Zasilacz do palnika plazmowego
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Zasilacz do palnika plazmowego
Szukam schematu do zasilana palnika plazmowego,
dowolny lub dedykowany do palnika, chcę go zastosować w wypalarce.
Jeżeli w nieodpowiednim miejscu umieściłem ten temat z góry przepraszam.
dowolny lub dedykowany do palnika, chcę go zastosować w wypalarce.
Jeżeli w nieodpowiednim miejscu umieściłem ten temat z góry przepraszam.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Jak tak piszesz to chyba siedzisz w temacie, mam na tyle wiedzy elektrycznej żeby coś takiego zbudować ale czy mógłbyś zamieścić na stronie do precyzyjny opis takiego urządzenia bo mam tylko schemat elektryczny z air plasma 80, tam jest schemat i instrukcja obsługi gdybym miał opis szczegółowy to bym coś takiego skombinował sobie, a może już ktoś sam coś takiego robił?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
czyli co ??
Chcesz zbudować wszystko od zera??
źródło , palnik , okablowanie ??
żeby coś zrobić to trzeba mieć jakieś przybliżone przynajmniej parametry , co ma to cos robić ... po za tym jak to będzie miało być robione od zera i na trafo to trzeba jeszcze dodatkowo podać parametry dla Ciebie tego trafa , co nie będzie proste bo nie wiadomo jaki masz rdzeń itd.
Jeżeli to ma być tylko opis samego podłączenia palnika do źródła to nie wiem w czym tu jest problem.
Do jakiej masz to mieć maszyny ??
Chcesz zbudować wszystko od zera??
źródło , palnik , okablowanie ??
żeby coś zrobić to trzeba mieć jakieś przybliżone przynajmniej parametry , co ma to cos robić ... po za tym jak to będzie miało być robione od zera i na trafo to trzeba jeszcze dodatkowo podać parametry dla Ciebie tego trafa , co nie będzie proste bo nie wiadomo jaki masz rdzeń itd.
Jeżeli to ma być tylko opis samego podłączenia palnika do źródła to nie wiem w czym tu jest problem.
Do jakiej masz to mieć maszyny ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
hm ...
Nie wiem czy warto się więc bawić w takie coś.
Z reguły to się dopasowywuje palnik do źródła a źródło do maszyny. A przynajmniej ja takie coś robię.
Ale to ma oczywiście inne zastosowanie. Maszyny już mam a palnik mam o tyle łatwiej dobrać że ustalam parametry źródła w programie.
Fakt .... teoretycznie łatwiej będzie zrobić to tak jak Kolego opisujesz ale możesz ugrzęznąć na trafo.
Pomyślę nad tym jak Ci tu pomóż chodź trochę.
Nie wiem czy warto się więc bawić w takie coś.
Z reguły to się dopasowywuje palnik do źródła a źródło do maszyny. A przynajmniej ja takie coś robię.
Ale to ma oczywiście inne zastosowanie. Maszyny już mam a palnik mam o tyle łatwiej dobrać że ustalam parametry źródła w programie.
Fakt .... teoretycznie łatwiej będzie zrobić to tak jak Kolego opisujesz ale możesz ugrzęznąć na trafo.
Pomyślę nad tym jak Ci tu pomóż chodź trochę.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
I naprawdę sądzisz, że to co zrobisz będzie warte tych męk i kombinacji? Chińska plazma kosztuje 1400zł, na pewno będzie lepsza.
Forum jest przeznaczone dla ludzi budujących samodzielnie maszyny, ale tak od zera to ..szacun. Za komplet podzespołów zapłacisz też swoje.
[ Dodano: 2009-07-08, 09:18 ]
P.S.
Chyba się daty sypią na serwerze, spójrzcie na godziny wysyłania postów.
Forum jest przeznaczone dla ludzi budujących samodzielnie maszyny, ale tak od zera to ..szacun. Za komplet podzespołów zapłacisz też swoje.
[ Dodano: 2009-07-08, 09:18 ]
P.S.
Chyba się daty sypią na serwerze, spójrzcie na godziny wysyłania postów.