Jak prawidłowo "ustawić" czujke wysokościową Zakme

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Jak prawidłowo "ustawić" czujke wysokościową Zakme

Post napisał: RomanB » 18 kwie 2008, 19:19

Witam,
pracuję na wypalarce plazmowo/gazowej firmy Zakmet, stół 2x6m. Agragat Hyperterm 1650.

Pytanie moje brzmi jak prawidłowo ustawić palnik względem czujki ew. jak wykalibrować go.

Próbowałem już różnych kombinacji. Jeśli dam dysze palnika równo z tależykiem to gdy palnik tnie osadzają się na tależyku drobiny "szlaki" etc. Co przy dłuższym cięciu powoduje że palnik już nie pracuje na tej samej wysokości co na początku. Osad z tależyka poprostu jest wykrywany jako materiał i palnik zostaje unoszony.

To jest w kwestii plazmy.

Pytanie nr 2.
Jak się ma czujka pojemnościowa do cięcia gazowego? Czy też stosować?

Ogółem na szkoleniu powiedziano mi że nalezy wyłączać automatyczną kontrolę przy krawędzi blachy. Ale co i jak ustawic to radź sobie człeku sam.
Dodam że w parametrach cięcia mam taką pozycję "wysokość pracy palnika".

Jak to wszystko ustawiacie?

Jeszcze mam pytanie jedno - jak ustalacie "odjazd" palnika przy przebijaniu? Mam wpisaną wartość "na stałe" i jest ok jak narazie, ale chciałem się również zapytać o tą kwestię.

Pozdrawiam, z góry dziękuje za udzielone informacje.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 23:08 przez RomanB, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

pandabera
Posty w temacie: 1

Post napisał: pandabera » 20 kwie 2008, 18:32

Jesli dobrze pamietam poczytaj dtr-ke od maszyny tam powinno byc napisane jak ustawic talerzyk.
Ja robie to tak:
1) podkładam imbusa 4 pod talerzyk(przy sciagnietym palniku) i zjeżdżam na sam dół aż talerzyk dotknie klucza.wyciagam klucz i wchodze do menu do kompensacji tlenem i ustawiam wartośc na 1 suporcie na 2V +-0,1V jesli nie możesz ustawic przy capie(wyswietlacz nad palnikiem) obok potencjometru masz otwor bierzesz wkretak plaski i delikatnie regulujesz śrubke w otworze aż uzyskasz 2V +-0.1V
2) jeśli masz wszystko w pożądku ustaw palnik 2mm nad blachą i powinieneś miec wszysko dobrze(pamiętaj o ustawianiu napiecia plazmy do każdej gr. blachy, do każdej gr blachy musisz dodac ok 6-7V do napięcia podanego w tabeli)
3) Jeśli przy cięciu masz palnik za wysoko regulujesz go wciskając na pulpicie palnik góra/dół+zapłon(załącz)w zależności co chcesz: opuścic/podnieśc palnik
4)a co do talerzyka- ja co jakiś czas go ściagam i czyszcze z nagaru i nic z tym nie zrobisz że ci sie nagar osadza taka jest kolej rzeczy
5)Zapewnw masz tabele od plazmy od dysz w niej masz napisane jaka ma byc wysokosc palnika dla każdej dyszy:
fine cut 1,5mm
80A - 2mm
100A- 3.2 mm
reszty ci nie podam bo bardzo żadko tne na innych dyszach(ale dla60 i 40 tez chyba ustawiam 2mm)

Przy cięciu tlenem przy przebijaniu musisz niestety dla każdej gr blachy ustawic wyskośc odjazdu aby nie zachlapało ci palnika(ale do tego dojdziesz z czasem)
Porób sobie próby dla róznych blach.
Przy cięciu gazem nie używam czujki bo to nie ma sensu chyba że masz idealnie czysta blache bez żadnej zendry(bo tak przy każdej nierówności na blasze palnik bedzie ci tancował(góra dół).
W razie pytan moje gg2056601 najlepiej po 16

