Czy montaż szyn profilowanych przy ploterze ma sens ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Czy montaż szyn profilowanych przy ploterze ma sens ?
Koledzy, czy montaż szyn profilowanych przy ploterze do plazmy ma sens ?
Czy sensu nie ma i lepiej zastosować jakieś budżetowe rozwiązanie prowadnic np prowadnice wałkową z podporą lub inną z rolką ...
Baz ram plotera się nie planuje (mam na myśli pole 3 m x 2 m), wibruje itp, prowadnice kręci się do konstrukcji która w przybliżeniu winna być "prosta".
Stąd moje pytanie czy warto stosować tak precyzyjne prowadniki liniowe.
Czy sensu nie ma i lepiej zastosować jakieś budżetowe rozwiązanie prowadnic np prowadnice wałkową z podporą lub inną z rolką ...
Baz ram plotera się nie planuje (mam na myśli pole 3 m x 2 m), wibruje itp, prowadnice kręci się do konstrukcji która w przybliżeniu winna być "prosta".
Stąd moje pytanie czy warto stosować tak precyzyjne prowadniki liniowe.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Szkoda wózków bo się brudzą ale jest sen taki system rolkowy nie zapewni takiej dokładności i płynności ruchu jak wózki.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, 21:30 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 1 raz.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
Z tego co widzę to przemysłówki (duże) latają na prowadnicach rolkowych, wpakować prowadnice profilowane z precyzyjnymi wózkami do maszynki gdzie jest duże zapylenie i gdzie wymiar plus minus 0,5 mm na wypałce jest do przyjęcia nieco mnie zniechęca.
Płynność ok, pod warunkiem że o wózki będziemy dbać.
Płynność ok, pod warunkiem że o wózki będziemy dbać.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
jakieś 3.8x2.5 metra (robocza), napędy stare duże krokowce (tak mi się wydaje) jutro dokładnie sprawdzę bo dokładnie nie pamiętam. Serwisować nie trzeba to i się szczegółów nie pamięta 
Osobiście kilkukrotnie wymieniałem prowadnice liniowe w w-jet Flow, niewielkie uszkodzenie osłony a prowadnica w chwilę pada, woda i garnet robi swoje, Zetki ostatnio już nawet na siłe nie szło ruszyć, w plaźmie warto pewnie prowadnice i wózki w pakietach kupować.
Starszy Flow nie ma tego problemu bo i wózków nie ma.
[ Dodano: 2015-01-23, 18:07 ]
Przepraszam kłamać nie będę, moja pomyłka, jest na serwach, ale wszystko przez to że bardzo podobna maszyna śmiga na krokowcach a jej brama więcej waży, stąd też pomyłka, byłem przekonany że ta z większym balastem ma serwa.
Sorry.

Osobiście kilkukrotnie wymieniałem prowadnice liniowe w w-jet Flow, niewielkie uszkodzenie osłony a prowadnica w chwilę pada, woda i garnet robi swoje, Zetki ostatnio już nawet na siłe nie szło ruszyć, w plaźmie warto pewnie prowadnice i wózki w pakietach kupować.
Starszy Flow nie ma tego problemu bo i wózków nie ma.

[ Dodano: 2015-01-23, 18:07 ]
Przepraszam kłamać nie będę, moja pomyłka, jest na serwach, ale wszystko przez to że bardzo podobna maszyna śmiga na krokowcach a jej brama więcej waży, stąd też pomyłka, byłem przekonany że ta z większym balastem ma serwa.
Sorry.

I don't like principles, I prefer prejudices