AIR PLASMA 150w OZAS ESAB - opinie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
więc jak Cię stać to HP .... jaki model to juz zależy od zakresów cięcia jakie planujesz mieć na swojej maszynie oraz rodzaje stali ... węglówka ...INOX etc.
Od tego zależy jakość cięcia i z tym związane koszta.
ja ma HP i źródło pracuje stabilnie , chodź transformatory obecnie robione również pracują stabilnie a awaryjność niższa.
Przede wszystkim , co chcesz osiągnąć na tej maszynie. Bo urządzenie to jedno ... ale wyniki to drugie.
ja będę dopiero na forum wieczorem , gdyż jadę na serwis. Więc od razu nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Od tego zależy jakość cięcia i z tym związane koszta.
ja ma HP i źródło pracuje stabilnie , chodź transformatory obecnie robione również pracują stabilnie a awaryjność niższa.
Przede wszystkim , co chcesz osiągnąć na tej maszynie. Bo urządzenie to jedno ... ale wyniki to drugie.
ja będę dopiero na forum wieczorem , gdyż jadę na serwis. Więc od razu nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
co do zakresów ciecia to chciałbym ciąć troche wiecej niż przeciętne 35 mm, co do materiału to jak najwięcej rodzajów bo jeżeli to ma być usługowe ciecie to chciałbym miec sporo możliwości, co do tego czego oczekuje to małe skosy i zeby działało stabilnie, przedewszystkim chciałbym ciąć dobrze i zeby źródło tez tak działało,
jeśli mnie stac? ile by to kosztowało tak około?na konstrukce wydaje 40tyś pln wiec mysle ze te 30tyś? czy wiecej? powiedzmy ze moge jeszcze troche dołozyć ale jak bym miał pewnośc ze warto, czym byś mnie przekonał??
jeśli mnie stac? ile by to kosztowało tak około?na konstrukce wydaje 40tyś pln wiec mysle ze te 30tyś? czy wiecej? powiedzmy ze moge jeszcze troche dołozyć ale jak bym miał pewnośc ze warto, czym byś mnie przekonał??
-
- Kontakt:
no to zakresy spore.
Więc trzeba by pomyśleć nad czymś dla stali węglowej tlenowym , by osiągnąć wyższa temperaturę a za tym szybkość i krawędź.
HP , był by to dobry , ale drogi. Jaka cena to pytanie do mnie. Tego co ja mam to jest to kiepskie urządzenie jeżeli chodzi o Twoje zakresy. Po za tym , „zjada” mnie cenowo jeżeli chodzi o części eksploatacyjne a zamienniki są w większości kiepskie.
Więc co tanie , to jakości nie osiągniesz a HPR260 … to już drogie urządzenie.
Są plazmy ZIP5 ( 150A), dużo tańsze niż HP1650 i bardziej stabilne. Tylko zakresy mniejsze. Chyba jak pamiętam zakres 30mm przy powietrzu , ale musiał bym to sprawdzić.
Inne źródła ,jak np. Kjellberg.
Tu dobrze chyba było by porozmawiać z kimś kto ma takie urządzenia i zrobić na nich próbki tego co Cię interesuje , być ocenił możliwości.
Kolega chrisz1796 ma duże doświadczenie ze źródłami. Możesz go na PW podpytać lub kolega bartuss1 . On produkuje maszyny i instalował różne źródła.
Ja ma używane HP120 ( 120A ) dwie sztuki , ale zaadoptowanie ich plus cena za nie to na pewno więcej niż 30tyś. Zł.
więc ich nie polecę. Po za tym ... jakość cięcia to głównie palnik.
Więc trzeba by pomyśleć nad czymś dla stali węglowej tlenowym , by osiągnąć wyższa temperaturę a za tym szybkość i krawędź.
HP , był by to dobry , ale drogi. Jaka cena to pytanie do mnie. Tego co ja mam to jest to kiepskie urządzenie jeżeli chodzi o Twoje zakresy. Po za tym , „zjada” mnie cenowo jeżeli chodzi o części eksploatacyjne a zamienniki są w większości kiepskie.
