Tokarka Potisje PA30

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
bladyy78
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Tokarka Potisje PA30

Post napisał: bladyy78 » 17 lis 2016, 21:31

Witam wszystkich mam okazje zakupić w dobrej cenie tokarkę Jugosłowiańską Potisje PA30 z roku 68, niestety nie mogę znaleźć nigdzie na temat tej tokarki żadnych informacji nie wiem co jest warta ta tokarka, może ktoś z forumowiczów możne mi coś powiedzieć na temat tokarek Jugosłowiańskich bo albo źle szukałem albo jest brak jakichkolwiek opinii na temat tokarek z byłej Jugosławii.

Tagi:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pioterek » 18 lis 2016, 00:22

Autor tematu
bladyy78

Post napisał: bladyy78 » 18 lis 2016, 20:17

Tokarka kupiona i przywieziona niestety nie udało mi się jej dziś wciągnąć całej do garażu. Moja tokarka ma szerokość 2,8m wiec nie jest tak spora jak niektóre w linkach. Jednak w dalszym ciągu nie jestem pewien co to za tokarki na stronach polskich nie znalazłem żadnej opinii na jej temat. Potrzebował bym do niej DTR. Może ktoś pracował na tych tokarkach i może mi coś powiedzieć o nich. Tokarka która kupiłem wymaga trochę pracy, brak pompy chłodziwa i ma uszkodzony wodzik w skrzyni przez co nie można złączyć obrotów od 250 do 450 reszta przełożeń działa jak należny. Z racji tego ze sprzedający pozywał się wszystkich maszyn z warsztatu i zależało mu na szybkiej sprzedaży cena jaką za nią dałem była moim zdaniem okazyjna. Jak by ktoś się mógł podzielić jakaś opinią na jej temat byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 18 lis 2016, 21:43

Dane techniczne: (tłumacz Goglowy, więc trzeba nieco pozmieniać opis. )

Centrum tokarka POTISJE modelu PA30: - odległość między osiami: 3000 mm - średnica toczenia nad łożem: 610 mm - średnica toczenia nad siodła: 310 mm - średnica toczenia nad szczeliną: 810 mm - długość szczeliny: 260 mm - Wrzeciono średnicy otworu: 90 mm - Szerokość łóżka: 400 mm - zakres prędkości wrzeciona (24): 20 - 2000 rpm - moc silnika: 11 kW - Steady - Maksymalna waga kłach: 2500 kg

http://cnc-stenzel.de/images/documents/ ... PAPD_E.pdf

Autor tematu
bladyy78

Post napisał: bladyy78 » 26 lis 2016, 22:41

Dzięki za dotychczasową pomoc, proszę mi jeszcze powiedzieć bo jestem zielony w temacie tokarek na razie robiłem pod nią fundament i szykowałem miejsce gdzie będzie ustawiona. Teraz będzie rozbierana, czyszczona, wymieniane będą uszkodzone elementy jak jakieś znajdę, malowana i zostanie zalana nowym olejem. Jaki olej do niej zastosować czy rodzaj oleju zależy od tokarki nie wiem jaki olej do niej zalać jaki zaleca producent, wielu stosuje olej maszynowy lan 46, gdzieś czytałem że hipol tez może być, proszę mi doradzić jaki olej zastosować i czy wszędzie wlewa się jeden olej. Bo z tego co widzę to mam 3 okienka do sprawdzania poziomu oleju. Czy olej w okienku ma być zalany do pełna czy do polowy? I ostatnie pytanie ile mniej więcej tego oleju muszę kupić do całej maszyny?

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 27 lis 2016, 00:16

Jaki olej to zależy od konstrukcji - jakie mechanizmy mają zastosowanie w tej maszynie. Trzeba jednak dorwać fabryczną instrukcję. HIPOL wydaje mi się zdecydowanie za gęsty gdy w układzie jast na przykład pompa oleju albo są jakieś siłowniki hydrauliczne czy też sprzęgła.

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: wt » 27 lis 2016, 00:36

Olej przekładniowy hipol powinien wystarczyć. Obroty w tokarkach są względnie małe. Najlepiej kupić jakąś nieco większą bańkę 5 czy 15 litrów, bo się do wszystkiego przyda. Tam jest smar rozprowadzany przewodami, to go dużo nie trzeba, ale nie wszędzie są przewody, na przykład na prowadnicach. Wlewa się do połowy okienka, albo do znacznika jak jest, bo inaczej nie będzie wiadomo czy olej jest czy go nie ma. Potrzebny jest również płyn chłodzący i odprowadzający wóry, przepływa go według instrukcji 50 litrów na minutę, ale tyle go tam nie ma, bo jest w obwodzie zamkniętym. Pozdrawiam

gery_z1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: gery_z1 » 27 lis 2016, 10:36

Hipol się nie naddaje ze względu na gęstość , a zwłaszcza do wrzeciennika bo będzie wyciekał bo wrzeciono nie ma uszczelnień simmeringów

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Grzegorz53 » 27 lis 2016, 11:22

Olej musi być zgodny z warunkami określonymi w DTR. Nie warto robić eksperymentów, szczególnie jeśli garaż zimą nie jest ogrzewany i olej zamieni się w smar. Nie uruchomisz tokarki dopóki pomieszczenia nie ogrzejesz.

Autor tematu
bladyy78

Post napisał: bladyy78 » 27 lis 2016, 12:53

Niestety nie mam do niej DTR na polskich stronach brak informacji o tej tokarce, a ja niestety nie mam doświadczenia jaki olej zastosować, tokarka będzie w nieogrzewanym garażu temp nie powinna tam jednak spadać poniżej zera gdyż jest w bryle budynku. Sprzedający powiedział ze lał do niej olej maszynowy, ale niestety nie dopytałem szczegółów, a teraz nie mam już z nim kontaktu bo wyjechał z kraju.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”