Zabieram się za układ wysokościowy do mojego sterownika i programu i mam pytanie do fachowców pracujących na plazmach (ja nie pracuję

... to akurat zadanie programu/sterownika a nie układu THC.cnccad pisze:Dobrze jest mieć niewielkie opóźnienie ( regulację ) żeby nie pojawiało się .............................
nie zamierzam układu THC stosować jako sterownika silnika osi Z a jedynie dodatkowy układ do programu/sterownika plazmy CNC.cnccad pisze:Również rozważ możliwość zastosowania przekaźnika hamującego. Bezwład może powodować to że palnik będzie za nisko opadać.
programem sterującym będzie mój CNConv tyle, że nie już USB/LPT -> Sterowniki Silników tylko USB/RS485 -> Sterownik z wyświetlaczem/klawiaturką -> Sterowniki silników (nie chcę komputera mieć bezpośrednio przy maszynie). Czy się uda łatwo, bezpiecznie i tanio odczytywać napięcie programem (sterownikiem) -> nie wiem jeszcze. Na pewno układ THC nie będzie samodzielnym układem sterujący osią Z a jedynie modułem całego projektu.cnccad pisze:A czy Ty sam też robisz program sterujący