oj dopiero teraz zauważyłem schemat - nie wiem jak to się stało

jak patrzę to on jest całkowicie pozbawiony sensu (dobrze, że działa - to najważniejsze) ale wpływ "drugiego" dzielnika napięcia jest tak spory na dzielnik pierwszy, że zmienia całkowicie (kilkukrotnie) zmienia jego podział raczej tak się nie robi..... Ale pomińmy to, skoro podział jest dobry to w zupełności wystarczy zrobić troszkę inaczej - wyrzuć stycznik (czyli tak jak jest na schemacie) a na wyjściu układu (przed pinem procesora) daj filtr LC_Dioda zenera 0,25W. załóżmy graniczne warunki łuku pilotowego (najbardziej niekorzystne):
- częstotliwość nie spada poniżej 15kHz // edit: to nie prawda/czytaj dalej
- napięcie pilota nie przekracza 30kV
- maksymalna moc rozpraszana w diodzie zenera 0,5W ( przy 2,7V max 18mA )
Twój dzielnik dzieli napięcie przez 120 więc na wyjściu podczas pilota mamy max 30kV / 120 = 250V
zakładamy diodę zenera na 2,7V jak max prąd może "przechwycić" ?
0,5W / 2,7V = max 18mA
w dużym uproszczeniu prąd będzie najbardziej zależny od impedancji naszego dławika [Z] Czyli :
Z = 250V / 0,018A = około 14k
skoro Z = 2*pi*F*L to łatwo wyliczymy, że
nasze L = około
150mH spokojnie z dużym zapasem (dla pracy ciągłej łuku pilotowego) zabezpieczy nasz układ przed uszkodzeniem, tylko musi mieć dobrą izolację/gabaryty aby wytrzymać te 250V

...
[ Dodano: 2011-01-15, 17:15 ]
EDIT:
NIESTETY kolega pomierzył kilka wartości w różnych plazmach częstotliwośći i moje obliczenia diabli wzięli / co plazma to obyczaj więc nie da się tego po prostu tak wyeleiminować uniwersalnie - zakrez częstotliwości to 1-30khz, trzeba do każdej plazmy podejść indywidualnie albo kupić gotowy/sprawdzony układ wysokościowy np ze strony sponsora forum i nie narażać siebie i kogoś na przykre doświadczenia....