Wypalarka plazmowa

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
GGG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Wypalarka plazmowa

Post napisał: GGG » 03 sty 2009, 21:23

Witam czytam forum dość regularnie ale postanowiłem się zalogować dopiero teraz z racji tego,że planuje budowę wypalarki plazmowej, pole pracy +-1800x3000, jako źrudło plazmy wybrałem AIR PLASMA 150w OZAS ESAB- http://www.allegro.pl/item512524881_air ... _nowa.html i tutaj proszę o opinie bo możne w tym przedziale cenowym coś lepszego, waszym zdaniem, uda się zakupić. Całość spawana z profili stalowych i odpuszczona ,napędy na prowadnicach liniowych i wózkach rexrotha śruba w osi z rexroth 16x5 Teraz pytania :) czy do napędu bramy zastosować śruby kulowe czy listwę zębatą ze skośnym zębem?(pytam ponieważ nie wiem czy jest sens stosować kulowa śrubę skoro i tak detale po plaźmie nie są idealne(prawda?- jaka jest tolerancja błędu ) czyli czy zastosowanie śruby kulowej nie będzie jej marnotrawstwem?).Napęd osi y -śruba kulowa (jeśli jest sens bo możne listwa jak w x ) całość napędzana serwami AC yaskawy.
Generalnie mają być palone blachy do 10mm ale maszyna ma być z zapasem bo kto wie co przyjdzie ciąć.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 sty 2009, 10:06

odpalałem niedawno identyczne źródło w ploterze na max prądzie bo zarłoczność tego urządzonka to 36kVA, nadaje sie to do pracy ciagłej
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 sty 2009, 11:09

Jeżeli mogę Ci coś podpowiedzieć to ja bym poszedł w kierunku listwy zębatej i nie skośnej bo się szybko zajedzie ze względu na pylenie a listwy prostej z modułem 1 … 2 .
Dokładność pozycjonowania bo tylko tego można się to czepiać powinna się zmieścić w 0,2 albo i nawet 0,1mm co wydaje mi się dużą dokładnością. Oczywiście nie patrzymy na normy klasy cięcia bo to na chwilę obecna Cię nie interesuje ze względu na źródło i palnik który będzie tu odwalał całą finalna pracę.
Napędy przewidujesz dość dobre a zwróć uwagę jakie napędy i przełożenia stosują inni producenci będący na rynku bardzo długo. Listwy zębate proste , z napędami AC.
Myślę że to jest dobry kierunek. Dla osi wzdłużnej na szerokości 1800mm dajesz jeden napęd czy dwa ?? ( kwestia jakie przyśpieszenia będzie miała maszyna na zmianie osi by uniknąć bezwładu ramienia ))
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
GGG

Post napisał: GGG » 04 sty 2009, 12:10

Sęk w tym ze mam już listwy i mam śruby muszę po prostu wybrać, stawiałbym na listwy, co do napędu bramy hmm jeśli 2 silniki to miałbym kłopot ze sterowaniem tego , jak to wtedy pracuje? master / slave ? nie ma możliwości ze będzie przekaszało bramę? nie widziałem szczerze takiego rozwiązania .

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: KAJOS » 04 sty 2009, 12:25

Najlepiej dajesz dwa sterowniki silników i sterujesz tym samym sygnałem co byś sterował jeden.
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 sty 2009, 12:42

Zdecydowana większość ma możliwość synchronizowania napędów .
Ale …
Jeżeli konstrukcja będzie na tyle sztywna że nie będzie „wahadła” to wystarczy jeden.
To nie jest tak do końca że steruje się jednym sygnałem. Musi być układ synchronizacji. Ale założenie jest dobre. Po za tym …. Nie wiem czy to nie będzie przerost formy nad treścią. Wszystko zależy od szybkości cięcia. Nie znam tego urządzenia więc nie doradzę czy robić na dwa czy wystarczy jeden. Po za tym ….jak miały by być dwa napędy to bierze się pod uwagę układ THC lub AVC by kontrolować wysokość palnika. Bo jak maszyna przy zmianie trajektorii za długo będzie stała to palnik powędruje w dół gdyż układ AVC lub THC wykryje brak właściwej wysokości i będzie go szukać co doprowadzi do kolizji palnik-materiał.
Listwa ze skośnym zębem ma ten problem że pył z palenia osiądzie na tym zębie a na prostych zdecydowanie mniej. Ale …. Zrób na listwie i jak będzie z tym problem to po prostu je wymienisz.
Osłonięcie listwy to też kwestia konstrukcji maszyny bo można ją tak zabudować by pył miał problem z dotarciem do niej i zawalcowaniem przez zębatki . To są tylko pomysły ale i tak decyzja konstrukcji będzie należeć do Ciebie.
:wink:

Autor tematu
GGG

Post napisał: GGG » 04 sty 2009, 13:51

Dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiedzi dały do myślenia .Zostawmy temat konstrukcji i napędów do czasu aż coś przedstawię na forum . Następna nurtująca mnie kwestia to odpylenie , wiadomo pyłu co nie miara myślę o stole wodnym( kompletnie nie mam pojęcia jak wygląda:i nie mogę znaleźć nic konkretnego googlując:() ale czytam ze się sprawdza ) oraz system odciągowym pyłu ,dymu 2 sekcyjny ze zmiennie załączającymi się sekcjami /czyszczenie/odciąg narysuje coś takiego i wrzucę tutaj przedyskutujemy to czy pył ,dym jest gorący -czy do filtrowania tego powietrza mogą być worki płócienne jak w instalacjach odpylających do obróbki drewna?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 sty 2009, 14:16

Odpylanie … to trudny temat. Stół wodny czyli bardzo duży ciężar , bo woda , szlaka i ciężar rośnie !!
Mogę podesłać Ci zdjęcia z profesjonalnych maszyn. W mojej maszynie mam stół 1500x3000 z odciągami po bokach. Silnik 5,5kw i działa to nawet dobrze. Wyrzut pyłu bezpośrednio na zewnątrz hali , ale ciężkie cząstki spadają do zwykłego foliowego worka. Kanały są na tyle długie że pył w nich stygnie dość szybko. Ale przy takim odciągu ….suchym , ważne jest zachowanie odpowiedniego widma ssania. Ono z reguły jest ok. 300mm ale da się je tak wykształtować by je zwiększyć.

Autor tematu
GGG

Post napisał: GGG » 04 sty 2009, 17:01

Jeśli można proszę o zdjęcia będę wdzięczny :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 sty 2009, 17:04

podaj mi adres na PW. Jak będę miał znów dostęp do serwera to Ci zaraz podeśle

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”