Tak mnie dzisiaj naszło, żeby zwiększyć w pracy efektywność przecinarki wykorzystując jej pełne możliwości, czyli używanie obu palników naraz. I tak się zastanawiam, co musiałbym wiedzieć aby szło to w miarę sprawnie i bezproblemowo.
Problem dotyczy wypalarki gazowej Jantar Eckerta.
Jak domniemam, to w pierwszej kolejności muszę w miarę równo ustawić płomienie na obu palnikach, oraz je odpowiednio wypoziomować.
Teraz następna kwestia...
Co z ustaleniem odległości między suportami.
Jeden posiada napęd, a drugi jest wleczony. I jak tu w miarę dokładnie ustalić odległość między nimi? W sterowniku maszyny jest jakaś funkcja, która tym steruje, albo chociaż mierzy odległości? Czy może ustawia się to na etapie robienia programu [u mnie Fastcam i s-ka, czyli m. in. FastNest]?
Reszta wydaje mi się w miarę jasna. Tzn ustawienie czujników wysokościowych, szybkości cięcia, czasu wpalenia itd.
A i jeszcze jedno. O tyle, o ile przy stosowaniu jednego suportu można korzystać z funkcji niewolowania ukośnego położenia blachy, to o tyle przy dwóch supoturtach raczej nie ma to racji bytu?
To chyba tyle, co na obecna chwilę mi się nasuwa, mam nadzieję, że o czymś nie zapomniałem. Jednak jeśli zapomniałem, to prosiłbym o oświecenie