witajcie!
jak w temacie ..,od wczoraj maszyna mi troszkę szwankuje
Mianowicie podczas próby włączania z luzu na którekolwiek obroty słychać konkretny zgrzyt zębatek
Jeśli wrzucę bieg na wyłączonym silniku ,to chodzi normalnie //po odpaleniu silnika //...wchodzi na luz ,ale ponowne włączenie biegu nie jest możliwe.
Podpowiedzcie gdzie szukać problemu ... regulacja ?łożysko gdzieś?
Jestem zielony w mechanice takich maszyn /ew. znacie kogoś w okolicy Zielonej Góry,kto ogarnia naprawy maszyn? /
pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi
filmik
Poręba tr 55 zgrzyty zębatek podczas włączania biegu /filmik
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Witaj.
Mam taką samą maszynę i troszkę przy niej musiałem podłubać
Po 1 to silnik kręci ci się w złą stronę - załączanie "prawych" obrotów powinno się odbywać wajchą do góry a w dół załącza się "lewe" obroty.
Zły kierunek obrotów skutkuje rozkręcaniem się sprzęgła i w końcu takim właśnie efektem.
Teraz czeka cię zmiana obnrotów (zamień dwa kable na silniku miejscami) i najgorsze ... regulacja układu sprzęgło - hamulec.
Mam taką samą maszynę i troszkę przy niej musiałem podłubać

Po 1 to silnik kręci ci się w złą stronę - załączanie "prawych" obrotów powinno się odbywać wajchą do góry a w dół załącza się "lewe" obroty.
Zły kierunek obrotów skutkuje rozkręcaniem się sprzęgła i w końcu takim właśnie efektem.
Teraz czeka cię zmiana obnrotów (zamień dwa kable na silniku miejscami) i najgorsze ... regulacja układu sprzęgło - hamulec.
-
-