Dzięki Grzegorz za zainteresowanie.
Panewki były chyba dorabiane bo są mocno wciśnięte i nie są zabezpieczone robaczkami. Przy wybijaniu wałka koło skośne łatwo wysuwa się z koła współpracującego. Niestety przy ruchu wałka w prawo opiera się na kole wałka napędzającego śrubę pociągową.
Poradziłem sobie z tym zsuwając koło skośne z panewki w lewo żeby zrobić więcej miejsca dla ruchu całego wałka w prawo. Wybiłem panewkę prawą a lewą wybiłem na równo z korpusem. Niestety mimo że wałek jest już swobodny nie mogę go wyjąć ze względu na niewystarczającą ilość miejsca między wodzikiem sprzęgła a korpusem. Żeby wyjąć wodzik trzeba go rozkołkować. Wydaje mi się że bez zdjęcia całej skrzynki z wrzeciennika jest to niemożliwe. Miejsce kołkowania jest wciśnięte między skrzynkę a wrzeciennik. Może ktoś zdejmował skrzynkę posuwów i mógłby się podzielić uwagami w tej sprawie?
[ Dodano: 2017-05-05, 20:52 ]
Załączam linka do zdjęć.
https://goo.gl/photos/CqSCwm7rTqyD2a837
Na zdjęciu z lewej strony zaznaczyłem miejsce kolizji z kołem na wałku napędzającym śrubę pociągową. Na zdjęciu z prawej - zaznaczony wodzik sprzęgła i panewka koła z zębami skośnymi po wybiciu panewek.