Wypalarka Jantar 2 z wyposażeniem

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
mietekg
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Wypalarka Jantar 2 z wyposażeniem

Post napisał: mietekg » 22 sie 2010, 19:20

Na początku witam wszystkich zainteresowanych. Pracuje w małej firmie i obecnie zaginam blachy na prasie krawędziowej Durmy CNCHAP 30160 ze sterownikiem DNC60. I o ile nie mam z tym problemów, to czeka mnie praca na w/w sprzęcie. Otrzymałem już instrukcję do sterownika ECS859, ale wiem że na tym się nie kończy. Jeździłem już zdemontować maszynę z firmy która niestety nie utrzymała się na rynku i syndyk wyprzedaje sprzęt - to co mój szef kupił zamieściłem na zdjęciach. Poprzednia firma pracowała na Fastcamie i powiedzcie proszę - czy jest to oprogramowanie dołączane do wypalarki czy trzeba je sobie dokupić? Bo jeśli będzie trzeba dokupić to czy lepiej będzie robić to na innych oprogramowaniach? Jeśli tak to jakich? Maszyna przyjmuje pliki z kodem ESSI (*.esi).
Z tego co się zorientowałem to:
KWE360 to chłodnica,
HiFocus 280i to źródło,
Jantar ze stołem - wiadomo,

nie wiem do czego służy:
PGV3 i PGC (myślę, że mieszacz gazów) - i szukam do tego jakiegoś manuala lub coś w tym stylu (PL, ANG) - jak by ktoś miał i mógłby się podzielić lub wyjaśnić.

Chciałbym się przygotować wcześniej - z wiadomego powodu, ale firmie jeszcze nie przekazano wszystkiego.
Za wszelkie info na powyższy temat - z góry dziękuję.

PS. Przepraszam za jakość fotek, ale tylko telefon miałem pod ręką.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 sie 2010, 21:36

PGV3 i PGC to sterownik i regulator przepływów gazów.
PGC reguluje przepływem gazów ( skrzynka jest umieszczona za zwyczaj zaraz za PGV3 )
a
PGV3 , to cyfrowy regulator gazów.

Kondolencje z zakupu maszyny ... to porażka taka maszyna.
Fakt …
Osprzęt z najwyższej półki Eckerta , ale sama maszyna to tandeta , i nie jestem pewien ale jak jest to rocznik 2006 w górę to na 100% maszyna z podzespołów produkowanych w Chinach.
Ale cóz ...jak jest to juz wyjścia nie ma.
Oprogramowanie .... zawsze jest sprzedawane osobno. Można zakupić z maszyną ale można i dobrać inne.
Kody ESSI , to historia ale i prostota.
maszyna posiada wiertarkę. Sam portal do wiertarki był poprawiony dopiero w 2008.
I takie tam pierdoły .... :wink:

o manuale możesz pytać w firmie mexpol lub eckert albo i kjellberg.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
mietekg
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mietekg » 22 sie 2010, 23:31

Dzięki za odzew.
Z tego co wiem to maszyna została zakupiona w 2008r i pracowała do początku 2009 (niecały rok) i od tamtej pory stoi z powodu upadłośi firmy. Co do sprzętu to mam nadzieję, że nie będzie tak źle może... Myślę, że widziałem troche gorszy sprzęt gdzie wyłożone zostało o 30% więcej pieniędzy i sprzęt notorycznie się psuje i więcej stoi jak pracuje. Zresztą na wybór wpływu nie miałem, a ponoć komplet został kupiony w przystępnej cenie.
Narazie będę myślał jak to uruchomić i nie zepsuć przy okazji :roll:
A co do oprogramowania co byś polecił? I czy jeśli zrobię np. jedną szt. jakiegoś detalu to czy będę mógł rozmieścić sobie to na arkuszu z poziomu sterowania przy maszynie (chodzi mi o nesting) czy muszę już to zrobić w programie przed skopiowaniem na dyskietkę?
A i jeszcze jedno> mimo, że w instrukcji do ecs pisze o podłączeniu z LAN to znalazłem tylko stację dyskietek... a nie ma sieciówki. Czy jest gdzieś schowane?
Palnik jest na propan - to dobrze czy źle?

