Mój pierwszy ploter do wypalania i frezowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
trochę poszukałem informacji o silnikach oraz sterownikach. Zastanawiam się nad takim silnikiem 8,5 Nm 6A ze sterownikiem na 70V z obliczeń wychodzi że będzie miał 260 obr/min i prawie pełny moment trzymania, da mi to jakieś 6,5 m/min a brama ma 60kg
Jakie koledzy mają zestawy, czyli ile kg brama i jaki silnik i jaki napięcie V sterownik ?
Jakie koledzy mają zestawy, czyli ile kg brama i jaki silnik i jaki napięcie V sterownik ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
wszystko zależy jakiego przyśpieszenia oczekujesz.... ja zakładałem 10m/s2 silniki mam 12Nm trzymania przekładnię I:8 i drugą i:20 koła pasowe 20 zębów, podziałka 10mm.... masa przemieszcza na ok 120kg, zasialnie 72V ... pzyśpieszenie max 8m/s2 do 20m/min, prędkość da się osiągnąć 70m/min. ale poleciał jeden sterownik M880, marek go naprawił poleciał stopiń mocy, prawdopodobnie od wzrostu napięcia podczas hamowania.... więc z napięciem uważaj....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
czy to by znaczyło że do sterownika 80v 72v to za dużo ?chlop83 pisze: zasialnie 72V ... pzyśpieszenie max 8m/s2 do 20m/min, prędkość da się osiągnąć 70m/min. ale poleciał jeden sterownik M880, marek go naprawił poleciał stopiń mocy, prawdopodobnie od wzrostu napięcia podczas hamowania.... więc z napięciem uważaj....
u mnie będzie 60 mam nadzieję że nie będę miał problemów z wzrostem napięcia ,
JARO nie wiem czy wycieczki z napięciem powyżej 72v to dobry pomysł,

przecież mocy nie potrzebujesz za dużo , ja bym dał 3,1 4,6 6,9 Nm na 60V i powinno być git
do tego sterowniki 80V6,0A, bo poniżej nich są za słabe a powyżej za drogie , weź pod uwagę że jeszcze nie odpaliłem swojej maszynki i nie muszę mieć racji ,
weż też pod uwagę gabaryty i ciężar silników , 6,9Nm waży 3kg
nie wiem też jaki opór stawia frez ale myślę że nie więcej niż 0,5kg