Dobre parametry palnia, najlepiej własne..

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

zarazek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: zarazek » 29 mar 2010, 11:45

CncCAD- jesli chodzi o sterownik to używam Burny 10LCD plus.
Jesli chodzi o prad cięcia, co zauwazył kolega u góry, nie zawsze większy znaczy lepszy :D
Strumień plazmowy przy duzych prędkościach i dużym prądzie załamuje się, a jego geometria powoduje skosy. Dlatego gdy wykonywana jest seryjna produkcja i ilość przekłada się na jakość to duży prąd cięcia i tym samym większa prędkość (mówię tu o tej samej grubości blachy) jest mile widziana. Natomiast jakość przy dyszy 0,8 a np 1,6 będzie o niebo lepsza jesli chodzi o otwory (bardziej zawężony strumień plazmy).
Przy nierdzewce niestety bardzo często pojawiają się nadpalenia, jest to w dużej mierze związane z wygaszeniem łuku po zakończeniu procesu wypalenia, należy sprawdzić ustawienia sterownika i urządzenia (tzw downslope na Kjellbergu).
Pozdro.

Who need help... ask.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 mar 2010, 12:20

ja nie twierdzę że im prąd większy tym lepiej.
Ale dużym prądem da się też ciąć jakościowo , ale dużo zależy od budowy palnika.
BURNY , przy cięciu plazmowym wykorzystuje max 50% swoich możliwości jak sterownik nie ma komunikacji ze źródłem.
Po za tym ...
łuk plazmowy się przy dużym prądzie nie załamuje a tylko ma mniejszą koncentrację energii.
Czyli im większa dziura tym mniejsza koncentracja. Owszem .... ja przegonisz maszynę za szybko w stosunku do oddanej energii do stali to łuk się zawinie , co jest normalne. Ale to samo też będziesz miec na małym prądzie. jak łuk zaczyna wyprzedzać ( za mała szybkość) to szybko zużywasz dysze.
i stąd sie biorą rozgraniczenia jakości ...
1 precyzja
2 wielowartościowe
3 produkcyjne
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: berdysz » 02 kwie 2010, 11:35

Heh, a mi spodobało się "zjeżdżanie" z parametrami.
Dzisiaj całą serie płytek z bl.#10mm (+ 4 otwory Fi 18) jadę na 60A, predkość stałą ustaliłem na 1300 mm i wychodzi petarda :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”