P.S. jeśli chcesz jakieś programy to moge ci cos podesłac(typu ferrari,dino,skorpion...)
nic na siłe

Autor tematu
RomanB

Post napisał: RomanB » 15 wrz 2009, 22:20

Rozmawiałem z serwisantami Zakmetu i teraz ustalam wysokość palnika a zarazem czujki tak:
1. Blacha 10 położona na jakiś większy kawałek innej blachy
2. Zjechanie czujką bez palnika do blachy aż na zegarze będzie 0.0
3. Kładziemy imbus 2mm (60A,80A) lub 3mm (100A) zależy jaka dysza bedzie stosowana.
4. Zakładamy palnik tak aby dysza chłodząca oparła się na imbusie.
5. Wyciągamy imbusa, blache spod czujki.
6. Sprawdzamy w menu serwis -> V kompensacji tlenu. Powinno być od 1,98 do 2,02. Jeśli jest inna wartość regulujemy śrubką przy zegarze (taka mała).
7. I to wszystko, ew. regulacja podczas cięcia poprzez Załącz + Palnik Góra (napięcie większe)/Dół (napięcie mniejsze)

Wypalarka zakmet, w innych może i inaczej się ustawia, ale taka kombinacja u mnie spełnia funkcję kontroli automatycznej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

holetzky
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: holetzky » 28 wrz 2009, 17:01

Witam
Ja może trochę sie przyłacze do tematu firmy ZAkmet. Osobiście polecam do cięcia plazmą detekcje stykową która sprawuje sie o niebo lepiej niż ta wersja z talerzykiem . Co do kontroli na cięciu gazem to osobiście nigdy jej nie używalem bo sprawiala więcej kłopotu niż bez. Jak potrzebujesz jakieś info o detekcji stykowej to daj znać na priv.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 wrz 2009, 19:48

co to takiego detekcja stykowa ??
albo pomyłka w nazewnictwie??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

holetzky
Kontakt:

Post napisał: holetzky » 28 wrz 2009, 22:18

WIesz co detekcja stykowa tyczy się kontroli podcas cięcia plazmą, zamiast tego nieszczęsnego talerzyka jest montowany troszkę inny układ polegający na tym że palnik dotyka blachy zanim załączy łuk później troszkę się podnosi na zadaną wartość i załącza łuk i rozpoczyna się proces cięcia. Kontrola wysokości palnika podczas cięcia odbywa się napięciowo a nie pojemnościowo więc ten talerzyk jest niepotrzebny.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 wrz 2009, 06:29

No to troszę zamieszałeś.
Ale to nic …
To jest po prostu inny rodzaj pozycjonowania do startu ( inny , stary rodzaj cyklu pracy , w sumie przy prostych układach sterowania używany do dziś).
Dlatego się go stosuje bo jest prosty a układ palnika się nie nadaje do pracy z łukiem pilotującym , oraz do maszyny używa się tylko jednego gazu.
Ale nie można tego nazywać kontrolą stykową , bo nic się nie kontroluje.
Talerzyki jak to nazwałeś ( układy pomiarowe pojemnościowe , czasami indukcyjne ) nie jest dobrze stosować przy plazmach przekraczających 40A … poniżej spełniają swoje zadanie. Kolejny minus to w układzie pojemnościowym praca jest zdecydowanie wolniejsza takiego układu niż kontroli napięciowej.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

holetzky
Kontakt:

Post napisał: holetzky » 29 wrz 2009, 09:44

Witam
Moja wypowiedź tyczyła sie dokładnie tego typu maszyny firmy ZAkmet. Obecny telerzyk który ma zamontowany RomanB to i tak w przypadku cięcia plazmą działa tylko w czasia pozycjonowania, poźniej kontrola się przełącza na napięciową.
Inaczej jest w przypadku cięcia gazem gdzie ten talerzyk kontroluje wysokość pojemnościowo.
Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”