Porady dot. wycinania otworów oraz funkcja marker
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Porady dot. wycinania otworów oraz funkcja marker
Witam,
mam takie pytanko, jak dobieracie parametry do wycinania otworów?
Jakie długości dojazdów/prędkości. Mam problem taki, że wycinać mam otwory - załóżmy że jest to otwór fi 10 w blasze 6. Przy cięciu powstaje skos i wogóle otwór nie jest taki jaki chciałbym żeby był:/
Prędkość staram się dobrać mniejszą niż prędkość cięcia profilu elementu. Załóżmy profil 1300 mm/min to otwór 1100 mm/min. I jak z dojazdami, czy ustalacie dojazd po łuku czy po prostej. Niby powinno się po łuku - ale co jeśli jest to mały otwór. Teoria mówi, że dojazd powinien równać się 1x grubość blachy.
Druga część mojego pytania:
Jak ustalacie parametry "markera" plazmowego. Przyznam szczerze - nie miałem czasu posiedzieć nad tą funkcją i potestować. Maszyna na jakiej pracuje to portal Zakmet. Czy cięcie markerem ma negatywny skutek - szybsze zużywanie elektory i dyszy? Załóżmy chciałbym wykorzystać funkcję marker do oznaczania nr elementów wycinanych. Może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć co i jak?:)
Źródło Hypertherm Powermax 1650
Pozdrawiam
Jakie długości dojazdów/prędkości. Mam problem taki, że wycinać mam otwory - załóżmy że jest to otwór fi 10 w blasze 6. Przy cięciu powstaje skos i wogóle otwór nie jest taki jaki chciałbym żeby był:/
Prędkość staram się dobrać mniejszą niż prędkość cięcia profilu elementu. Załóżmy profil 1300 mm/min to otwór 1100 mm/min. I jak z dojazdami, czy ustalacie dojazd po łuku czy po prostej. Niby powinno się po łuku - ale co jeśli jest to mały otwór. Teoria mówi, że dojazd powinien równać się 1x grubość blachy.
Druga część mojego pytania:
Jak ustalacie parametry "markera" plazmowego. Przyznam szczerze - nie miałem czasu posiedzieć nad tą funkcją i potestować. Maszyna na jakiej pracuje to portal Zakmet. Czy cięcie markerem ma negatywny skutek - szybsze zużywanie elektory i dyszy? Załóżmy chciałbym wykorzystać funkcję marker do oznaczania nr elementów wycinanych. Może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć co i jak?:)
Źródło Hypertherm Powermax 1650
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Po powermaxie nie spodziewaj się żadnej rewelacji przy paleniu otworów, masz pozatym za dużą jeszcze prędkość spróbuj ją zmniejszyć o połowę.Co do wpaleń nie musi być 1x # blachy, mogą być mniejsze nie tyczy się to cieniutkich blaszek 0,5....3mm wpalenia muszą być dłuższe. A z dojazdami to różnie bywa zależy ile masz na nie miejsca.
Co do markera służy on do znakowania, ale dziś nie jestem w stanie Ci dziś poradzić a jutro wyjeżdżam chyba że będę miał chwilę to napiszę ci więcej o markerze.
A na pewno masz marker w maszynie?
Nie wszystkie portale, cuttery zakmetu były wyposażone w marker. W opcjach jest owszem.
Co do markera służy on do znakowania, ale dziś nie jestem w stanie Ci dziś poradzić a jutro wyjeżdżam chyba że będę miał chwilę to napiszę ci więcej o markerze.
A na pewno masz marker w maszynie?
Nie wszystkie portale, cuttery zakmetu były wyposażone w marker. W opcjach jest owszem.
nic na siłe
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
kolega pandabera ma rację , to jest palnik do cięcia a nie do markowania.
Ale da się nim markować lecz efekt będzie kiepski chyba że wprowadzisz takie zmiany jak ...
Zamiast gazu plazmowego jako powietrza dasz argon , ustawisz ciśnienie nie większe jak 1,1 bar-a a najlepiej 0,9 bar , zapodasz prąd ok. 12A do 20A max a napięcie obniżysz od aktualnego o jakieś 10…20% i wszystkiemu temu będzie towarzyszyć szybkość przemieszczania się palnika ok. 12 000mm/min to wówczas powinieneś osiągnąć markowanie dość przyzwoite. Ale , na powietrzu też to zrobisz , lecz będzie większa temperatura łuku plazmowego a wylot z dyszy jest stosunkowo duży.
Po za tym …
Palnik ten jak pewnie zauważyłeś w trakcie cięcia nim , wymaga po zakończeniu ciecia schłodzenia przez ok. 30s.
Prąd 12A nie rozgrzeje mocno przewodu ale 20A sprawi już że będzie ciepły , nie gorący ale ciepły.
