SHERMANA taka jak z linku, sprawowała się bezawaryjnie, choć przy cięciu długich elementów np. pasków długości powyżej 150 cm nie trzymała parametrów [ zaczynała ukosować]. Cięcie jakościowe - max 5-6mm. duże znaczenie ma czystość powietrza, teraz używam CUT 80 BERKERSA [niebo a ziemia ] - Pozdrawiam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dzieki za odpowiedzi 
Tak jak szukałem opisów na necie to właśnie odnoszę wrażenie, że więcej zależy od uchwytu niż od samej plazmy.
Co do berkers'a to widzę, że 50A jest w tej samej cenie co CUT40 Shermana także teraz mam dylemat.
Jeszcze mam pytanko co do 80A to niebo a ziemia wynika z tego ze jest lepsza jakość urządzenia ? Czy po prostu większy prąd daje dużą różnicę ? Ja akurat nie będę wycinał wielkich elementów, ale za to przebić trochę będzie. Sam jestem ciekaw na ile będą starczały elektrody.
Co do powietrza to kompresor mam 100l zbiornik i sprężarka ma 370l/min wydajności. Przy samym kompresorze mam jeden duży filtr i jeszcze dam drugi przed sama plazma. Myślę, że da radę.

Tak jak szukałem opisów na necie to właśnie odnoszę wrażenie, że więcej zależy od uchwytu niż od samej plazmy.
Co do berkers'a to widzę, że 50A jest w tej samej cenie co CUT40 Shermana także teraz mam dylemat.
Jeszcze mam pytanko co do 80A to niebo a ziemia wynika z tego ze jest lepsza jakość urządzenia ? Czy po prostu większy prąd daje dużą różnicę ? Ja akurat nie będę wycinał wielkich elementów, ale za to przebić trochę będzie. Sam jestem ciekaw na ile będą starczały elektrody.
Co do powietrza to kompresor mam 100l zbiornik i sprężarka ma 370l/min wydajności. Przy samym kompresorze mam jeden duży filtr i jeszcze dam drugi przed sama plazma. Myślę, że da radę.
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
berkers'a mnie gość chciał sprzedać.
nawet warunki gwarancyjne ( 24 mce ) były ok , ba ... chciał mi go na testy dać.
Też się nad nim zastanawiałem i nie wiem czy przypadkiem nie zrobiłem błędu.
Palnik plazmowy mi wówczas nie odpowiadał.
80A , to większa moc cięcia więc i droższy.
nawet warunki gwarancyjne ( 24 mce ) były ok , ba ... chciał mi go na testy dać.
Też się nad nim zastanawiałem i nie wiem czy przypadkiem nie zrobiłem błędu.
Palnik plazmowy mi wówczas nie odpowiadał.
80A , to większa moc cięcia więc i droższy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam ponownie BERKERS CUT 80 ma łuk pilotujący, co ma duże znaczenie przy cięciu materiałów silnie skorodowanych i pokrytych np. kilkoma warstwami farb, lakieru. Łuk plazmy tnącej można zajarzyc kilka milimetrów nad ciętym materiałem. Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-01-06, 20:46 ]
Co do kompresora, do plazmy zalecany jest zbiornik powietrza miń. 200l. Powietrze jest wtedy bardziej wyrównane
[ Dodano: 2012-01-06, 20:46 ]
Co do kompresora, do plazmy zalecany jest zbiornik powietrza miń. 200l. Powietrze jest wtedy bardziej wyrównane
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
tego to nie rozumiemgrzegorzbr2 pisze:Witam ponownie BERKERS CUT 80 ma łuk pilotujący, co ma duże znaczenie przy cięciu materiałów silnie skorodowanych i pokrytych np. kilkoma warstwami farb, lakieru.

co to takiego ten łuk pilotujący

według mnie to tu ma znaczenie przewodnictwo czy palnik będzie ciąć czy nie
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
O ile dobrze rozumiem, dysza jest zapięta do "masy" przez jakiś rezystor, dzięki czemu można odpalić mikroplazmę "w powietrzu", bez kontaktu z ciętym materiałem, przebić się tym przez rdzę lub farbę i wtedy następuje transfer pełnego łuku na cięty materiał. Ale tak jest chyba też na dużych maszynach (?)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To generalnie jest maszyna do prac ręcznych. Jedynym ograniczeniem będzie chyba trwałość dyszy która jest jednym z biegunów tego mikrołuku. Jeśli tam pójdzie łuk np. 2-3A to taka wydmuchnięta plazma powinna już chyba przepalić szybko lakier ? Takie tematy były już chyba poruszane na forum: na przewodzie masowym założony czujnik - maszyna rusza dopiero kiedy przez przewód masowy zaczyna płynąć prąd (łuk przetransferował się na materiał)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?