Oprogramowanie do przygotowywania wycen
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 6
CNCcad mam jedną wątpliwość jeżeli chodzi o wyceny i różne technologie - czy taka sama cena jest usługi na wodzie, tlenie i plaźmie ?? Co z roboczo-godziną czy czymś takim ??
Wydaje mu się, że jeżeli ustawi się technologę dla maszyny i później na etapie kalkulacji wskaże się na jakiej to zadanie będzie robione - to wycena będzie dokładniejsza.
Jak robimy usługę to bieżemy pod uwagę: materiał i czasy: przygotowawcze oraz cięcia.
Tylko tak skalkulowana cena chyba ma sens - ale z chęcią poznam inne sposoby robienia kalkulacji
- zawsze czegoś nowego można się nauczyć.
Aspem
Wydaje mu się, że jeżeli ustawi się technologę dla maszyny i później na etapie kalkulacji wskaże się na jakiej to zadanie będzie robione - to wycena będzie dokładniejsza.
Jak robimy usługę to bieżemy pod uwagę: materiał i czasy: przygotowawcze oraz cięcia.
Tylko tak skalkulowana cena chyba ma sens - ale z chęcią poznam inne sposoby robienia kalkulacji

Aspem
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Panowie ....
A czy może nie lepiej dać komuś zarobić by dopisał "wtyczkę" do programu pod wymagania klienta ??
Nie wiem czy to dobry pomysł .... tak sobie tylko pomyślałem.
Ja zakupię teraz "NERON-a" od kolegi który porzucił zakmet ( robił dla nich oprogramowania , ale że się coś tam sypało w firmie to odszedł. Nie znam szczegółów ) i będzie mi dorabiał kalkulator kosztów pod moje wymagania.
Nie polecam , a tylko proponuję.
A czy może nie lepiej dać komuś zarobić by dopisał "wtyczkę" do programu pod wymagania klienta ??
Nie wiem czy to dobry pomysł .... tak sobie tylko pomyślałem.
Ja zakupię teraz "NERON-a" od kolegi który porzucił zakmet ( robił dla nich oprogramowania , ale że się coś tam sypało w firmie to odszedł. Nie znam szczegółów ) i będzie mi dorabiał kalkulator kosztów pod moje wymagania.
Nie polecam , a tylko proponuję.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Ja pracuję na FASTCAMIE z nakładką FASTPLOT do kosztorysowania:
- podaje ilość przebić
- czas palenia
- całkowitą długosc palenia
- całkowita mase wypalonych detali
- całkowitę mase pozostałego odpadu
- powierzchnię cięcia
- procent wykorzystania powierzchni
Wprowadzane dane:
- szybkość cięcia
- czas przebijania
- czas przezbrajania
- amortyzacja częsci i maszyny (koszt w PLN na jedno przebicie)
- stawka roboczogodziny
- cena blachy
I wylicza wszystko. Dosc dokładne, ale cennik i tak lepiej układać inaczej i posiłkowac się dodatkowymi instrumentami
Ja mam zrobiony arkusz kalkulacyjny gdzie wpisuje 15 różnych zmiennych, które maja wpływ na koszt cięcia- na końcu wychodzi mi koszt pracy na godzinę oraz koszt cięcia jednego metra blachy odpowiednio do danej grubości. Niezawodne.
Co do Sigmanest to akurat zamówiełm demo, więc zobaczymy co jest warte.
- podaje ilość przebić
- czas palenia
- całkowitą długosc palenia
- całkowita mase wypalonych detali
- całkowitę mase pozostałego odpadu
- powierzchnię cięcia
- procent wykorzystania powierzchni
Wprowadzane dane:
- szybkość cięcia
- czas przebijania
- czas przezbrajania
- amortyzacja częsci i maszyny (koszt w PLN na jedno przebicie)
- stawka roboczogodziny
- cena blachy
I wylicza wszystko. Dosc dokładne, ale cennik i tak lepiej układać inaczej i posiłkowac się dodatkowymi instrumentami