Ale da się nim markować lecz efekt będzie kiepski chyba że wprowadzisz takie zmiany jak ...
Zamiast gazu plazmowego jako powietrza dasz argon , ustawisz ciśnienie nie większe jak 1,1 bar-a a najlepiej 0,9 bar , zapodasz prąd ok. 12A do 20A max a napięcie obniżysz od aktualnego o jakieś 10…20% i wszystkiemu temu będzie towarzyszyć szybkość przemieszczania się palnika ok. 12 000mm/min to wówczas powinieneś osiągnąć markowanie dość przyzwoite. Ale , na powietrzu też to zrobisz , lecz będzie większa temperatura łuku plazmowego a wylot z dyszy jest stosunkowo duży.
Po za tym …
Palnik ten jak pewnie zauważyłeś w trakcie cięcia nim , wymaga po zakończeniu ciecia schłodzenia przez ok. 30s.
Prąd 12A nie rozgrzeje mocno przewodu ale 20A sprawi już że będzie ciepły , nie gorący ale ciepły.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
tak , można , pod warunkiem spełnienia wszystkich warunków o których pisałem wyżej plus to ze zapalanie palnika będzie zgodne z jego charakterystyką i wymogami.
Więc teoretycznie się nie da ale po modernizacji źródła jak najbardziej.
prościej zrobić samemu chyba źródło od zera i wówczas markować.
Więc teoretycznie się nie da ale po modernizacji źródła jak najbardziej.
prościej zrobić samemu chyba źródło od zera i wówczas markować.
-
Niestety jeśli chcesz markować cutterem to musisz mieć oprócz palnika również osobny agregat do markowania (nie pamiętam jego nazwy).
cnccad z ht pm1650 jest taki problem, że jego zakres pradowy zaczyna się od +/-30A a kończy +/- 100A więc ciężko jest uzyskać te 12A. Na mniejszych agregatach PM powinno się udać, gorzej z PM1650.
cnccad z ht pm1650 jest taki problem, że jego zakres pradowy zaczyna się od +/-30A a kończy +/- 100A więc ciężko jest uzyskać te 12A. Na mniejszych agregatach PM powinno się udać, gorzej z PM1650.
nic na siłe
-
- Kontakt:
mam PM1650 ... i da sie ustawić nawet 5A ale bez ingerencji do środka to tak jak piszesz ... 30A i nic mniej.
źródło do markowania HP to ArcWriter z palnikiem.
naprawiałem nie dawno go i jest to proste transformatorowe źródełko do markowania powietrzem.
Dużo elektroniki w środku do precyzyjnego sterowania prostownikiem a i dużo miejsca w środku.
Często się uszkadza reduktor powietrza po przez rozszczelnienie membrany. Ale to chyba taka wada w nich.
Dwa urządzenia i dwie te same awarie w tym samym czasie.
Start plazmy zwarciowy , wyjście sygnału napięcia łuku 0...10V separowane transformatorkiem.
Znakuje tak sobie. Nic ciekawego. Jest to chyba jedyne osobne urządzenie HP do znakowania plazmowego.
jak dobrze pamietam to znakuje powietrzem , argonem i mieszanką argon-wodór
źródło do markowania HP to ArcWriter z palnikiem.
naprawiałem nie dawno go i jest to proste transformatorowe źródełko do markowania powietrzem.
Dużo elektroniki w środku do precyzyjnego sterowania prostownikiem a i dużo miejsca w środku.
Często się uszkadza reduktor powietrza po przez rozszczelnienie membrany. Ale to chyba taka wada w nich.
Dwa urządzenia i dwie te same awarie w tym samym czasie.
Start plazmy zwarciowy , wyjście sygnału napięcia łuku 0...10V separowane transformatorkiem.
Znakuje tak sobie. Nic ciekawego. Jest to chyba jedyne osobne urządzenie HP do znakowania plazmowego.
jak dobrze pamietam to znakuje powietrzem , argonem i mieszanką argon-wodór
-
- Posty w temacie: 1
Re: Porady dot. wycinania otworów oraz funkcja marker
Sporo zależy od amperażu i grubości blachy. Zasadniczo zjeżdżam z prędkością do 60% lub nawet 50%. Najazd zawsze daję po łuku i zawsze po półokręgu od środka otworu- ot tak mamRomanB pisze:Witam,
Jakie długości dojazdów/prędkości.

W pełni się zgadzam z kolegąpandabera pisze:...masz pozatym za dużą jeszcze prędkość spróbuj ją zmniejszyć o połowę.Co do wpaleń nie musi być 1x # blachy, mogą być mniejsze nie tyczy się to cieniutkich blaszek 0,5....3mm wpalenia muszą być dłuższe.