Mam pytanie. Mógłby któryś z kolegów pracujących na tych wypalarkach zajrzeć w instrukcję konserwacji i smarowania i podać mi jaki środek konserwująco-czyszczący do czyszczenia elementów metalowych - prowadnic, zębatek, szyn - itd jest tam podany.
Ten bodajże kjellberg czyszcząco-smarujący wg instrukcji tam.
maciej
Pytanie do osób pracujących na wypalarkach ECKERT
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Na szybko pamiętam, że szyny boczne (tzn oszlifowaną główkę szyny) czyści się najpieerw z kurzu szmatką. Potem delikatnie, na szmatce, nawilża olejem maszynowym i następnie wyciera jakimś spec-rozpuszczalnikiem. Ja, jeśli już to robię, to wykorzystuję benzynę ekstrakcyjną.
Listwy prowadzącej na belce poprzecznej bezpośrednio się nie smaruje. Smarownicą wtlacza się smar do łożysk liniowych na palnikach do momentu aż zacznie wypływać świeży. Eckert zaleca smar, bodajże, ABF (czy coś podobnego), niektórzy z forum stosują ŁT i jakoś nic jeszcze się nie rozpadło z tego powodu
Tutaj też coś niecoś jest napisane
Listwy prowadzącej na belce poprzecznej bezpośrednio się nie smaruje. Smarownicą wtlacza się smar do łożysk liniowych na palnikach do momentu aż zacznie wypływać świeży. Eckert zaleca smar, bodajże, ABF (czy coś podobnego), niektórzy z forum stosują ŁT i jakoś nic jeszcze się nie rozpadło z tego powodu

Tutaj też coś niecoś jest napisane
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wiem, wiem, ale nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o ten środek Klejberga czyszcząco-smarujący, który tam jest w instrukcji napisany. Dość drogi - strasznie śmierdzi, używany do czyszczenia elementów stalowych, żeliwnych itd, z korozji powierzchniowej, penetrujący i usuwający zawilgocenia w elementach prowadzących typu szyny, zębatki itd. Czyści się nim odlewy żeliwne, elementy stalowe po obróbce z użyciem emulsji chłodzącej, elementy zaolejone i elementy, które pokryły się warstwą korozji z atmosfery itd.
O ten środek mi chodzi. Mam na zbyciu 3 litry tego specyfiku ale nalepka orginalna mi się z baniaka odkleiła i nie mogę napisać jak on się nazywa.
To jest orginał zapisany w instrukcji wypalarek Eckerta, proszę o wskazanie nazwy do osób które mają tą instrukcję.
maciek
Chodzi mi o ten środek Klejberga czyszcząco-smarujący, który tam jest w instrukcji napisany. Dość drogi - strasznie śmierdzi, używany do czyszczenia elementów stalowych, żeliwnych itd, z korozji powierzchniowej, penetrujący i usuwający zawilgocenia w elementach prowadzących typu szyny, zębatki itd. Czyści się nim odlewy żeliwne, elementy stalowe po obróbce z użyciem emulsji chłodzącej, elementy zaolejone i elementy, które pokryły się warstwą korozji z atmosfery itd.
O ten środek mi chodzi. Mam na zbyciu 3 litry tego specyfiku ale nalepka orginalna mi się z baniaka odkleiła i nie mogę napisać jak on się nazywa.
To jest orginał zapisany w instrukcji wypalarek Eckerta, proszę o wskazanie nazwy do osób które mają tą instrukcję.
maciek
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Cześć, zapewne chodzi tobie o ESKAPON E 5060 lub
ESKAPHOR N6264.
P.S. Kjellberg , nie klejberg
ESKAPHOR N6264.

P.S. Kjellberg , nie klejberg

Pozdrawiam
www.ajanpolska.pl