Prosty ploter pod plazme

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
pepsiboss
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Prosty ploter pod plazme

Post napisał: pepsiboss » 20 wrz 2011, 13:23

Witam... Od pewnego czasu zainteresowałem sie ploterami cnc pod plazme... Jako ze jestem konstruktorem hobbystą przydało by mi sie tego typu urządzenie w przydomowym warsztacie (ciągłe wysylanie projektu do wypalenia laserem..koszty przesyłki a przede wszystkim cenny czas motywują tym bardziej do inwestycji w tym kierunku)

Zakładam temat gdyż wszytkie tematy ktore widziałem opierają sie na solidnej (a zarazem wielkiej konstrukcji) z przystosowaniem tak samo pod plazme jak i wrzeciono...
W serwisie yt znalazłem ciekawy wg mnie projekt tego typu urządzenia

http://www.youtube.com/user/tomme15#p/a/u/1/dr1xuNfNtbE

Główne zalety które widze w tym urządzeniu to:

+prostota wykonania
+niska waga
+małe gabaryty

Z założenia nie potrzebuje stołu z dokładnoscia 0,1mm .. Urządzenie miało by jedynie wypalać kształty których obróbka szlifierką zajmuje dużo czasu i pracy a w efekcie element jest niepowtarzany (chodzi mi tu o mocowanie pod śruby... zastrzały wzmacniające konstrukcje z otworami w środku)

Jeśli chodzi o grubość materiałów to myślę ze ten temat zależny bedzie od plazmy na którą sie zdecyduje w poźniejszym terminie...

Chciał bym jako laik w tym temacie zapytać czy konstrukcja z filmu ma w ogóle sens do przeniesienia w rzeczywisty projekt...

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 20 wrz 2011, 13:59

jakie grubości i ciężary by mały leżeć na stole :?:
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
pepsiboss

Post napisał: pepsiboss » 20 wrz 2011, 14:40

Co do ciężarów obrabianego metalu to nie zastanawiałem sie jeszcze... Rozumiem ze cieżki materiał leżący na stole połączonym bezpośrednio z ramą mechanizmów napędowych mógł by mieć wpływ na poprawne działanie maszyny.. Budując swoja wersje maszyny chciał bym aby stół nie był połączony z ramą mechanizmów napędowych..... A co do szerokości obrabianego materiału to myśle iż był to by max 1250 (bo takiej szrokości arkusz blachy chiał bym mieć możliwość połozenia ) a długość max 1000 (stół był by oczywiscie dłuższy ale sam materiał nie był by obrabiany na wieksze długości...

Zakładając mój wątek chciałem dowiedziec sie bardziej czy zastosowany na filmie system prowadzący wózek bramy (o ile dobrze to nazywam) był by prostym i sensownym rozwiązaniem do tego typu urządzenia (łożyska poryszały by sie po profilach kwadratowych ze stali kwasowej)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 20 wrz 2011, 21:33

takie rozwiązanie nie jest złe.
Ale może lepsze by było zrobić to z profila zamkniętego z nałożoną na górę nakładkę stalową po której poruszają się łożyska z góry i boków.

Obrazek

coś na wzór rysunku pwyżej.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
pepsiboss

Post napisał: pepsiboss » 21 wrz 2011, 22:55

Serdeczne dzieki za odpowiedz..... Ale czy nikt wiecej nie może wypowiedzieć sie na temat czy warto bawić sie w budowe maszyny z takimi rozwiazaniami technicznymi jak na filmie??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”