wybór plotera za 35-45 tys. zl

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 02 kwie 2015, 12:58

jak chcesz to Ci zrobię taka plazmę czy cokolwiek

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

p-korzen
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: p-korzen » 02 kwie 2015, 13:20

"cokolwiek" brzmi ciekawie :wink:
Dziękuję za propozycje nie mówię "NIE", ale to początek mojej drogi. Poza tym, myślę że samą konstrukcję mogę zrobić sam (nie takie rzeczy się robi), gorzej będzie później napędy, sterowania itp tutaj już "leżę i kwiczę".
Realnie biorę Twoją opcję pod uwagę, rozumiem, że w przypadku pozytywnej decyzji mogę liczyć na kompletną obsługę z Twojej strony w temacie uruchomienia, obsługi, doborze programu, źródła i wszystko wszystko...
Musze rozwiązać jeszcze jeden problem -lokalowy. W obecnej formie już się nie mieszczę z maszynami, molestuje właściciela by mi sąsiada wymówił to trochę mu dołożę więcej do czynszu niż sąsiad, który tylko trzyma budynek na garaż i magazyn.
Można dostać jakiś kontakt inny niż przez forum? możesz podesłać jakieś referencje, realizacje swoich prac czy coś w tym stylu?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 02 kwie 2015, 13:40

przeciez masz wszystko na wierzchu - wizytówka po lewej stronie pod nazwą uzytkownika, strona www pod postem, na stronie realizacje z całą masą zdjęć, na yt filmy z uruchomien maszyn ...

p-korzen

Post napisał: p-korzen » 02 kwie 2015, 14:15

"cokolwiek" brzmi ciekawie :wink:
Dziękuję za propozycje nie mówię "NIE", ale to początek mojej drogi. Poza tym, myślę że samą konstrukcję mogę zrobić sam (nie takie rzeczy się robi), gorzej będzie później napędy, sterowania itp tutaj już "leżę i kwiczę".
Realnie biorę Twoją opcję pod uwagę, rozumiem, że w przypadku pozytywnej decyzji mogę liczyć na kompletną obsługę z Twojej strony w temacie uruchomienia, obsługi, doborze programu, źródła i wszystko wszystko...
Musze rozwiązać jeszcze jeden problem -lokalowy. W obecnej formie już się nie mieszczę z maszynami, molestuje właściciela by mi sąsiada wymówił to trochę mu dołożę więcej do czynszu niż sąsiad, który tylko trzyma budynek na garaż i magazyn.
Można dostać jakiś kontakt inny niż przez forum? możesz podesłać jakieś referencje, realizacje swoich prac czy coś w tym stylu?

[ Dodano: 2015-04-02, 14:16 ]
ok, dzięki, to jest dla mnie nowe forum, więc się nie orientuje jeszcze w opcjach, zaraz sobie popatrzę.

[ Dodano: 2015-04-02, 14:38 ]
Rzeczywiście ciekawe projekty masz w realizacji. Możesz mi krótko odpowiedzieć na temat tych tolerancji (braku dokładności) o których była mowa w tym forum? Z czego one wynikają?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 02 kwie 2015, 14:46

p-korzen pisze:"cokolwiek" brzmi ciekawie :wink:
Dziękuję za propozycje nie mówię "NIE", ale to początek mojej drogi. Poza tym, myślę że samą konstrukcję mogę zrobić sam (nie takie rzeczy się robi), gorzej będzie później napędy, sterowania itp tutaj już "leżę i kwiczę"....
No to jestes w domu - akurat napedy i eketronika to pryszcz.
Jak sam potrafisz zbudowac dobra konstrukcje to masz 80% maszyny.

