Witam wszystkich użytkowników forum CNC.
Dostałem do wykonania projekt, w którym mam opisac dokładnie budowę wypalarki plazmowej CNC. Poszukiwanie materiałów do części teoretycznej opisującej plazmę nie sprawiło mi żadnych problemów. Schody zaczęły się w momencie poszukiwania konkretnej maszyny do opisu (wybraną muszę na dodatek porównać z innymi powiedzmy standardowymi produktami z tej samej rodziny). Temat jest dla mnie nowy, i w tym miejscu mam gorącą prośbę do was użytkowników w odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Wiodący producenci, chodzi mi o to kto robi najlepsze, najdroższe, najgorsze, kto sprzedaje najwięcej maszyn (nie muszą być to informacje poparte jakimiś danymi statystycznymi tylko konkretne firmy-wasze doświadczenie będzie tu najlepsze), tak na początek aby mieć jakiś punkt zaczepienia,
2. Może ktoś z was mógłby mi udostępnić katalogi firmowe, DTR-ka powinna zawierać dużo ciekawych informacji (z materiałów, które znalazłem w google nie zrobię za wielkiego użytku),
3. W jakim kierunku następuje rozwój wypalarek?
O co mi konkretnie chodzi: potrzebuję tych info do opracowania następujących zagadnień - parametry użytkowe, zużycie medium, max i min (prędkości cięcia, wymiary ciętych arkuszy metalu itp), masa, budowa maszyny (podział na podzespoły), układ sterowania, narzędzia (w tym przypadku dysze, jakie są do czego itp.), zasilanie, co do budowy to np napęd osi, silniki do napędu (ich parametry), prowadnice, proste schematy kinematyczne, układ chłodzący (o ile jest)
Bardzo proszę o pomoc, nie chodzi mi także aby ktoś wykonał tę pracę za mnie wskażcie tylko gdzie mam szukać. Może jakaś literatura, przeszukałem z pół uczelnianej biblioteki i nic ciekawego nie znalazłem.
Pozdrawiam
Wypalarka plazmowa
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witaj,
Jesteś w dobrym miejscu - tylko musisz użyć funkcji szukaj - uwierz mi, że znajdziesz tu dużo tematów. No i trzeba przejrzeć poszczególne wątki - tam jest wiedza
.
Poza tym przecież jest google - tam znajdziesz producentów maszyn polskich jak i zagranicznych - wpisz taki ciąg znaków: wypalarki plazmowe lub wycinarki plazmowe - tam będziesz miał informacje o wielkości obszarów, parametrach i etc.
Pozdrawiam
Aspem
Jesteś w dobrym miejscu - tylko musisz użyć funkcji szukaj - uwierz mi, że znajdziesz tu dużo tematów. No i trzeba przejrzeć poszczególne wątki - tam jest wiedza

Poza tym przecież jest google - tam znajdziesz producentów maszyn polskich jak i zagranicznych - wpisz taki ciąg znaków: wypalarki plazmowe lub wycinarki plazmowe - tam będziesz miał informacje o wielkości obszarów, parametrach i etc.
Pozdrawiam
Aspem