Przecinarka plazmowa na pasach HTD
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
no fajnie tylko co sobie potestujemychlop83 pisze:jeśli chcesz zrobić testy zapraszam do mnie, mam zmontowaną oś 2500mm na pasie AT10 50mm... z prowadnicą kulową....

to trzeba by mieć gotowy ploter zestawiony na tym i zamontować pisak ew palnik i przeleciec cienką blachę...
z samą osią to sobie nic nie zrobimy

[ Dodano: 2012-12-23, 17:56 ]
Z racji obliczeń wybór chyba padnie na 2 sztuki pasów 8M szerokości 50mm...
Albo HTD albo RPP , muszę tylko rozkminić który oferuje lepsze parametry...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Niech Kolega zainstaluje paski PowerGrip® GT3 np. 8M szerokość 30mm (mają bardziej dopasowany kształt do kół (mniejsze luzy, są bardziej wytrzymale od HDT i przenosza większe moce). Zastosowałem u siebie do napędu bramy 300kg (o szerokości 25mm)- i jestem zadowolony. Sądzę, ze u Ciebie spokojnie 30 wystarczą. np. tu http://www.haberkorn.pl/files/file/kata ... 94_gt3.pdf
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tu jest trochę obliczen:chlop83 pisze:uwzględniasz jakoś straty na zaginanie dwóch tak szerokich pasów?? jaki kord ?? gdzie szukać informacji na ten temat ??
http://www.haberkorn.pl/files/file/do-p ... zebate.pdf - ooo...ta wersja jest chyba na stronie sponsora.
również zalecane minimalne średnice kół do odpowiednich typów i rozmiarów pasów.
Ok 1600mm, ale obserwowałem co sie z tym pasem dzieje, podczas jazdy 300kg suportem 35m/min i wciśnięciu EStopa - wszystko staje jak wryte w miejscu i nie zauważyłem jakichkolwiek przesunięć na kołach, czy chwilowych rozciągnięć przy tak dużych przeciążeniach.251mz pisze:Tylko ,że u Ciebie tego pasa jest chyba tylko z metr;> i napędza pośrednio tzn do koła listwy? a u mnie 4m pasa:|
[ Dodano: 2012-12-24, 00:02 ]
kord stalowychlop83 pisze:jaki kord ??
[ Dodano: 2012-12-24, 00:23 ]
na stronce firmy chiorino równiez jest trochę info na temat wydłużeń pasów pod obciążeniem i ich właściwości:
http://www.chiorino.com.pl/katalog/chio ... log_pl.pdf
Równiez sporo konkretów i wzorów do obliczeń:
http://e-katalog.home.pl/CX_VBELTS/pora ... od=4&sub=1
-
- Posty w temacie: 1
Dla bramy 100 kilowej i tej długości, dwa pasy htd5M o szerokości 25 mm nie zdadzą rady dla plazmy. Niech kolega zrobi jak koledze polecają htd 8M o szerokości 30 mm. Ja mam napęd htd 5m o szerokości 20 mm, wcześniej miałem przy ploterku frezującym teraz idzie do plazmy, ale nie na taką masę osi jezdnej. Przy rozpędzeniu tak ciężkiej bramy bezwładność będzie tak duża że pas htd 5M i koło 5M tego niewyhamuje, chyba że dodatkowa przekłądnia, ale wtedy prędkość znacznie spadnie, a przy plaźmie nie chodzi o to aby się ślimaczyła.
Te pasy z tą podziałką są za małe na taką masę, nawet tego liczyć nie trzeba.
maciek
Te pasy z tą podziałką są za małe na taką masę, nawet tego liczyć nie trzeba.
maciek
Jeśli pomogłem wciśnij "pomógł"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
hm... czemu piszesz że 5-tki będą za małe ?? i jak doszedłeś do tego że przekładnia coś zmieni ??? pozatym "większe" moce chyba nie są tutaj aż tak wielkie...
idąc dalej ... pisanie o precyzji przy paleniu .... pozycja do 0,1 to aż dużo, a sądzę że geomatria maszyny pozostawia duuużo większe niedokładości...
wg moich doświadczeń liczy się stabinośc palnika przy większych prędkościach... dążę teraz do pracy z prędkością 20m/min z przyśpieszeniem ok 2G..... zastosuja dwa pasy htd8m - 30mm szerokości... ( na drugiej osi pas AT5 30mm - taki akurat mam
)
idąc dalej ... pisanie o precyzji przy paleniu .... pozycja do 0,1 to aż dużo, a sądzę że geomatria maszyny pozostawia duuużo większe niedokładości...
wg moich doświadczeń liczy się stabinośc palnika przy większych prędkościach... dążę teraz do pracy z prędkością 20m/min z przyśpieszeniem ok 2G..... zastosuja dwa pasy htd8m - 30mm szerokości... ( na drugiej osi pas AT5 30mm - taki akurat mam