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

p-korzen

Post napisał: p-korzen » 02 kwie 2015, 15:45

hehehe, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Może gabarytowo jest to 80% maszyny, ale później to mogę sobie na tą kupę stali tylko popatrzeć :roll:
Maszyny CNC oglądam tylko na targach albo w internecie, tak więc nawet jak to będzie 1% to i tak sam jej nie zrobię do końca. Poza tym, mam jeszcze swoje roboty bieżące więc znając życie będę ją budował 5 lat. Raczej skłaniam się ku kupnie gotowego zestawu a na forum chce poznać opinie i może coś od dobrych ludzi dostać w poradzie :wink:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Dokładności

Post napisał: cnccad » 02 kwie 2015, 18:38

p-korzen pisze:W
Moje pytanie dotyczy dokładności o których tu wspominacie, że nie ma mozliwości uzyskania dokładności 02 -0,3mm. W czym jest problem? Gdzie nie ma tych dokładności? Czy to są to błędy powstałe na prowadnicach (silnikach), czy zależne od strumienia plazmy? Czy jeżeli będę chciał wyciąć koło fi 100mm to wytnie mi 0,5 w minusie albo 0,5 w plusie jak się jej będzie chciało? A jak będzie w przypadku jeżeli będę ciął z jednego arkusza np 100 sztuk, wtedy każda będzie inna w przedziale +/- 0,5mm ?
Bardzo proszę o odpowiedzi, w ogóle mam masę pytań w temacie tych urządzeń.
Mogę wziąć pod uwagę nawet jakieś odpłatne konsultacje czy wprowadzenie w świat CNC.
zamiast się reklamować , to postaram się odpowiedzieć Ci na pytanie o dokładności.
Problem dokładności leży w samym procesie i budowie palnika. Dobry handlowiec sprzeda Ci drogi palnik , który faktycznie tnie ładnie ale tylko przez jakiś czas. Później jego jakość , klasa dokładności gwałtownie spada.
Wymiana dyszy , elektrody ... i wraca wszystko do normy. Maszyna ma swoją klasę pozycjonowania , która nie idzie w parze z technologią plazmową. Jednak uzyskanie dokładności rzędu 0,1 mm jest możliwe ale przez bardzo krótki czas. Później łuk plazmowy załatwi dyszę a jak się będzie oszczędzać na gazach , to można całkowicie zapomnieć o 0,3mm . Zrobienie plotera plazmowego jest proste , ale zrobienie prawdziwego kombajnu na duże zakresy grubości to już jest to nie tak do końca tania konstrukcja.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

p-korzen

Post napisał: p-korzen » 03 kwie 2015, 09:34

Dziękuję, właściwie to takiej odpowiedzi oczekiwałem. Czyli tak jak myślałem są małe błędy na pozycjonowaniu na prowadnicach np do 0,1mm (taka tolerancja jest wg mnie ok) a reszta to już kwestia strumienia?
Na gazach nie oszczędzam nawet przy spawaniu TIG zawsze używam gazów osłonowych zgodnie z technologią i kupuję u sprawdzonych dostawców typu LINDE itp.
Wiem, że nie ma uniwersalnych urządzeń tak aby np ciąć rożne grubości, wychodzę z założenia że jest coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego.
Stawiam na jakość, niestety kosztem ceny, ale to w dłuższej perspektywie się opłaca, klienci są zadowoleni i wracają lub polecają a tym mi zależy, raz się zarobi mniej a raz więcej i to mi się sprawdza
Reasumując, czy wystarczy mieć np dwa , trzy, palniki do rożnych blach, czy np jeszcze źródła o różnych mocach? myślę o blachach max do 20mm ( na razie :mrgreen: ) O regularnej wymianie dysz już nie wspominam.
Czy na tym form mogę jeszcze kilka pytań na temat ploterów zadać czy szukać innych pod tematów?
Oczekuję odpowiedzi, pozdrawiam i zyczę Spokojnych Świąt

