Pompa oleju w tokarce Meuser MOOL

Brak smarowania w tokarce

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
daro05
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Pompa oleju w tokarce Meuser MOOL

Post napisał: daro05 » 22 paź 2022, 22:28

Witam serdecznie, przychodzę do was z pytaniem odnośnie pompy oleju w tokarce Meuser MOOL badz M00L. Pompa nie podaje oleju, chciałbym ja sprawdzić ale nie mam pojęcia w którym miejscu jest i jak się ja wyciąga… niestety manual jest tak ubogi w informacje ze szkoda gadać. Od lewej strony jest przewód który idzie do góry i nim powinien płynąc olej ale nie mogę wyciągnąć korpusu z ktorego ten przewód wychodzi :( Miał ktoś do czynienia z taka maszyna?

Tagi:

Autor tematu
daro05

Re: Pompa oleju w tokarce Meuser MOOL

Post napisał: daro05 » 13 lis 2022, 10:21

Ogarniałem temat ze smarowaniem, okazało się ze silnik był zle podłączony, kręcił się nie w ta stronę co trzeba (tokarkę niedawno kupiłem i dopiero teraz się za nią wziąłem). Pompa zamiast pompować to wypychała olej.
Pierwsze zdjęcie widok na skrzynkę posuwów, zaznaczone miejsce to smok pompy. Sama pompa znajduje się u góry i zamontowana jest na wałku napędzanym przez silnik - trzecie zdjęcie. Po zmianie obrotów silnika i wyczyszczeniu przewodów, pompka zaczęła pryskać olejem na wszystkie strony, ciśnienie jest bardzo duże. Maszyna w końcu zaczęła cicho pracować i wszystkie korby działają bardzo płynnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyne co został to ogarnięcie pompki która smaruje suport. Nie wiem dokładnie czym jest napędzana ta pompka- czy olej powinien być podawany po manualnym kręcę ku korbami czy tylko po włączeniu posuwu? Od dołu jest dekiel ale niewiele przez niego widać niestety.

Czy ktoś wie jak napędzane są te pompki np w polskich maszynach?

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Robert_K » 14 lis 2022, 19:20

daro05 pisze:Czy ktoś wie jak napędzane są te pompki np w polskich maszynach?
W mojej, radzieckiej 16B16 pompa smarująca suport jest napędzana przed obracający się wałek posuwu. Napęd z wałka jest przekazany kołami zębatymi na krzywkę, która naciska pompkę nurnikową.

Pozdrawiam.

Autor tematu
daro05

Post napisał: daro05 » 28 lis 2022, 07:36

Podejrzewam że może to być w ten sam sposób zrobione. Jak narazie zalałem troszke więcej oleju żeby wszystkie tryby były w miarę smarowane. Dzięki za odpowiedź ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”