Więc co tanie , to jakości nie osiągniesz a HPR260 … to już drogie urządzenie.
Są plazmy ZIP5 ( 150A), dużo tańsze niż HP1650 i bardziej stabilne. Tylko zakresy mniejsze. Chyba jak pamiętam zakres 30mm przy powietrzu , ale musiał bym to sprawdzić.
Inne źródła ,jak np. Kjellberg.
Tu dobrze chyba było by porozmawiać z kimś kto ma takie urządzenia i zrobić na nich próbki tego co Cię interesuje , być ocenił możliwości.
Kolega chrisz1796 ma duże doświadczenie ze źródłami. Możesz go na PW podpytać lub kolega bartuss1 . On produkuje maszyny i instalował różne źródła.
Ja ma używane HP120 ( 120A ) dwie sztuki , ale zaadoptowanie ich plus cena za nie to na pewno więcej niż 30tyś. Zł.
więc ich nie polecę. Po za tym ... jakość cięcia to głównie palnik.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Grubość 35 mm to już spory problem chodzi o przebicia ( pasuję aby przed wpaleniem w materiał nawiercić blachę - wydłuży to żywotność samej dyszy ) minusem jest też mała prędkość samego palenia takich grubych blach .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
widze ze jednak z motyka na słońce uderzam z tym budżetem, wiec mysle ze pozostane przy czymś standardowym i zmienie kryteria doboru źródła.
moze na początek kupie coś przecietnego i upewnie sie ze warto ciąć usługowo a potem jak juz maszyna choć troche sie zwróci zainwestuje w coś konkretnego za duzo wiekszą kase,
prosto mówiąc, mam około 20-30 tyś pln i chce kupic źródło jak najlepsze z jak najlepszą dysza za tą cene oczywiście, co proponujecie bo widze ze ściągam elite forum do dyskusji co mnie bardzo cieszy.
moze na początek kupie coś przecietnego i upewnie sie ze warto ciąć usługowo a potem jak juz maszyna choć troche sie zwróci zainwestuje w coś konkretnego za duzo wiekszą kase,
prosto mówiąc, mam około 20-30 tyś pln i chce kupic źródło jak najlepsze z jak najlepszą dysza za tą cene oczywiście, co proponujecie bo widze ze ściągam elite forum do dyskusji co mnie bardzo cieszy.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
wracając do wcześniejszej wymiany zdań
mój pmx1000 kosztował mnie 7.800 netto i tylko dlatego zdecydowałem się go kupic, teraz przy potrzebie cięcia większych serii poza faktem że sprzęt pracuje na pełen gwizdek niestety koszty eksploatacji są duże, no chyba że samemu ściągamy ze stanów dysze/elektrody.
Założyłem temat ponieważ chciałem dowiedzieć się czegoś konkretnego o plazmie OZAS ESAB 150w która wydaje mi się na tle chińszczyzny i droższego sprzętu nie najgorszym wyborem. Źródła są na rynku już od dłuuugiego czasu jak zauważyłem i dziwi mnie że nikt z branży nie miał z nimi doczynienia, tak samo uchwyty ozas/esab binzel/abicor.
Aktualnie kończę mój drugi ploter cnc do plazmy i jeżeli nic się nie zmieni zostanę przy tym wyborze.
Koledze MTM mogę jeszcze raz napisać o plazmie :
- prąd cięcia 150A / 110A praca ciągła
- cięcie do 45mm
- uchwyt chłodzony wodą
- tanie dysze/elektrody do uchwytu Binzel
- małe zapotrzebowanie na powietrze 40l/min
- serwis na miejscu
niestety dalej nie wiem jak wygląda sprawa żywotności dysz/elektrod w chłodzonym wodą uchwycie oraz przebicia nim i ogólnie jak sprawuje się w praktyce...

Założyłem temat ponieważ chciałem dowiedzieć się czegoś konkretnego o plazmie OZAS ESAB 150w która wydaje mi się na tle chińszczyzny i droższego sprzętu nie najgorszym wyborem. Źródła są na rynku już od dłuuugiego czasu jak zauważyłem i dziwi mnie że nikt z branży nie miał z nimi doczynienia, tak samo uchwyty ozas/esab binzel/abicor.