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 kwie 2015, 10:45

jak chcesz kroic blache 20 ke to ten ploterek na pewno nie moze być cherlawy.
o dokładnosci maszyny 0,1 zapomnij, zwłaszcza ze bez przerwy będziesz go atakował ciezkim żelastwem i temperaturą - chyba że ruszt będzie osobno poddawany naprężeniom termicznym a maszynka na swojej ramie, ale i tak jest jeszcze wiele zmiennych wpływających na warunki "życia" maszyny.
prowadnice i napedy mają okresloną dokładnośc na danym odcinku - tak jak śrubki toczne np 0,05 na odcinku 300 mm w klasie c7, im wyższa klasa tym dokłądnośc na tym odcinku rosnie, podobnie jest z prowadnicami. jednak ploter plazmowy charakteryzyuje się tym ze wszelka dokładnośc odwzorowania cietej krawędzi zalezy od palnka i jego zespołu, ploter tylko pozycjonuje i kresli sciezkę.
owszem mozna zrobić dokładniejsze napedy albo i standardowe z luzem 0,2mm - czyli listwy zebate o uzebieniu prostym z zebem o zarysie ewolwentowym - szeroko stosowane.
na prowadnice wystarczą wałki utwardzane z podporą na calej długosci.
w ploterkach tego typu robimy stosunkowo lekka bramke przesuwną i ciezką ramę z solidnym rusztem.
jakkolwiek znasz parametry cięcia palnikiem, to obsluga plotera w 2 osiach x i y nie będzie stanowila jakiegos mega problemu, przy czym zetka jest podłączona do thc, wiec jakby jej nie bylo.

p-korzen

Post napisał: p-korzen » 03 kwie 2015, 13:56

Jeszcze raz dziękuję za rozpoczęcie merytorycznej rozmowy.
Z tą 20-ką, to nie jest tak, że będę robił tylko 20mm, myślę aby stół i źródło miały takie ewentualne możliwości. Poza tym nie mam możliwości nawet żeby założyć taki arkusz na maszynę (320kg) nie podjadę wózkiem, potrzebna by była jakaś mini suwnica. Jeżeli będę kroił grube blachy to raczej muszę zakładać mniejsze kawałki itd. ale to mniej ważne,na razie ta są założenia co grubości.
Skłaniam się do plazmy ponieważ w moim parku maszynowym mam braki jeżeli chodzi o możliwości wycinania kształtów czy w ogóle obróbki blach. Mam tokarki, pół automaty, frezarki, szlifierkę narzędziową, prasy, wiertarki kadłubowe, spawalnię itp. Musze odrzucać dożo zapytań gdzie właśnie występują jakieś kształtowe elementy, których na frezarce konwencjonalnej nie ruszę, zrobienie jednego promienia na stole obrotowym to jest zbyt długi czas pracy, aby frezować kawałek płytki. A tak jeżeli mam do zrobienia konstrukcję jakiegoś urządzenia gdzie trzeba wyciąć parę płyt w rożnych kształtach, to muszę jeździć po laserach i innych firmach i się prosić o realizację. Mając ploter z plazmą mogę nawet z grubsza opędzlować cześć robót i wykończyć w odpowiedni sposób. Tak samo jest z rozstawianiem otworów, nawet na głupiej formatce np 500x500x15 rozstawić kilkanaście otworów na frezarce to już jest jakiś czas pracy, a jeżeli to mają być otwory np fi 25, to już zaczynają się schody bo jednym narzędziem tego nie zrobię. Mając plazmę, mogę je zrobić np o 3mm mniejsze założyć na frezarkę i wszystkie jednym wiórem ładnie wykończyć. Inny problem z cienkimi blachami np takimi do 3mm gdzie trzeba pracować na połowie arkusza, nie mam szansy aby założyć go na frezarkę czy na wiertarkę.
Wykonuję różne elementy od tulejek fi5 w ilościach tysięcznych, do pojedynczych wałków np fi 100x500.
Plazma jak wspominałem ma być uzupełnieniem mojego parku maszynowego a jednocześnie polem do nauki programowania i pracy z maszynami CNC. Myślę, że cześć moich klientów pewnie podrzuci też coś na tą maszynkę.W przyszłości będę chciał zainwestować we frezarkę numeryczną czy tokarkę a może jakieś centrum, ale jak mam to zrobić jak nigdy nie miałem nic wspólnego z takimi urządzeniami. Stosuje metodę małych kroków, nie wydam kilkuset tysięcy na maszynę żeby usiąść i płakać przed nią.

Jak już wspominasz o osi Z, to o co chodzi z tym thc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”