Czy palnik można dobierać samemu? Aktualnie mam w tej plazmie palnik Trafimet A81 nie wiem zupełnie czy to dobry czy zły palnik i na co ewentualnie można by go wymienić (najlepiej maszynowy).
Z tego co czytałem to kolejnym kluczem do sukcesu jest powietrze. Czy faktycznie musi przechodzić przez stacje do uzdatniania powietrza, czy wystarczą połączone po sobie odwadniacze z odstojnikiem i filtrem cząstek stałych (taką propozycje dostałem w lokalnym sklepie z pneumatyką).
Kolejne pytanie to jaki duży akumulator do takiego urządzenia 50A, przepływ gazu z serwisówki u mnie to 250l/min przy 4,5bar co w porównaniu z innymi urządzeniami tej klasy daje spory wynik.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znalazłem dokumentację od A81 na stronie producenta i przepływ jest 155l/min przy ciśnieniu 5bar
Powermax 65 czy może coś innego ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Również chciałbym zapytać jaką plazmę moglibyście polecić? Chodzi o cięcie jakościowe blachy 3mm. Brałem pod uwagę Hypertherm Powermax 30 jednak trafiłem na ten temat i zmieniłem zdanie aktualnie jestem w kropce. Chociaż zastanawiam się nad zakupem tej plazmy w USA (jest dużo tańsza), tylko nie wiem jak będzie wyglądała sprawa z zasilaniem...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Powermax 30 nie nadaje się do cięcia maszynowego - po prostu nie wytrzyma.
Dla zastosowań maszynowych można rozważyć Powermax 45 ale przy mniejszym obciążeniu - tak do 6 - 8 mm i amperażu 30-45A.
Takie produkcyjne zastosowanie można rozważyć od Powermax 65, gdyż tutaj cykl pracy na 45A jest 100% co jest ważne przy ciągłym cięciu oraz są materiały (dysze) typu FineCut do cienkich blach (maks. 3 mm).
Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważacie że Powermax 65 to kicha ...., patrząc na początek dyskusji to nikt nie zauważył, że Panowie pisaliście o dwóch różnych maszynach Powermax 1650 oraz Powermax 105 (starsza i nowsza generacja maszyn.
A jeżeli chodzi o jakość cięcia to standardowo: powietrze czyste, suche, ciepłe (
), dobre ciśnienie oraz wydatek.
Aspem
Powermax 30 nie nadaje się do cięcia maszynowego - po prostu nie wytrzyma.
Dla zastosowań maszynowych można rozważyć Powermax 45 ale przy mniejszym obciążeniu - tak do 6 - 8 mm i amperażu 30-45A.
Takie produkcyjne zastosowanie można rozważyć od Powermax 65, gdyż tutaj cykl pracy na 45A jest 100% co jest ważne przy ciągłym cięciu oraz są materiały (dysze) typu FineCut do cienkich blach (maks. 3 mm).
Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważacie że Powermax 65 to kicha ...., patrząc na początek dyskusji to nikt nie zauważył, że Panowie pisaliście o dwóch różnych maszynach Powermax 1650 oraz Powermax 105 (starsza i nowsza generacja maszyn.
A jeżeli chodzi o jakość cięcia to standardowo: powietrze czyste, suche, ciepłe (

Aspem