Stałem się posiadaczem plotera który był używany do cięcia szkła, być może pochodzi z zakładów UNITRY bo znalazłem na nim taką tabliczkę z numerem inwentarza i rokiem 1993.
Producentem maszyny jest NOVOBORSKIE STROJIRNY, NOVY BOR typ STUL 1008.
Mechanicznie sprzęt praktycznie bez dodatkowej roboty, natomiast elektronika pozostawia sporo do życzenia (może dlatego był taki tani

Nie wiem od której strony ugryźć ten temat, bo elektronik ze mnie marny, postaram więc opisać co widzę.
W stylowej szafie sterowniczej (z drzwiczkami jak babcyna szafka na buty) brakuje na pewno głównego transformatora. Są kable podpisane 12V i 24V, oraz inne nieoznaczone.
Dalej jest, podobno, zespół prostowania napięcia i płytka sterująca, z której wychodzą przewody do sterowania osi X i Y. [foty 3, 6, 2]
Osie te mają zamontowane silniki prądu stałego i enkodery optyczne (jeden silnik sprawdziliśmy, jest sprawny).
Oś X: 14V, 11A, 3000 obr.
Oś Y: 12v, 9A, 3000 obr.
Na osi Z silnik krokowy KINEX o bliżej nieznanym mi prądzie pracy, dane na zdjęciu tabliczki. Ma pięć zacisków, ale wychodzą z niego tylko 4 kable. [foty 1 i 5]
Oprócz tego jest panel sterowania, guziki do ręcznego przesuwania osi X,Y, jakieś krańcówki.
Założenia są takie, żeby wykorzystać istniejące silniki i zrobić nowe sterowanie+komputer, ewentualnie naprawić stare.
Nie wiem jakie sterowniki miałbym do tego kupić, może ktoś się orientuje i coś mi doradzi?
Wszystkie sugestie mile widziane

Jeszcze kilka ciekawostek, części wyglądają na oryginalnie montowane, a są podzespoły francuskie, amerykańskie i czeski. Już w tak dawnych konstrukcjach stosowano śruby kulowe i szyny kulowe (oś Z). Stół można składać, aby zajmował mniej miejsca, za pomocą korbki i przekładni ślimakowej (trzeba popatrzeć bo coś z tym nie tak).