Układ THC - ustawiany "na stałę" czy reg. z poziom

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Układ THC - ustawiany "na stałę" czy reg. z poziom

Post napisał: prokopcio » 05 sie 2011, 19:10

Witam.
Zabieram się za układ wysokościowy do mojego sterownika i programu i mam pytanie do fachowców pracujących na plazmach (ja nie pracuję :) więc pytam ) czy wystarczy powszechnie stosowany układ góra / dół z nastawą potencjometrem czy lepiej rozbudować tak aby można było w sterowniku mierzyć rzeczywistą wartość napięcia i program/sterownik wiadomo - możliwości cała masa. Pytam bo nie wiem czy jest sens poświęcać czas/pieniądz czy w zupełności wystarcza zwykły dwu-progowy komparator z histerezą. Jak często się przestawia parametr wysokości - co zmiana grobości/materiału/pracy czy raz dobrze ustawiony nikt już nie reguluje ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 06 sie 2011, 09:32

Myślę że dobrze jest zrobić regulację na zewnątrz.
gdy zużywa Ci się elektroda to palnik będzie się obniżać. Więc wówczas zmieniasz wartość o tyle żeby palnik pracował na odpowiedniej wysokości.
Dobrze jest mieć niewielkie opóźnienie ( regulację ) żeby nie pojawiało się tak zwane „szycie „ palnika. Opóźnienie to spowoduje że palnik będzie z jakimś opóźnieniem reagował nap na zmianę osi. Czyli w przypadku gdy silnikiem osi „Z” sterują dwa przekaźniki odpowiedzialne za ruch „góra” „dół” i tniesz np. kwadrat to gdy silnik osi „X” się zatrzyma a włączy się silnik osi „Y” to czas postoju palnika po między zmianami osi należy wypełnić np. brakiem pomiaru gdyż palnik ma tendencję przy THC ( lub AVC ) zjechać w dół w celu wyrównania zadanego napięcie.
Tak ze regulacja chyba najlepiej jak by była wyprowadzona na zewnątrz.

Co do grubości materiału … zmienia się grubość to zmienia się obciążenie a przy okazji zmienia się wartość napięcia gdzie szybkość maleje. Więc to jest kolejny powód by zrobić regulację na zewnątrz.

Również rozważ możliwość zastosowania przekaźnika hamującego. Bezwład może powodować to że palnik będzie za nisko opadać.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 06 sie 2011, 22:01

cnccad pisze:Dobrze jest mieć niewielkie opóźnienie ( regulację ) żeby nie pojawiało się .............................
... to akurat zadanie programu/sterownika a nie układu THC.
cnccad pisze:Również rozważ możliwość zastosowania przekaźnika hamującego. Bezwład może powodować to że palnik będzie za nisko opadać.
nie zamierzam układu THC stosować jako sterownika silnika osi Z a jedynie dodatkowy układ do programu/sterownika plazmy CNC.

nie chodziło mi o układ bez regulacji (może źle się wyraziłem) a jedynie o to czy napięcie odczytywać programem/sterownikiem CNC czy zrobić ustawiany gdzieś tam na boku...

mimo wszystko reszta Twoich wypowiedzi słusznie "wymusza" na mnie chęć wprowadzenia układu sterowanego z poziomu programu. Jak ? Dopiero przemyślę... Dzięki.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 sie 2011, 10:55

osobiście by zrobił układ nie zalezny ... pomiar napięcia nie badany przez program ale w osobnym module.
jeżeli CNC , ma możliwość dać jaką kolwiek informację o zmianie osi , to super.
Wówczas przy zmianie osi pomiar sie wyłaczy , co nie spowoduje obniżenia palnika.
Ale rozwiązań jest naprawdę dużo.
A czy Ty sam też robisz program sterujący :?:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 07 sie 2011, 11:05

cnccad pisze:A czy Ty sam też robisz program sterujący
programem sterującym będzie mój CNConv tyle, że nie już USB/LPT -> Sterowniki Silników tylko USB/RS485 -> Sterownik z wyświetlaczem/klawiaturką -> Sterowniki silników (nie chcę komputera mieć bezpośrednio przy maszynie). Czy się uda łatwo, bezpiecznie i tanio odczytywać napięcie programem (sterownikiem) -> nie wiem jeszcze. Na pewno układ THC nie będzie samodzielnym układem sterujący osią Z a jedynie modułem całego projektu.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 sie 2011, 12:36

może przejdź na układ pojemnościowy zamiast pomiaru napięcia :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”