Co do Sigmanest to akurat zamówiełm demo, więc zobaczymy co jest warte.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Magic Nest po prostu "prowadzi" blachę do całkowitego jej usunięcia z bazy po przez cały process usługi.
Można nadawać indiwidualnie dane dla każdego klienta z osobna lub kozystać z głównej bazy.
Ale ... to co było wcześniej pisane przez kolegów. Trzeba na początku wpompować mnóstwo danych by to zaczeło normalnie funkcjonować.
program podaje wagę , czas cięcia , koszt .... no wiele ale to wiele informacji.
nawet operatorowi wilicza czas pracy .
Program jest zgodny z normami certyfikatów ISO .
Napisała go włoska firma Taglio i jak przystało na nich jest w języku włoskim. Oczywiście jest też Polski , ale nie są wszystkie komendy , polecenia przetłumaczone na Polski.
Producent dał mozliwosć tłumaczenia sobie tekstów z języka włoskiego , angielskiego , niemieckiego czy nawet rumuńskiego na polski. Mozna potem to przesłać do Taglio by oni już w nastepnych wersjach wprowadzili te zmiany.
Użytkownik może równiez określać sobie sam ściezki rozlokowania poszczególnych zapisów , bibliotek itp.
Jest dośc funkcjonalny , ale są inne programy i w przeciwieństwie do pewnego kolegi nie traktujcie tego jako reklamę a tylko jako opis.
Można nadawać indiwidualnie dane dla każdego klienta z osobna lub kozystać z głównej bazy.
Ale ... to co było wcześniej pisane przez kolegów. Trzeba na początku wpompować mnóstwo danych by to zaczeło normalnie funkcjonować.
program podaje wagę , czas cięcia , koszt .... no wiele ale to wiele informacji.
nawet operatorowi wilicza czas pracy .
Program jest zgodny z normami certyfikatów ISO .
Napisała go włoska firma Taglio i jak przystało na nich jest w języku włoskim. Oczywiście jest też Polski , ale nie są wszystkie komendy , polecenia przetłumaczone na Polski.
Producent dał mozliwosć tłumaczenia sobie tekstów z języka włoskiego , angielskiego , niemieckiego czy nawet rumuńskiego na polski. Mozna potem to przesłać do Taglio by oni już w nastepnych wersjach wprowadzili te zmiany.
Użytkownik może równiez określać sobie sam ściezki rozlokowania poszczególnych zapisów , bibliotek itp.
Jest dośc funkcjonalny , ale są inne programy i w przeciwieństwie do pewnego kolegi nie traktujcie tego jako reklamę a tylko jako opis.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Posty w temacie: 6
He he spox cnccad
.
Z tego co widziałem na pokazie SigmaNest - ale mogę się mylić - tam też jest prowadzenie blach od początku aż do końca palenia wraz chyba z całą jej historią.
Fajnie wyglądają za to raporty z tego systemu i wszelakie wyliczenia mas oraz czasów - gdyż program na własną bazę chyba na SQL-u i można na podstawie tego budować pewne zapytania i tworzyć takie raporty.
Prośba do kolegi berdysza - jak będziesz walczył z demem to daj znać jak to dokładnie wygląda.
A nie wiecie jak to jest w Wrykrysie ?? Jest jakaś baza odpadów i etc ??
Aspem

Z tego co widziałem na pokazie SigmaNest - ale mogę się mylić - tam też jest prowadzenie blach od początku aż do końca palenia wraz chyba z całą jej historią.
Fajnie wyglądają za to raporty z tego systemu i wszelakie wyliczenia mas oraz czasów - gdyż program na własną bazę chyba na SQL-u i można na podstawie tego budować pewne zapytania i tworzyć takie raporty.
Prośba do kolegi berdysza - jak będziesz walczył z demem to daj znać jak to dokładnie wygląda.
A nie wiecie jak to jest w Wrykrysie ?? Jest jakaś baza odpadów i etc ??
Aspem