Pomiar napiecia łuku

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 28
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 15 sty 2011, 11:15

stycznik załączany jest trakiem sterowanym z optotriaka, czyli rozwiązanie jak najbardziej klasyczne :)
Stycznik mam za pierwszym dzielnikiem, nie ma tam już bardzo dużego napięcia, myślę jednak, że wspólna masa robi swoje, więc chyba podzielę stycznik na pół aby odłączał masę i minus.
Wycięcie napięcia pilotującego było by najlepszym rozwiązaniem, myślę nad tym żeby dać wtórnik napięcia na jakimś wzmacniaczu operacyjnym i diody schottkyego, ale to na razie plan...

Maszynę wykonaliśmy sami

Pozdrawiam; Jarek

Tagi:

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 15 sty 2011, 11:47

jarenio pisze:Maszynę wykonaliśmy sami
Moje wyrazy uznania. Wygląda bardzo "nieamatorsko".

Czyli pierwszy dzielnik masz wpięty na stałe? tzn nie rozłączany ?
Jeśli tak to stycznik nie jest potrzebny ci do niczego...

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 15 sty 2011, 12:02

Dziękuje za uznanie :)

Może i tak, tylko zapłon najprawdopodobniej zrobi kuku przetwornikowi analogowo-cyfrowemu. Nie chce tego sprawdzać, bo elektronicznego nie mam za rogiem, a bez procesora dużo nie zdziałam :/ może jak będę miał jakiś dodatkowy na stanie.

A Ty masz jakąś propozycję na temat "wycięcia" tego cholerstwa ??
Pozdrawiam; Jarek

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 15 sty 2011, 12:50

Jeśli za pierwszy dzielnik masz na stałe podpięty to wystarczy zamiast styków stycznika dać filtr LC - dławik z kondensatorem skutecznie wytnie wszystkie szpilki W.CZ / HV a wówczas za Twoim drugim dzielnikiem wystarczy dać diodę zenera która skutecznie ograniczy napięcie jakie ewentualnie mogłoby się pojawić poza zakresem pracy ADC. Niestety nie znam Twojego schematu i wartości elementów a co gorsze - parametrów częstotliwościowych napięcia pilotowego co nie pozwoli mi dobrać elementów, ale zawsze można je dobrać na wyrost co pozwoli uniknąć uszkodzenia układu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 15 sty 2011, 16:03

schemat jest na początku drugiej strony tematu. zmiany jakie zaszły są tylko kosmetyczne.

hehe, też bym chciał wiedzieć jaką częstotliwość ma łuk pilotujący, niestety źródło to chińczyk...
Możesz cos zaproponować w sprawie filtru ?? Niestety moje zamiłowanie analogówką kończyło się po sprawdzianie, a i czasu trochę minęło od tamtych cudownych lat...
Pozdrawiam; Jarek

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 15 sty 2011, 17:13

oj dopiero teraz zauważyłem schemat - nie wiem jak to się stało :) jak patrzę to on jest całkowicie pozbawiony sensu (dobrze, że działa - to najważniejsze) ale wpływ "drugiego" dzielnika napięcia jest tak spory na dzielnik pierwszy, że zmienia całkowicie (kilkukrotnie) zmienia jego podział raczej tak się nie robi..... Ale pomińmy to, skoro podział jest dobry to w zupełności wystarczy zrobić troszkę inaczej - wyrzuć stycznik (czyli tak jak jest na schemacie) a na wyjściu układu (przed pinem procesora) daj filtr LC_Dioda zenera 0,25W. załóżmy graniczne warunki łuku pilotowego (najbardziej niekorzystne):

- częstotliwość nie spada poniżej 15kHz // edit: to nie prawda/czytaj dalej
- napięcie pilota nie przekracza 30kV
- maksymalna moc rozpraszana w diodzie zenera 0,5W ( przy 2,7V max 18mA )

Twój dzielnik dzieli napięcie przez 120 więc na wyjściu podczas pilota mamy max 30kV / 120 = 250V
zakładamy diodę zenera na 2,7V jak max prąd może "przechwycić" ?
0,5W / 2,7V = max 18mA

w dużym uproszczeniu prąd będzie najbardziej zależny od impedancji naszego dławika [Z] Czyli :
Z = 250V / 0,018A = około 14k

skoro Z = 2*pi*F*L to łatwo wyliczymy, że

nasze L = około 150mH spokojnie z dużym zapasem (dla pracy ciągłej łuku pilotowego) zabezpieczy nasz układ przed uszkodzeniem, tylko musi mieć dobrą izolację/gabaryty aby wytrzymać te 250V :)...

[ Dodano: 2011-01-15, 17:15 ]

EDIT:
NIESTETY kolega pomierzył kilka wartości w różnych plazmach częstotliwośći i moje obliczenia diabli wzięli / co plazma to obyczaj więc nie da się tego po prostu tak wyeleiminować uniwersalnie - zakrez częstotliwości to 1-30khz, trzeba do każdej plazmy podejść indywidualnie albo kupić gotowy/sprawdzony układ wysokościowy np ze strony sponsora forum i nie narażać siebie i kogoś na przykre doświadczenia....
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2011, 19:58 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 15 sty 2011, 17:40

bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.

ten schemat jest tylko przykładowy, chodziło mi o to , aby mieć 5 i 2,3V, ale to były tylko testy :)

w takim razie czeka mnie nowe lutowanie, mam nadzieje że załatwię sprawę jak najszybciej.

A, zapomniał bym, zmobilizowałem się i skoczyłem do firmy, pociąłem płytkę, polutowałem od nowa tak aby 2 połączone szeregowo styki były za minusie a kolejne 2 na plusie i ... efekt wariowania miernika nadal występował gdy stycznik nie przewodził... :???:
Pozdrawiam; Jarek

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 15 sty 2011, 17:59

wyrzuć stycznik :) Gwarantuję, że nie upalisz procka jak dodasz dławiki, kondensator 470nF i diodę zenera i nie będzie nic szwankować, jeśli będzie inaczej odkupię Ci procka :).

napisz jeszcze jakiej mocy masz które elementy, chciałbym się upewnić co do wytrzymałości pozostałej części układu...

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 15 sty 2011, 19:25

hehe, nie przesadzajmy, to tylko Atmega16 :)

rezystory są po kilka W, tak że dadzą radę
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 15 sty 2011, 21:26

Przede wszystkim ....
ekran na przewód do palnika i jedną stroną do masy go podłącz.
filtr ... jasne. Nie zaszkodzi a wręcz pomoże.
Stycznik lub przekaźnik z przegonionymi stykami w szereg. Ale jak przekaźnik to taki powyżej 10A.
Na wyjściu z choppera ale przed wysokim napięciem do przewodu masowego plazmy włącz kondensator 1000pF / 600V :?: i to spowoduje że "piki" nie będą się cofać do sieci i zakłócać zasilania. Powinno to być zainstalowane ale to chińczyk i nie wiadomo co jest w nim założone.
Kondensatory w źródełku , sprawdź czy sa zamknięte końcówki rezystorami.

Na płytce ... którą zbudowałeś , każdy scalak zabezpiecz na zasilaniu kondensatorem.
Przewody z palzmy ... prowadź zdala od przewodów maszyny a przewód masowy ( - ) podłącz również do ochrony ale na stałe , do słupa stalowego czy czegoś innego aby nie do gniazda zasilajacego.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”