Kontrola THC kolizja ze stołem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Kontrola THC kolizja ze stołem
Witam serdecznie szanownych kolegów.
Działam na wypalarce plazmowej i mam problem z kolizjami ze stołem.
Zamontowany jest THC zakupiony od sponsora. Sterowanie Mach3.
W zasadzie to nie są kolizje samego palnka ze stołem... a strzały podczas łuku pilotującego. Strzał ten objawia się wysadzeniem gniazda do którego podłączone są przewody pomiarowe z palnik/stół do THC. Pomijając koszt gniazda, choć tanie nie jest, to naprawa jes czasochłonna...
Ostatnio zastosowałem bezpiecznik 5A/32V, ale oprócz bezpiecznika poszło też gniazdo.
Jak ustrzec się tych strzałów a najlepiej jakie zapezpieczenie zastosować?
Czy sterowanie płytki wypalarki może ulec uszkodzeniu?
W zasadzie wolę, żeby wysadzało to gniazdo niż płytkę wypalarki!!!
Prosiłbym doświadczonych kolegów o porady.
Pozdrawiam
Działam na wypalarce plazmowej i mam problem z kolizjami ze stołem.
Zamontowany jest THC zakupiony od sponsora. Sterowanie Mach3.
W zasadzie to nie są kolizje samego palnka ze stołem... a strzały podczas łuku pilotującego. Strzał ten objawia się wysadzeniem gniazda do którego podłączone są przewody pomiarowe z palnik/stół do THC. Pomijając koszt gniazda, choć tanie nie jest, to naprawa jes czasochłonna...
Ostatnio zastosowałem bezpiecznik 5A/32V, ale oprócz bezpiecznika poszło też gniazdo.
Jak ustrzec się tych strzałów a najlepiej jakie zapezpieczenie zastosować?
Czy sterowanie płytki wypalarki może ulec uszkodzeniu?
W zasadzie wolę, żeby wysadzało to gniazdo niż płytkę wypalarki!!!
Prosiłbym doświadczonych kolegów o porady.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
nie , nie piszesz głupot. To też w pewnym sensie jest możliwe.
Ale ja tu raczej upatruje się innego problemu. Tego że to THC się od razu włącza gdzie jeszcze HF nie zniknął.
czyli odpala łuk pilotujący z HF-em a już THC działa co powoduje że gdzieś się musi odłożyć ten prąd.
inne sprawa , to jak jest wpięte to THC
po między elektrodę a cięty materiał
A jakie masz źródło:?:
Ale ja tu raczej upatruje się innego problemu. Tego że to THC się od razu włącza gdzie jeszcze HF nie zniknął.
czyli odpala łuk pilotujący z HF-em a już THC działa co powoduje że gdzieś się musi odłożyć ten prąd.
inne sprawa , to jak jest wpięte to THC

po między elektrodę a cięty materiał

A jakie masz źródło:?:
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
THC jest połączone równolegle do minus palnika i plus stołu.
Te strzały wynikają z kolizji palnika ze stołem, wystarczy paproch i po sprawie.
Zależy mi na jakimś zabezpieczeniu, żeby tak tego gniazda nie przepalało (po przepięciu piny z gniazda zostają z przewodami, leżą luzem poza gniazdem).
Raz, ale to raz przyuważyłem 800V na wyświetlaczu THC na początku pracy, ale nic się wtedy nie stało. Podejrzewam, że THC pracuje prawidłowo.
Te strzały wynikają z kolizji palnika ze stołem, wystarczy paproch i po sprawie.
Zależy mi na jakimś zabezpieczeniu, żeby tak tego gniazda nie przepalało (po przepięciu piny z gniazda zostają z przewodami, leżą luzem poza gniazdem).
Raz, ale to raz przyuważyłem 800V na wyświetlaczu THC na początku pracy, ale nic się wtedy nie stało. Podejrzewam, że THC pracuje prawidłowo.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A ja głupi myślałem że Ci w palniku strzela a tobie po prostu upala gniazdo z przewodami od pomiaru THC. Może sprawdź plus na stole czy jest porządnie zamocowana bo może masz tam jakąś korozję i zamiast na blachę to prąd idzie gdzieś na kable od THC. Ewentualnie może podłącz pomiar THC na blachę bo może masz podłączony gdzieś zaraz na gnieździe agregatu plazmowego i wiesz, prąd zawsze po najkrótszej drodze płynie. Błądzę w ciemnościach i tyle wymyśliłem....

-
Genaralnie THC sprawuje się w porządku.
Ostatnio wypaliłem 8 elementów jednakowych pod rząd a przy starcie 9-tego poszło spięcie i upaliło gniazdo.
Przewody od THC mam podłączone do przewodów wyjściowych na stół w obudowie plazmy. Tak mają być podłączone wedle instrukcji producenta.
A może inaczej... Co się dzieję w waszych przecinarkach podczas kolizji palnika w stół, bez THC, mam na myśli zachowanie sterowania plazmą? U mnie to gaśnie łuk i tyle.
Alvar4 - przepraszam za niejasność mojej wypowiedzi.
Ostatnio wypaliłem 8 elementów jednakowych pod rząd a przy starcie 9-tego poszło spięcie i upaliło gniazdo.
Przewody od THC mam podłączone do przewodów wyjściowych na stół w obudowie plazmy. Tak mają być podłączone wedle instrukcji producenta.
A może inaczej... Co się dzieję w waszych przecinarkach podczas kolizji palnika w stół, bez THC, mam na myśli zachowanie sterowania plazmą? U mnie to gaśnie łuk i tyle.
Alvar4 - przepraszam za niejasność mojej wypowiedzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
a co się może dziać
gaśnie łuk i tyle. Czasami może doprowadzić do uszkodzenia dyszy.
Ale nie napięcie uszkadza gniazdo Tobie a prąd.
czyli przez to gniazdko leci spory prąd. Również jak pisałem wcześniej HF za późno gaśnie i od razu upala Ci miejsce najsłabsze jakim może być to gniazdko.

gaśnie łuk i tyle. Czasami może doprowadzić do uszkodzenia dyszy.
Ale nie napięcie uszkadza gniazdo Tobie a prąd.
czyli przez to gniazdko leci spory prąd. Również jak pisałem wcześniej HF za późno gaśnie i od razu upala Ci miejsce najsłabsze jakim może być to gniazdko.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
A czy jest możliwość, jeśli tak to gdzie, ustawienia wcześniejszego gaszenia HF?
Zastosowałem bezpiecznik 1A. Gniazdo wywaliłem, są same piny. Na razie bez kolizji chyba, a na pewno bez strzałów.
Mam z kolei inne pytanie, dotyczące Mach3: w zakładce PROGRAM mamy ustawienia THC max i min. Chciałbym ustawić THC min poniżej zera, ale Mach3 nie chce przyjąć "-" z kalwiatury, chociaż świeżo po instalacji programu jest tam ustawiona wartość "-3". Po jej zmianie już nie można zejść poniżej zera...
Pytanie gdzie to zmienić?
Zastosowałem bezpiecznik 1A. Gniazdo wywaliłem, są same piny. Na razie bez kolizji chyba, a na pewno bez strzałów.
Mam z kolei inne pytanie, dotyczące Mach3: w zakładce PROGRAM mamy ustawienia THC max i min. Chciałbym ustawić THC min poniżej zera, ale Mach3 nie chce przyjąć "-" z kalwiatury, chociaż świeżo po instalacji programu jest tam ustawiona wartość "-3". Po jej zmianie już nie można zejść poniżej zera...
Pytanie gdzie to zmienić?