modernizacja maszyny plazmowej

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

modernizacja maszyny plazmowej

Post napisał: cnccad » 26 paź 2008, 13:46

Witam kolegów ….
Posiadam maszynę do cięcia plazmowego SAF. Chcę ja sprzedać ale mam i drugi plan wobec niej .
Myślę o wykonaniu głowicy frezującej.
Co dokładniej przez to rozumiem ??
Nie zależy mi na sprzedaniu tej maszyny aż tak bardzo , a tym bardziej że jest to maszyna w pełni sprawna gdzie jedyna inwestycją to jest dokupienie dysz i elektrod do głowicy plazmowej. Ja wymyśliłem sobie zainstalowanie do tej maszyny dodatkowo głowicy frezującej. Frezowanie było by tylko w tworzywach a frez max.fi 6mm. I tu zrodziło się pytanie … jaką zastosować frezarkę. Czy bawić się w przerabianie frezarek do drzewa , czy zastosować własne rozwiązania itp. Pytania.
Czy ma ktoś może z kolegów jakieś pomysły ??
Nadmienię że maszyna to sztywna konstrukcja ( w mej opinii nadająca się do frezowania tworzyw ) a napędy to Serwo motory AC z przełożeniem na listwę zębatą. Zakres regulacji szybkości jest duży ( 0,0m do 15 m/min )
Skok w pionie narzędzia MAX.100mm gdyż zakładam to że będę korzystać z napędu palnika plazmowego.
Podaję link do mojej maszyny.

http://www.eoferty.com.pl/id90656_sprze ... a_saf.html

pozdrawiam

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 26 paź 2008, 16:07

aleś cene dowalił za piecio latka :D
co do frezowania to zdejmujesz stół i kładziesz płyte, skok 100 mm to chyba raczej tworzywa i jakies drewno - wszystko w płytach lub niewysokie klocki, na listwach pewnikiem wielkiej dokładnosci nie ma, jest zapewne zwinność, ale to co innego.
do frezowania tworzyw nie ma co popadac w megalomanie i wystarczy kress, jak chcesz poeksperymentować to elte 2,2kW i jakiś falownik, np lenze i przewody ekranowane zeby nie bylo zaklóceń.
ja niedawno ryłem kressem w klejonce jesionowej 5mm na jedno przejscie, takze łatwiej wymienić kressa za 700zł niż elte za 3000 :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 paź 2008, 17:36

cena ... może i duża. Kwestia dla kogo duża. Sprzedałem sześcioletnią ze ster. BURNY 3,5 za 150 000zł. Po za tym …. Ta pracowała chyba tylko 1,5 roku …. No może dwa. To jest do sprawdzenia.
Ale nie ważne. Nie zależy mi na sprzedaży.
Dzięki za podpowiedzi związku z frezowaniem. Jeżeli chodzi o stół … odpada ściąganie. To jest zły pomysł. To ma być uniwersalne. Nie dodałem że pole pracy dla frezu to 1m x 1,5m. Urządzenie musi być szybko przezbrajane.
Skok …. 100mm miałem na myśli że urządzenie ma taki max skok. Ostatnio cięte u mnie tworzywo to plexi 80mm ale to sporadyczność taka grubość.
Co do eksperymentowania to nie bardzo mam ochotę. Za zwyczaj wole zapas mocy na urządzeniu niż zakładać z góry jego uszkodzenie i późniejszą wymianę.
Tak czy siak ... dzięki. Każda pomoc się liczy.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 26 paź 2008, 20:11

no kressa tak łatwo nie zarżniesz, trzeba się bardzo postarac :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 paź 2008, 20:42

wszystko ma swoje możliwości ... ale tak jak pisałem. Wolę zainwestować niż płacić "10 razy za to samo "

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”