Jaki palnik??
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Jaki palnik??
W firmie budujemy wypalarkę plazmową. Wszystko jest już prawi gotowe, pozostała jeszcze kwestia palnika. Może koledzy polecą coś konkretnego. Palić będziemy blachę nierdzewną 2 do 10 może 15mm. W grę wchodzą nieduże otwory. Żależy nam na dobrej jakości cięcia. Urządzenie musi być bezawaryjne, w cenie do 10 000zł. Czy ktoś może korzysta z przecinarki Lincoln Electrik Tomahawk 1025 bo taka wchodzi w grę. Jeśli tak to proszę o opinie jak ona się sprawuje w zastosowaniach CNC??
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Oj kolego , to nie lada wyzwanie. Nieduże otwory + nierdzewka +źródło konwencjonalne = bez szału. Nie ma się co oszukiwać. Polecił bym coś w klasie HD, ale w tej cenie nie ma takiej opcji. Nie oczekuj po tej kombinacji wielkiej jakości.
No chyba że masz inne pojęcie cięcia jakościowego niż ja
No chyba że masz inne pojęcie cięcia jakościowego niż ja

Pozdrawiam
www.ajanpolska.pl
www.ajanpolska.pl
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Używane agregaciki oraz całe wypalarki from Germany. Cenny całkiem przystępne.
http://www.machineseeker.com/lang_pl/1-209-754.html
PS. Znalazłem dziś na google więc to żadna reklama.
[ Dodano: 2011-07-28, 09:22 ]
Z mojego doświadczenia. Nieduże otwory i to jeszcze w nierdzewce gr-10 mm to cięcie plazmą porażka jest. Nie widziałem jeszcze agregatu z którego takie otwory po cięciu plazmą jakoś by wyglądały. Nawet na grubości blachy 3 mm to i tak jest lipa.
maciek
http://www.machineseeker.com/lang_pl/1-209-754.html
PS. Znalazłem dziś na google więc to żadna reklama.
[ Dodano: 2011-07-28, 09:22 ]
Z mojego doświadczenia. Nieduże otwory i to jeszcze w nierdzewce gr-10 mm to cięcie plazmą porażka jest. Nie widziałem jeszcze agregatu z którego takie otwory po cięciu plazmą jakoś by wyglądały. Nawet na grubości blachy 3 mm to i tak jest lipa.
maciek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
wówczas wiercenie.
Można w blaszce 10mm wyciąć okrągłe otwory o srednicy 10mm.
Ale ...
za jakość takiej dziury odpowiada palnik i operator.
Da się zrobić ale trzeba sie trochę na gimnastyk-ować by dobrać parametry a przede wszystkim mieć doby palnik i ciąć przy najmniej azotem. Nie powietrzem.
Można w blaszce 10mm wyciąć okrągłe otwory o srednicy 10mm.
Ale ...
za jakość takiej dziury odpowiada palnik i operator.
Da się zrobić ale trzeba sie trochę na gimnastyk-ować by dobrać parametry a przede wszystkim mieć doby palnik i ciąć przy najmniej azotem. Nie powietrzem.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)