Tokarka DIY link
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Tokarka DIY link
Witam podaje link do strony, gdzie koles sam sobie zbudowal tokareczke CNC
http://www.juergenschwelm.de/
http://www.juergenschwelm.de/
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Gość ma fajne maszyny.
Zbudowana tokarka, to przykład jak nie należy budować takich urządzeń. Wrzeciennik jest bryłą metalu - to dobrze, suport napędzany śrubą kulową - doskonale, niepodparte wałki suportu plus drewniane łoże - katastrofa. Napęd głowicy narzędziowej wygląda na bezpośredni, podczas obróbki taki mały silniczek może łatwo ustąpić, nie wygląda na mocniejszy niż 1Nm. Brak konika.
Zbudowana tokarka, to przykład jak nie należy budować takich urządzeń. Wrzeciennik jest bryłą metalu - to dobrze, suport napędzany śrubą kulową - doskonale, niepodparte wałki suportu plus drewniane łoże - katastrofa. Napęd głowicy narzędziowej wygląda na bezpośredni, podczas obróbki taki mały silniczek może łatwo ustąpić, nie wygląda na mocniejszy niż 1Nm. Brak konika.
-
Leoo loze nie jest drewniane - to jest tylko podstawka zeby mozna to cholerstwo bylo przenosic. Co do walkow to zgoda ale wygladaja na 20 albo i lepiej wiec na takiej malej dlugosci tragedii nie ma. Zgodze sie co do napedu rewolweru mogl zrobic solidniejsza przekladnie albo nawet blokowanie. Ale z tego co czytalem na niemieckim forum gdzie ten kolega ta maszyna zaprezentowal, jest to jego pierwszy projekt zrobiony w kilka dni na zasadzie ciekawe co z tego wyjdzie no i jak widac wyszlo calkiem ladnie 
Grunt to zrobic i nauczyc sie na bledach weryfikujac zalozenia teoretyczne.

Grunt to zrobic i nauczyc sie na bledach weryfikujac zalozenia teoretyczne.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Z całym szacunkiem dla podobnych eksperymentów, łoża większości tokarek zbudowane są na pryzmach. Autor zaprezentował toczenie wałka, pewnie mosiężnego, o średnicy mniejszej niż prowadnica, które oczywiście się powiodło. Kiedy założy materiał o większej średnicy niż prowadnica, cały układ zachowa się jak struny gitary basowej. Nie piszę tego z przekorą, tylko z własnego doświadczenia. Kiedyś miałem wytoczyć kilka małych sworzni z mosiądzu, więc popełniłem podobną maszynę na szybko z uchwytem od wiertarki. Przez chwilę wyglądało nieźle, później wystąpiły drgania a po zatrzymaniu okazało się, ze powierzchnia toczona wygląda jak po tarniku (taki gruby pilnik do drewna).
Tokarka, nawet miniaturowa, to ma być lita skała, najlepiej odlew wzorem kolegi walter~. Oczywiście można zastosować wałki ale podparte na całej długości i zamocowane do solidnego łoża.
Tokarka, nawet miniaturowa, to ma być lita skała, najlepiej odlew wzorem kolegi walter~. Oczywiście można zastosować wałki ale podparte na całej długości i zamocowane do solidnego łoża.
-
Nie no jaaasne. Najlepiej jak nie z granitu to juz sie do niczego nie nadaje. To ja sie pytam po co koledzy robia tutaj frezarki z mdf ?? Przeciez logiczne jest ze na tej tokareczce nikt nie bedzie obrabial hartowanej stali wiorem 5 mm !! Koles zrobil to sobie jako maszyne do materialow miekkich o malych rozmiarach obrabianych bardzo malym wiorem.
Wiadomo ze walki podparte beda lepsze ale jak pisalem wykonal to w kilka dni i moim zdaniem respekt mu sie nalezy a nie krytyka i teoretyzowanie
Wiadomo ze walki podparte beda lepsze ale jak pisalem wykonal to w kilka dni i moim zdaniem respekt mu sie nalezy a nie krytyka i teoretyzowanie

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
kostner pisze:Nie no jaaasne. Najlepiej jak nie z granitu to juz sie do niczego nie nadaje. To ja sie pytam po co koledzy robia tutaj frezarki z mdf ?? Przeciez logiczne jest ze na tej tokareczce nikt nie bedzie obrabial hartowanej stali wiorem 5 mm !! Koles zrobil to sobie jako maszyne do materialow miekkich o malych rozmiarach obrabianych bardzo malym wiorem.
tak mi sie wlasnie przypomnialo, jak jakis czas temu w kontekscie duzego plotera do materialow latwoskrawlanych wysuwales identyczne argumenty jak te, ktor teraz obalasz. traktuje to cozywiscie jako skryte przyznanie mi racji, dziekuje :*
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Heh podoba mi sie twoje wybiorcze postrzeganie rzeczywistosci i interpretacja argumentow na twoja korzysc. Nie podejmuje polemiki bo nie ma sensu.DZIKUS pisze:kostner pisze:Nie no jaaasne. Najlepiej jak nie z granitu to juz sie do niczego nie nadaje. To ja sie pytam po co koledzy robia tutaj frezarki z mdf ?? Przeciez logiczne jest ze na tej tokareczce nikt nie bedzie obrabial hartowanej stali wiorem 5 mm !! Koles zrobil to sobie jako maszyne do materialow miekkich o malych rozmiarach obrabianych bardzo malym wiorem.
tak mi sie wlasnie przypomnialo, jak jakis czas temu w kontekscie duzego plotera do materialow latwoskrawlanych wysuwales identyczne argumenty jak te, ktor teraz obalasz. traktuje to cozywiscie jako skryte przyznanie mi racji, dziekuje :*
Szkoda ze nie byles taki madry kiedy zamowiles UHU a potem nawet nie raczyles poinformowac o rezygnacji z zamowienia - jezeli jestes taki pyskaty to moze do tego sie ustosunkujesz. !!