Strona 1 z 1

Ostrzenie dłut kirschen

: 12 lip 2016, 20:03
autor: Arkadiusz K.
Witam Wszystkich.
Zaczynam dopiero swą przygodę z toczeniem i z dnia na dzień coraz to więcej mam pytań... ale od początku:

jakimi kamieniami należy ostrzyć dłuta kirschen

http://www.dluta.pl/dluta-dla-tokarzy/d ... schen.html

Jak na obrazku w linku powyżej

Interesuje mnie głównie rodzaj i gradacja kamienia oraz czy lepiej robić to z wodą czy olejem.
Może ma ktoś dobry i sprawdzony patent na ostrzenie dłuta wklęsłego zaokrąglonego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

: 12 lip 2016, 20:18
autor: ONATOS
Witam, szlifierka TORMEK będzie prawdopodobnie najbardziej odpowiednia.
https://www.google.pl/search?q=szlifier ... 53&bih=680

: 12 lip 2016, 20:51
autor: Yarec
Gradacja 220 + woda z odrobiną Ludwika do naczyń, "ostrzenie dłuta wklęsłego" -> zrobić sobie podstawkę z wklęśnięciem o promieniu wypukłej str. dłuta - równo się szlifuje zaokrągloną powierzchnię.

: 13 lip 2016, 09:27
autor: RomanJ4