chinska plazma - startowanie posówu

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

chinska plazma - startowanie posówu

Post napisał: gawron77 » 10 wrz 2011, 17:04

Witam,

Planuję zbudować stół cnc do plazmowej plazmowej. Do sterowania myślę użyć programu CNConv 2v1.

Posiadam chinską przecinarkę dedra 40 amper, która po naciśnięciu przycisku zajarza łuk niekiedy odrazu a czasem dopiero po 2 sekundach.

Zbudowałem już układ na przekładniku prądowym wychwytujący zajarzenie łuku i teraz moje pytanie brzmi w jaki sposób dać programowi znać, że łuk już się zapalił i by program mógł zacząć posów.

z góry dzieki za odp.

Tagi:

pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: pulek » 12 wrz 2011, 11:26

Z tego co mi wiadomo CNConv do obsługi plazmy dopiero powstaje w "pełnej" wersji dla plazmy. Do teraz to była tylko namiastka. Podejrzewam, że w takiej wersji będzie tak przydatna opcja jak "potwierdzenie" zajarzenia łuku. Też mnie interesuje taki układ. Czy ty zamierzasz sterować poprzez USB ? Autor kontrolera CNConv sam przyznaje, że do wypalarek plazmowych się nie nadaje...

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 12 wrz 2011, 11:50

Dokładnie tak... w wersji 14 już będą obsłużone 3 dodatkowe wejścia dla przecinarki: Potwierdzenie zajarzenia łuku głównego, THC Up i THC Down...

Niestety również jest prawdą, że interfejs USB nie nadaje się zbytnio do sterowania przecinarek plazmowych z zajarzaniem łuku HV / HF - po prostu komputer (nie kontroler CNConv) potrafi "odłączyć" urządzenie od portu USB. Po moich wnikliwych testach widzę, ża najważniejszym "ogniwem" jest porządna opto-izolacja od strony LPT, to załatwia sprawę jednak nie może ona zawierać przetwornic DC-DC które mimo, że izolują obwody galwanicznie to poprzez transformator zawarty w ich wnętrzu pięknie przechodzą zakłócenia. "czysta" opto-izolacja załatwia sprawę.

Ja steruję po USB i nie mam problemów :D choć już do tego celu stworzyliśmy sterownik (jeszcze niedostępny) :
PC -> usb / opto rs485 ( może być nawet 500m ;) ) -> sterownik z wyświetlaczem i przyciskami :) -> maszyna.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 12 wrz 2011, 14:48

co do zakłóceń ...
RS232 / CAN. Pewne , proste i przede wszystkim tanie.
Długo "trenowałem" RS485 , 422 a po przejściu na CAN jak ręka odjął , problemy się skończyły.
jedyny minus to taki że trzeba mu za gwarantować osobne zasilanie i wówczas pracuje bez problemu.
Też testowałem światłowód , ale koszta były trochę wyższe niż dla CAN. Jak się nie mylę to CAN mnie kosztował w całości 60zł w całości. Obecnie zmieniłem trochę jego konstrukcję i zastosowałem dwa rodzaje transoptorów.

poniżej schemat konwertera RS 232/CAN strony komputera PC

Obrazek

Druga strona trochę inaczej jest zrobiona. Zakłócenia ... hm ... po prostu ich nie ma.
Oczywiście , przewód ekranowany CAN gdyż HF jak by nie było to jest. Ekran podłączony z jednej strony i nie potrzeba wyrównywać potencjałów bo do czego ... :?:
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 21 wrz 2011, 23:44

mały teścik THC:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”