Uchwyt czteroszczękowy samocentrujący, zastosowanie.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Uchwyt czteroszczękowy samocentrujący, zastosowanie.
Witam. Oglądałem ostatnio uchwyt tokarski, czteroszczękowy samocentrujący i mam wątpliwości co do jakiegokolwiek zastosowania, ponieważ jaki materiał by nie zapiąć w taki uchwyt to i tak będzie się kiwał. Co innego uchwyt czteroszczękowy z niezależna regulacją szczęk, taki uchwyt ma jak najbardziej rację bytu. Może ktoś bardziej biegły w sztuce tokarskiej wytłumaczy mi po są takie uchwyty.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zwykle do toczenia kwadratów lub prostokątów (podkłada się wtedy płytki)
Z niezależnymi po wiecuj mat. zawsze trzeba coś poprawić w ustawieniu a samo centrujący to jak nazwa mówi

[ Dodano: 2015-09-25, 16:45 ]
Pierwsze skojarzenie to przyrząd do toczenia cienkich rzeczy rodzaj dystansuDominikPierog pisze:A tak przy okazji co to jest?
[ Dodano: 2015-09-25, 16:51 ]
Pozwala wyeliminować podtaczanie szczek do prac tego typu

Tak mi sie przynajmniej wydaje

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Posty w temacie: 3
mowa o tym z Twojego zdjęcia? jeśli Tak to rozmiar nie jest stały - przyrząd jest w jednym miejscu ale szczęki się w nim suwają ale pomijając grubość rdzenia to w całym zakresie ruchu szczęk można chwytać.DominikPierog pisze:Tyle że to jest stały rozmiar bez regulacji.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
DominikPierog > To jest jak wspomniał Adam właśnie opór żeby cienkie rzeczy było wygodnie łapać chociaż można go zrobić znacznie łatwiej po prostu frezując 3 kanałki pod szczęki w jakimś krążku i tyle. Albo kupić komplet szczęk z demobilu i zrobić w nich takie zatoczenie na 2mm w głąb i mamy to samo samo tyle że musimy przekładać szczęki za każdym razem.
Co do uchwytu to na pewno czteroszczękowy też będzie mocniej trzymał niż trójszczękowy Zwłaszcza detale o cienkiej ściance jak np rury. Ale znowu jeśli powierzchnia będzie pordzewiała i nie idealnie okrągła to czteroszczękowy będzie trzymał słabo (złapią mocno tylko 2 szczęki przeciwległe, a dwie pozostałe będą trzymały znacznie słabiej). Przy trójszczękowym nie ma tego problemu i pordzewiałe i nieidealnie cylindryczne wałki można łapać bez strachu bo jakoś tam zawsze się nam w uchwycie ustawi.
Zastosowanie to najczęściej kwadraty i ich obróbka. Na tokarce żeby wywiercić otwór nie trzeba ustawić nic mając taki uchwyt. Zakładam uchwyt i ognia, na frezarce trzeba szukać środka detalu.
Co do uchwytu to na pewno czteroszczękowy też będzie mocniej trzymał niż trójszczękowy Zwłaszcza detale o cienkiej ściance jak np rury. Ale znowu jeśli powierzchnia będzie pordzewiała i nie idealnie okrągła to czteroszczękowy będzie trzymał słabo (złapią mocno tylko 2 szczęki przeciwległe, a dwie pozostałe będą trzymały znacznie słabiej). Przy trójszczękowym nie ma tego problemu i pordzewiałe i nieidealnie cylindryczne wałki można łapać bez strachu bo jakoś tam zawsze się nam w uchwycie ustawi.
Zastosowanie to najczęściej kwadraty i ich obróbka. Na tokarce żeby wywiercić otwór nie trzeba ustawić nic mając taki uchwyt. Zakładam uchwyt i ognia, na frezarce trzeba szukać środka detalu.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Uchwyt czteroszczękowy samocentrujący, zastosowanie.
A tu ma racje bytu ?rc36 pisze: taki uchwyt ma jak najbardziej rację bytu.

[youtube][/youtube]