Stare tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Stare tokarki

Post napisał: Mariuszczs » 05 maja 2008, 11:05

Mam tokarkę poręba tr 45 albo tr 55 ( nieczytelny napis ) . Kupiłem ją niecały rok temu. Niedawno pokazałem znajomemu zdjęcie i mówi że to chyba z czasów Ludwika XXVI :) .
Mimo że ma już ponad 50 lat jest w pełni sprawna poza zatrzaskiem dźwigni zmiany kierunku posuwu ( nie ma tego zatrzasku i dźwignię trzeba zabezpieczać ).
Czy ktoś ma taką tokarkę ? Może jakies inne starocie ? Proszę o podzielenie się doświadczeniami - są to niedrogie sprzęty a można na nich duzo zrobić.
Moja ma silnik 5,5 KW, dużo prędkości posówów ( 55 ) 18 biegów itd, nie jestem doświadczonym tokarzem bo kupiłem ją żeby nie płacić majątku za robianie jednego i tego samego detalu. Nawet udało mi się zrobic parę gwintów - sprawa jest prosta - patrzymy w tabele i wybieramy z posród 55 gwintów metrycznych i 55 calowych. oraz mozna skok gwintu zwiększyć x8. Niestety inne gwinty wymagaja wymiany kół a za to się nie biorę bo jakoś niewiem co i jak.

Tagi:

Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Frantz » 05 maja 2008, 17:18

Witam.Tak sie składa że mieszkam niedaleko Poręby i miałem troche styczności z osobami które pracowały w tym zakładzie .Jeżeli interesuje cie rys historyczny to moge powiedziec że konstrukcja zarówno tokarki TR 45 i TR55 jest dziełem niemieckich konstruktorów miasta Magdeburg.Produkcje rozpoczęto w czasie wojny i jeszcze wiele lat po wojnie na odlewach tej maszyny widniał napis Magdeburg.Cała dokumentacja oraz modele zostały przywiezione do polski.Oczywiście po wielu latach napisy znikły z oczywistych względów.Tokarki produkowane w wczesniejszym okresie były łożyskowane na panewkach i z tego względu miały oczywiste zalety takie jak brak drgan i tak dalej.Produkowano je bez wiekszych zmian konstrukcyjnych do lat 80 -tych.Z opini tokarzy sa to bardzo dobre maszyny do pracy w ciężkich warunkach jak i posiadaja dość duże zakres gwintów i łatwość obsługi.Od pewnego okresu Poręba zaczęła sie specjalizować w produkcji ciężkich tokarek dlatego zaniechano dalszej produkcji tych modeli.Segmęt tokarek lekkich przejęły takie fabryki jak Andrychów ,Tarnów ,Wrocław.Wracając do TR55 to są to maszyny o klase lepsze od sprowadzanego badziewia i wiele profesjonalnych zakładów do dnia dzisiejszego posiada je w swoim parku maszynowym.Jest rzecza oczywistą że po tylu latach należy przeprowadzic remont generalny takiej maszyny polegajacy na szlifowaniu łoży pryzm,wymianie śrub (lub regeneracji),nakrętek a maszyna będzie służyła jeszcze długie lata.Pozdrawiam!!! :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”