Zakup używanej przecinarki ( jednak zakupiony nowy chinol )

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Zakup używanej przecinarki ( jednak zakupiony nowy chinol )

Post napisał: Mariuszczs » 20 lip 2010, 18:23

Planuje zakup przecinarki plazmowej do cięcia "z ręki ", ale niestety oprócz tego że istnieją takie urządzenia to nic nie wiem. Trochę przejrzałem dział, ale interesuje mnie czy np jeśli przecinarka ma 2 albo 3 zakresy to będe miał pokrycie dobrego cięcia wszystkich grubości blach tj powiedzmy od 2 mm do max co może przecinarka, czy raczej maszyna musi miec płynną regulację prądu cięcia ?

Dla przykładu podaje takie 2 maszyny:

http://allegro.pl/item1138500641.html

http://allegro.pl/item1152903483.html

Wogóle to strasznie mało się zrobiło używek na allegro i nie ma na co popatrzec :(
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 13:24 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 lip 2010, 07:13

za zwyczaj to wygląda następująco ( to są tylko przykłady )
2...4mm cięcie rozdzielające
4...8mm cięcie produkcyjne
8...15mm cięcie jakościowe
15...20mm cięcie produkcyjne
20...25mm cięcie rozdzielające
To sa tylko przykłady jak za zwyczaj producenci klasyfikują cięcie dla urządzeń automatyzacji jak i ręcznych.
Ale ...
Urządzenia do cięcia ręcznego i ich jakość to :
1. palnik
2. przygotowanie materiału
3. palacz
Te trzy czynniki w głównej mierze odpowiadają za jakość :!:

:arrow: Również należy patrzeć pod kontem , jakimi mediami się będzie ciąć. Jak samym powietrzem to na cuda jakościowe nie liczył bym szczególnie mocno.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 21 lip 2010, 07:56

Czyli rozumiem że w obrębie jednego zakresu tylko "jedna" blaszka pójdzie jakościowo ?
Ja podejrzewam że nie upitole tego jakoś super, ale mam nadzieje że lepiej niż palnikiem.
Czy mi się wydaje czy ostatnio takie używki poszły cenowo w górę ?

[ Dodano: 2010-09-22, 09:07 ]
Jednak z braku czasu na oglądanie kupiłem Shermana 70A . Pierwsze testy pozytywne dzis już nadrobiłem sporo czasu z cięciem tego co zwykle tnę palnikiem propanbutan tlen. Z wypowiedzi sprzedawcy wywnioskowałem że awaryjnośc 15% tego sprzętu. Gwarancja jest więc koszt zakupu się napewno szybko zwróci.

Pierwsza rzecz jaka mnie nurtuje to dysze. Nadostawałem ich od 1,1mm do 1,9mm, ale blachę 2mm czy 25 mm dobrze się tnie tylko na tej 1,1mm. Gruba blacha na tych większych bardzo wolno się przedmuchuje. Załączony odwadniacz z reduktorem gubi ok 1 bara przy pracy tzn jak ustawię na 5,5 to spada na 4,5 bara gdzies.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”