Imak szybko mocujący do tokarki.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Imak szybko mocujący do tokarki.
Ponieważ temat już był poruszony ,lecz koszty frezowania takiego imaka są dość wysokie postanowiłem zastosować inną metodę wykonania takiego imaka.
Wymyśliłem kształt który po wycięciu na drutówce będzie zapewniał 4szt. imaków i bazę mocującą do nich. Ponieważ drut przy cięciu daje ok. 0.2mm szczeliny uznałem że jest to dokładność której nie da się zmniejszyć .Kształt przedstawiam na rys. ,został wycięty z starej płyty matrycy o wymiarach 120x120x35 wstępnie ofrezowanej z dokładnością ok.0.2mm
(wymiar 35 już był). Następnie materiał został rozcięty na drutówce wg. rysunku na 5 części.(zobacz zdjęcie) Zostały wyfrezowane rowki na noże (12x10) .W części mocującej został wytoczony otwór fi 19 (uchwyt czteroszczękowy)do mimośrodu. Mimośród z trzonka noża 20x20 część kwadratu zostaje jako uchwyt na klucz (zamiast dźwigni)
Koszt wykonania -frezowanie wstępne +rowki ok.25zł (na flaszke)
- drutówka 50zł na fuchę (były 2szt czyli 100)
-toczenie własne -ale za 3 elementy (proste) na pewno nie więcej niż 20zł
-wiercenie ,dopasowywanie ,gwintowanie -własne
Nie daję rysunków bo każdy ma własne potrzeby i możliwości ale tym sposobem udało mi sie wykonać tani i funkcjonalny imak.
Wymyśliłem kształt który po wycięciu na drutówce będzie zapewniał 4szt. imaków i bazę mocującą do nich. Ponieważ drut przy cięciu daje ok. 0.2mm szczeliny uznałem że jest to dokładność której nie da się zmniejszyć .Kształt przedstawiam na rys. ,został wycięty z starej płyty matrycy o wymiarach 120x120x35 wstępnie ofrezowanej z dokładnością ok.0.2mm
(wymiar 35 już był). Następnie materiał został rozcięty na drutówce wg. rysunku na 5 części.(zobacz zdjęcie) Zostały wyfrezowane rowki na noże (12x10) .W części mocującej został wytoczony otwór fi 19 (uchwyt czteroszczękowy)do mimośrodu. Mimośród z trzonka noża 20x20 część kwadratu zostaje jako uchwyt na klucz (zamiast dźwigni)
Koszt wykonania -frezowanie wstępne +rowki ok.25zł (na flaszke)
Nie daję rysunków bo każdy ma własne potrzeby i możliwości ale tym sposobem udało mi sie wykonać tani i funkcjonalny imak.
- Załączniki
-
- imak600.jpg (50.88 KiB) Przejrzano 2060 razy
-
- imak.jpg (14.81 KiB) Przejrzano 2044 razy
Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
i nowy filmik C6 CNC
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Z jednego putza nie da się uzyskać tych elementów - kazdy trzeba wycinać osobno.Tymczasem opis Kolegi sugeruje że tylko wystarczy rozciąć.
50 zł za tak długą lnię cięcia w płycie grubości 35mm to jakby wynajac maszynę na 24 godz po 2 zł/godz bez pokrywania kosztów materiałowych.
Równie dobrze można komuś taki imak ukraść- nie bedzie potrzeby składania.
50 zł za tak długą lnię cięcia w płycie grubości 35mm to jakby wynajac maszynę na 24 godz po 2 zł/godz bez pokrywania kosztów materiałowych.
Równie dobrze można komuś taki imak ukraść- nie bedzie potrzeby składania.
Pasjonat
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Mimośród jest jeden, tylko dwie strony są wykorzystane do mocowania imaka i nigdy razem
Zazwyczaj do toczenia używa się jednego noża.
Ile to się cięło to nie wiem
(5dych na fuchę= X minut) 

Zazwyczaj do toczenia używa się jednego noża.
Ile to się cięło to nie wiem

- Załączniki
-
- imak1.jpg (29.37 KiB) Przejrzano 2004 razy
-
- mocowanie.jpg (44.5 KiB) Przejrzano 2007 razy
Gildemeister GDM42\4A
i nowy filmik C6 CNC
i nowy filmik C6 CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Asza PL pisze:Koszt wykonania -frezowanie wstępne +rowki ok.25zł (na flaszke)
Nie daję rysunków bo każdy ma własne potrzeby i możliwości ale tym sposobem udało mi sie wykonać tani i funkcjonalny imak
Facet co za fucha?! Ktoś został...Asza PL pisze:Ile to się cięło to nie wiem (5dych na fuchę= X minut)

złagodziłem post - ale swoje myślę i zdania nie zmieniam
Ostatnio zmieniony 03 maja 2008, 20:06 przez Jaszuk88, łącznie zmieniany 1 raz.