Aktualnie kończę mój drugi ploter cnc do plazmy i jeżeli nic się nie zmieni zostanę przy tym wyborze.
Koledze MTM mogę jeszcze raz napisać o plazmie :
- prąd cięcia 150A / 110A praca ciągła
- cięcie do 45mm
- uchwyt chłodzony wodą
- tanie dysze/elektrody do uchwytu Binzel
- małe zapotrzebowanie na powietrze 40l/min
- serwis na miejscu
niestety dalej nie wiem jak wygląda sprawa żywotności dysz/elektrod w chłodzonym wodą uchwycie oraz przebicia nim i ogólnie jak sprawuje się w praktyce...
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Jeśłi chodzi o jakosc palników plazmowych firmy BINZEL - to pozostawia wiele do życzenia.
Ja pracuję na maszynie Stigala z plazmą PROF 162
Ich serwisanci nauczyli mnie ważnej rzeczy. Nie jest ważna podawana przez producenta max gruboś cięcia - bo to dotyczy cięcia od krawędzi - czyli cięcie rozdzielcze.
Ważna dla ciebie jest grubośc przebijania materiału czyli cięcia od srodka i ważna jest żywotnosc części oraz sprawnosc agregatu.
Osobiscie polecam PROF 162 chlodzone wodą też z tanimi częsciami lub trochę wyższa półka czyli HYPERTHERM HSD lub HPR (chociaż HPR to duza kasa).
Albo inaczej - powiedz ile chcesz na to przeznaczyc kasy ???
Ja pracuję na maszynie Stigala z plazmą PROF 162
Ich serwisanci nauczyli mnie ważnej rzeczy. Nie jest ważna podawana przez producenta max gruboś cięcia - bo to dotyczy cięcia od krawędzi - czyli cięcie rozdzielcze.
Ważna dla ciebie jest grubośc przebijania materiału czyli cięcia od srodka i ważna jest żywotnosc części oraz sprawnosc agregatu.
Osobiscie polecam PROF 162 chlodzone wodą też z tanimi częsciami lub trochę wyższa półka czyli HYPERTHERM HSD lub HPR (chociaż HPR to duza kasa).
Albo inaczej - powiedz ile chcesz na to przeznaczyc kasy ???
-
- Kontakt:
BINZEL ... on nie posiada chyba labolatorium by wymyślać coś nowego. Bazuje na już istniejących produktach innych firm.
Jak chodzi o to by tanio coś produkować kosztem jakości to BINZEL wystarcza. Da się przeżyć.
HPR … może być , ale to tak jak kiedyś pisałem, to palnik przede wszystkim odpowiada za jakość , a źródło to tylko 20% sukcesu.
HPR posiada jedną dużą wadę i jeden mały plus.
1. Jest bardzo drogi
2. Stabilność pracy od trafa tylko o 10% lepsza.
Ale jeżeli chodzi o głowice tnące -palniki to HP jest naprawdę tu do przodu. KOIKE , równa się jakością z HP , ale jest mało rozpowszechniony w europie a w Polsce szczególnie mało.
Jak chodzi o to by tanio coś produkować kosztem jakości to BINZEL wystarcza. Da się przeżyć.
HPR … może być , ale to tak jak kiedyś pisałem, to palnik przede wszystkim odpowiada za jakość , a źródło to tylko 20% sukcesu.
HPR posiada jedną dużą wadę i jeden mały plus.
1. Jest bardzo drogi
2. Stabilność pracy od trafa tylko o 10% lepsza.
Ale jeżeli chodzi o głowice tnące -palniki to HP jest naprawdę tu do przodu. KOIKE , równa się jakością z HP , ale jest mało rozpowszechniony w europie a w Polsce szczególnie mało.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Są przyzwoitej jakości - agregat posiada automatyczną regulacja parametrów prądu do dyszy , chłodzenie wodą ( po 2-3 lata często układ pompki wody lubi się rozszczelnić ) .SpecCNC pisze:Osobiscie polecam PROF 162 chlodzone wodą też z tanimi częsciami
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...