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 23 sie 2010, 06:36

mietekg, Jeśli chodzi o Nesting to poczytaj ten post

https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... t18915.htm :cool:
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 23 sie 2010, 09:54

mietekg pisze: A co do oprogramowania co byś polecił? I czy jeśli zrobię np. jedną szt. jakiegoś detalu to czy będę mógł rozmieścić sobie to na arkuszu z poziomu sterowania przy maszynie (chodzi mi o nesting) czy muszę już to zrobić w programie przed skopiowaniem na dyskietkę?
Jak już kolega robal43 wspomniał jakiś czas temu porównałem na forum kilka wiodących programów do systemu CAGILA - głównie pod kątem automatycznego nestingu, temat się troszkę rozbudował, także jest co czytać.

Jeżeli chodzi o rozkrój z poziomu sterowania - niektóre sterowniki pozwalają na proste rozłożenia elementów z poziomu makra, np. proste figury typu prostokąt, którego układamy jako pasy poziome i pionowe jeden przy drugim uwzględniając oczywiście korektę narzędzia.

Dla złożonych kształtów, większej ilości elementów, zróżnicowanych arkuszy (czasami odpadów z poprzednich rozkrojów) - tutaj z pomocą przychodzi nam oprogramowanie CAM, w którym automatycznie (względnie z ręczną pomocą ) i maks. optymalnie rozkładamy elementy na danym arkuszu oszczędzając często sporo czasu i materiału.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Autor tematu
mietekg
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mietekg » 23 sie 2010, 17:16

Dzięki Panowie za odpowiedzi. andryjan, powiedz proszę czy Cagila obsługuje kod essi> tak jak maszyna którą będę obsługiwał. Gdzieś w którymś wątku wspominałeś coś o udostępnieniu demo - jeśli jest taka możliwość to bardzo bym prosił. Chciałbym się przyjrzeć bliżej.

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 23 sie 2010, 18:04

Jak najbardziej obsługuje. Więcej znajdziesz na głównej stronie programu CAGILA:

http://www.cam-service.com/pl/cam-syste ... ke-a-tour/

Co do wersji demo - odszukaj krótki formularz na stronie, wypełnij i otrzymasz dalsze informacje na adres mailowy.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 sie 2010, 21:18

prawda jest taka że każdy jeden program z nestingiem ma problem.
według mnie ważna jest cena i funkcjonalność.
Jeżeli chodzi o kod ESSI , to większość programów obsługuje standartowy ESSI , ale eckert miał jakieś zmiany.
Kiedyś był poruszany wątek tych zmian.
Nie wiem co się zmieniło od tamtego czasu , ale ważne jest rozszerzenie
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 23 sie 2010, 21:28

cnccad pisze:prawda jest taka że każdy jeden program z nestingiem ma problem.
Możesz przybliżyć z jakim problemem się spotykasz?
cnccad pisze: według mnie ważna jest cena i funkcjonalność.
Racja, to rzeczywiście jest ważne, z resztą jak ze wszystkim - również z towarem w sklepie na półce.
CAD/CAM CAGILA

Sigma-nest
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re:

Post napisał: Sigma-nest » 23 sie 2010, 21:45

Witam,

Nie taki diabeł straszny ten Jantar - ale jest tam mała zagwózdka :).
Uruchomiliśmy nasz program na takiej maszynie w jednej z firm w pomorskim.

Rozkład, cięcie plus wiercenie.

Kolego mietekg jak dalej jesteś zainteresowany to proszę o kontakt. Masz rację, aby nie brać FASTCAM-a z tą maszyną.

Zapraszam Cię na naszą stronę www.sigma-nest.pl do działu referencje - tam możesz sobaczyć gdzie mamy swoje wdrożenia (nie są to wszystkie).

A tak apropo słynnego porównania, które tutaj krąży mam małą uwagę:
Kolego andryjan nie przypominam sobie, abyś był przez nas szkolony z programu SigmaNest z zakresu jego obsługi - także jeżeli możesz napisz przy tym porównaniu, że jest to twoje dzieło jako osoby początkującej i zajmującej się sprzedażą programu konkurencyjnego do Sigmy. Wydaje mi się, że takie stanowisko będzie bardziej obiektywne dla osób odwiedzających ten wątek. My osobiście ani żaden nasz klient nie przyłożyli do tego ręki.

Zresztą to, co zauważył kolega Bri czy też ganzi - nesting to nie wszystko jest jeszcze sprawa technologii, obsługi dokumentacji 2D lub coraz częściej i 3D, rozliczanie konstrukcji pod kątem masowym, prowadzenie magazynu i itp. Tutaj też jest walka z kosztami.

Pozdrawiam,
Sigma-nest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”