Przebijanie grubych blach
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
prawdo podobnie ruszasz ze zbyt dużym posuwem.
daj 25% posuwu jakim palisz a palnik podczas przebijania unieś na ok 40...45mm.
Powinien się skrócić czas przebijania co najmniej połowę i nie powinno tak smarkać.
Dysza ta jest dyszą szybkotnącą i ma kąt wylotu gazu tak zrobiony żeby jak najmniejszy obszar nagrzewać podczas cięcia.
Na szczęście to propan , wiec zagrożenie cofnięcia płomienia jest o ok 80% mniejsze niż przy acetylenie.
daj 25% posuwu jakim palisz a palnik podczas przebijania unieś na ok 40...45mm.
Powinien się skrócić czas przebijania co najmniej połowę i nie powinno tak smarkać.
Dysza ta jest dyszą szybkotnącą i ma kąt wylotu gazu tak zrobiony żeby jak najmniejszy obszar nagrzewać podczas cięcia.
Na szczęście to propan , wiec zagrożenie cofnięcia płomienia jest o ok 80% mniejsze niż przy acetylenie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Przebijanie grubych blach
Odkopuję po 10 latach. Myślę, że problem rozwiązał się sam ze względu na postęp technologiczny. Ja na mojej maszynie Messer obecnie miałem problem z przebijaniem. Ale oryginalne parametry.. nikt nie wie czemu się rozregulowały ale ustawiłem jak powinno być. W moim przypadku im większa prędkość przebijania tym "szlaka" nie ma prawa wejść pod dyszę palnika. Nigdy nie daję palnika dokładnie na styku z blachą bo dysza może nałapać się brudu i rdzy itd.. Parę sekund więcej nagrzewam ale potem dziura wychodzi idealnie. Wiadomo.. trzeba nabrać wprawy.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Przebijanie grubych blach
CNCCAD A może wiesz dokładnie jak ten zawór w eckercie sie nazywa albo jakieś dane producenta lub moze model . Chciał bym takie coś kupić A za bardzo nie wiem czego poszukać one jakim kierunku szukac