niepożądany ukos przy cięciu

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

krdek4
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: krdek4 » 24 wrz 2009, 10:38

RomanB:

A ile sekund trwało wpalenie się w blachę #30 przy 100A?

Tagi:

RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanB » 24 wrz 2009, 22:42

krdek4 pisze:A ile sekund trwało wpalenie się w blachę #30 przy 100A?
To było cięcie od krawędzi. Z tego względu że HP raczej nie zaleca przebijania dla takiej grubości blachy - bynajmniej ja nie próbowałem.

Dla grubszych blach mam naszczęście gazy :) bo firma chyba by poszła z torbami chcąc palić 30 blachy ~100 mm/min

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 wrz 2009, 06:54

HP nie zaleca bo żeby się przebić przez taką grubość musiał by źródło przy stałym prądzie regulować napięcie i ciśnienie gazu. A tego HP1650 nie zrobi bo taka jest jego konstrukcja co nie jest oczywiście wadą.
To źródełko było przewidziane do prac ręcznych z możliwością adaptacji do automatyzacji a to że jakiś projektant sobie ubzdurał wykorzystanie go do „Auto” , to inna bajka. Po prostu koszty , Panowie...koszty.
dobre urządzenia są z HP ale po rozmowach z klientami , dystrybutorami i obserwacją tego co się dzieje na rynku to HP się kończy już.
Teraz wyszło nowe źródło ALW przerastające możliwościami HPR260 i mniejsza cena. Szczegółów jeszcze nie znam ale jak cos będę wiedział to dam znać
Wiem to z biuletynów firmowych co ALW spłodziło nowego. Na pewno spadło zużycie gazów o ok.15%.
A przecież , każdy z nas patrzy najpierw na cenę a następnie na to co to coś potrafi zrobić.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”