TUD 50 - problem z włączeniem obrotów reduktora
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
TUD 50 - problem z włączeniem obrotów reduktora
Koledzy, mam mały problem i na razie nie mam pomysłu jak go rozwiązać. Składam maszynę po kapitalnym remoncie i spinałem dzisiaj układ włączający reduktor. Sprawdziłem na sucho działanie dźwigni włączającej lewe i prawe obroty, w obu pozycjach oraz na środkowej pozycji neutralnej ładnie zaskakuje blokada przy skrzynce posuwów. Następnie połączyłem ramię dźwigni ze sterowaniem reduktora (zębata listwa, która zwiera styki i przesuwa wnętrzności sprzęgła). Tutaj właśnie zaczynają się problemy. Jeśli przesunę dźwignię w dół w pozycję pracy w prawo, tak żeby "cyknęła" blokada i na reduktorze listwę zębatą ustawię w pozycję pracy to przy podniesieniu dźwigni w górę w pozycję neutralną brakuje jej ok 5mm żeby wskoczyła w blokadę(tą przy suporcie). Kiedy podkręcę śrubę regulacyjną na listwie zębatej, tak żeby po wyłączeniu obrotów wróciła w pozycję neutralną to znowu po uruchomieniu obrotów nie do końca załączane jest sprzęgło (wiem stąd, że jak docisnę ręką listwę zębatą to dopiero dobrze "łąpią" obroty. Ma ktoś jakieś pomysły, a może ktoś na Śląsku ma Tuda żebym mógł podpatrzeć o co chodzi?
Pozdrawiam
R
Pozdrawiam
R
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7

Trzeba szczelinomierzem zmierzyć luz pomiędzy tuleją a nakrętką (150 i 157) powinien on wynosić od 0,5 do 2 mm i do tego jest właśnie gwint na listwie zębatej. Dźwignia załączająca w chwili pomiaru i regulacji ma być w pozycji 0.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2016, 13:13 przez piotrfire, łącznie zmieniany 2 razy.